Wine & Spirits

Barge 166: Το πρώτο πλωτό κελάρι στον κόσμο από τον Οίκο Ferrand

Ένα τυπικό φορτηγό πλοίο ανακαινίσθηκε πλήρως για να φιλοξενήσει στα αμπάρια του βαρέλια με cognac και ρούμι

giannis-korovesis.jpg
Γιάννης Κοροβέσης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Barge 166: Το πρώτο πλωτό κελάρι στον κόσμο από τον Οίκο Ferrand

Το Barge 166 βρίσκεται αγκυροβολημένο στον Σηκουάνα και είναι το πρώτο πλωτό κελάρι στον κόσμο

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα, βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες αγκυροβολημένη μια μαούνα, κατασκευής του 1948 και πλήρως ανακαινισμένη. Στα αμπάρια της ωριμάζουν αποστάγματα του οίκου Ferrand μέσα σε μικρά, 30λιτρα βαρέλια. Το Barge 166 είναι το πρώτο πλωτό κελάρι ωρίμασης αποσταγμάτων στον κόσμο και προϊόν μελέτης και έρευνας του ιδρυτή του οίκου, Alexandre Gabriel, δίνει μάλιστα την ευκαιρία σε εταιρείες και ιδιώτες να πειραματιστούν, νοικιάζοντας κι αυτοί έναν μικρό χώρο στα αμπάρια του.

Ο οίκος Ferrand ιδρύθηκε το 1989 με την «ιεραποστολή» της αναβίωσης της παραδοσιακής τέχνης της απόσταξης και της ποτοποιίας εν γένει, ταυτόχρονα με τη σύγχρονη, αλλά αρτιζάνικη παραγωγή. Ξεκίνησε με την παραγωγή cognac 100% από την καρδιά του γαλλικού αμπελώνα στο Κονιάκ, της Grande Champagne, συνεχίστηκε με τη δημιουργία του γαλλικού τζιν Citadelle, ενώ η φήμη του εκτοξεύτηκε με τη δημιουργία του brand Plantation, με ρούμια από την Καραϊβική τα οποία έρχονταν στη Γαλλία και συνέχιζαν την ωρίμασή τους εκεί.

Τα βαρέλια με cognac και ρούμι στα αμπάρια του Barge 166

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι πειραματισμοί στην ωρίμαση -στην Καραϊβική σε συνδυασμό με την Ευρώπη- αποτέλεσαν για τον οίκο Ferrand βασικό πυλώνα δημιουργίας. Δημιουργήθηκε μέσα στα χρόνια, μέσα από τις προσωπικές γνωριμίες του Alexandre Gabriel, ένα δίκτυο συνεργασίας με παραγωγούς στις περισσότερες χώρες της Καραϊβικής, το οποίο ως σκοπό είχε την ανάδειξη του μοναδικού στιλ της κάθε χώρας, μέσα από τα πρότζεκτ τα οποία υλοποιούνταν και τα προϊόντα που εμφιαλώνονταν.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα καινοτομίας του οίκου υλοποιήθηκε μέσα από το πρότζεκτ του Barge 166, του πρώτου πλωτού κελαριού στον κόσμο. Ένα τυπικό φορτηγό πλοίο για μεταφορά εμπορευμάτων στην περιοχή του Παρισιού ανακαινίσθηκε πλήρως, τα αμπάρια του οποίου τροποποιήθηκαν ώστε να φιλοξενήσουν 1500 30λιτρα βαρέλια γεμάτα με cognac και ρούμι.

Και μπορεί το Barge 166 να βρίσκεται αγκυροβολημένο στον Σηκουάνα, ειδικός εξοπλισμός όμως έχει προγραμματιστεί να δημιουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τεχνητές αναταράξεις στο νερό, κατά συνέπεια και στο αμπάρι, άρα και στο απόσταγμα που βρίσκεται στα βαρέλια. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται εντονότερη αλληλεπίδραση μεταξύ αποστάγματος και ξύλου, σε μια προσπάθεια να προσομοιωθεί το ταξίδι των παλαιότερων φορτηγών πλοίων που κουβαλούσαν στα ταξίδια τους βαρέλια με ρούμι ή μπράντι. Επιπροσθέτως, η φυσική υγρασία που υπάρχει στο κελάρι από τα νερά του Σηκουάνα ποταμού δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για ωρίμαση αποσταγμάτων σε βαρέλι.

30092021-_z0a0893.jpg

Όπως κάθε μαούνα όμως που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και το Barge 166 είναι θεωρητικά κατοικήσιμο και με διάφορα δωμάτια, μεταξύ αυτών και μιας ειδικής αίθουσας γευσιγνωσίας, ενώ το κατάστρωμά του είναι ειδικά διαμορφωμένο με μπαρ και μπάρμπεκιου, για ιδιωτικά πάρτι. Σκοπός του Alexandre Gabriel ήταν να μπορεί να υποδέχεται τόσο τους φίλους και συνεργάτες του σε ιδιωτικές γευσιγνωσίες/πάρτι, όσο και τους μελλοντικούς πελάτες του, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει μια ποσότητα αποστάγματος από τα προϊόντα του, να νοικιάσει μια θέση στο Barge 166 και να το ωριμάσει εκεί για όσο χρόνο αυτός επιθυμεί!

Βρέθηκα κι εγώ εκεί, σε μια ιδιωτική γευσιγνωσία-παρουσίαση μιας νέας σειράς ρουμιών του οίκου Ferrand, της Plantation Extreme V. Μετά την περιήγησή μας στο κελάρι του Barge 166, καθίσαμε σε ένα μεγάλο τραπέζι ειδικά για την περίσταση και δοκιμάσαμε χρονολογημένα ρούμια από τα Μπαρμπέιντος, καταγράψαμε τις γευσιγνωστικές μας εντυπώσεις και συζητήσαμε για αυτά, ενώ στη συνέχεια απολαύσαμε κοκτέιλ στο κατάστρωμα του πλοίου.  

16092021-_z0a6409.jpg

Φίλοι των αποσταγμάτων, συλλέκτες, ακόμη και ιδιοκτήτες άλλων brand έχουν ήδη ανταποκριθεί στην ευκαιρία που προσφέρει το Barge 166 και έχουν επιβιβαστεί -στην κυριολεξία- σε ένα ταξίδι γεύσης μέσα από τις δυνατότητες και την ποικιλία ωρίμασης που προσφέρει το πρώτο πλωτό κελάρι στον κόσμο!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ