- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η ιστορική ρετσίνα και 5 προτάσεις για το Σαρακοστιανό τραπέζι
Η ρετσίνα ταιριάζει με την παράδοση και με τις γεύσεις της Καθαρής Δευτέρας
Ρετσίνα: Το παραδοσιακό μας κρασί αναβιώνει και γνωρίζει στις μέρες μας καινούργιες δόξες
Πάντα η ρετσίνα θα συντροφεύει την παράδοση μας μεταφέροντας αγνές αναμνήσεις από το παρελθόν ζυμωμένες ευγενικά στην Ελλάδα του σήμερα. Έτσι λοιπόν οι ρετσίνες θα βασιλέψουν (ελπίζουμε) και φέτος στο Σαρακοστιανό τραπέζι, χαρίζοντας την πολύτιμη μυρωδιά της και απογειώνοντας τις μεσογειακές ελληνικές γεύσεις. Εσείς ετοιμάστε… τους χαρταετούς σας, και εμείς θα σας προτείνουμε σύγχρονες ρετσίνες που έχουν αφήσει πίσω τους την «ρετσινιά» του παρελθόντος.
H Ρετσίνα της αρχαιότητας
Η μοναδική αυτή γεύση της φυτικής ρητίνης πεύκου στο κρασί έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Το ρετσίνι δεν ήταν ένα ακόμη στοιχείο πολυπλοκότητας της γεύσης του οίνου, αλλά μια καινοτομία βασισμένη στο ανθρώπινο ένστικτο, το οποίο εκείνα τα χρόνια οδήγησε σε πληθώρα τυχαίων ανακαλύψεων. Οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν το ρετσίνι ως μέσο σφράγισης των αμφορέων ώστε να αποφύγουν εκείνη την «ξινή γεύση», που δεν είχαν τα εφόδια να εξηγήσουν, όμως βρήκαν τον τρόπο να την αποτρέψουν. Επί της ουσίας δημιούργησαν μια αναγκαία πατέντα για την αντιμετώπιση της ταχείας οξείδωσης του αρχαίου «ιερού οίνου» η οποία ταυτόχρονα εμπλούτισε γευστικά το προϊόν τους.
Όμως η παλιά «ιστορική» συνταγή της ρετσίνας δεν κληρονομήθηκε με τον σωστότερο τρόπο. Μάλιστα βρέθηκε αντιμέτωπη με αυστηρότατες κριτικές, γι’ αυτό και έφερε επί δεκαετίες την ίδια της την «ρετσινιά»! Τα τελευταία χρόνια μαζί με την άνθιση και την ανάπτυξη του ελληνικού αμπελώνα, το παραδοσιακό μας προϊόν κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία κατακτώντας μάλιστα μια θέση σε κρυστάλλινα ποτήρια. Οι έλληνες οινοποιοί δημιούργησαν σύγχρονες οινοποιήσεις με σκοπό την αναγέννηση της ελληνικής ρετσίνας και ιδού τα αποτελέσματα:
«Φίνο είναι το ρετσίνι, με το αρωματικό σταφύλι, και μ’αυτό το Γιοματάρι, πάμε ίσα στο φεγγάρι» λένε στην Οινοποιία Σπυρόπουλου και το εννοούν! Μια ρετσίνα νέας γενιάς, ζυμωμένη σε βαρέλι, η οποία προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες με χειρονακτικό τρύγο. Ασύρτικο και Ροδίτης προσφέρουν στο στόμα φρουτώδη υπόσταση εσπεριδοειδών ενώ η ζύμωση στο βαρέλι προσδίδει νότες βανίλιας και δρυ. Ο εμβληματικός βοτανικός χαρακτήρας, διακρίνεται ανάμεσα στα στοιχεία μαστίχας, χαμομηλιού και πεύκου. Στόμα φίνο, με άψογα ενσωματωμένη οξύτητα, και πολυπλοκότητα που ισορροπεί με το αρωματικό προφίλ της μύτης. Θα το αγαπήσετε μαζί με τις συνταγές της Καθαρής Δευτέρας!
Ενδεικτική Τιμή 500mL : 6,70 €
Ρετσίνα pet nat! Ποιος να το φανταζόταν! «Αφρός» λοιπόν, καθώς πίνεται ευχάριστα και αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές ανάμεσα στις ελληνικές ρετσίνες. Ο Ροδίτης ζύμωσε σε κλειστές ανοξείδωτες φιάλες ώστε να «δεθεί» με τις φυσαλίδες του και να τις κρατήσει κοντά του. Μια ρετσίνα θολή στην όψη, καθώς εμφιαλώνεται αφιλτράριστη, με έντονα αρώματα πεύκου, τσουρεκιού, μαστίχας, grape fruit και κίτρου. Στόμα με τραγανή οξύτητα που συνοδεύεται από έναν πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και παιχνιδιάρικες φυσαλίδες, που σε μεταφέρουν μονομιάς «εις τον αφρό της θάλασσας». Είναι έτοιμη να απογειώσει το Σαρακοστιανό τραπέζι.
Ενδεικτική Τιμή 750mL : 7,00 €
«Ρόζα» από τη Θεσσαλονίκη, και όχι δεν είναι τραγούδι, αλλά μια κομψή ρετσίνα όλο σκέρτσο και φρεσκάδα. Ο Στέλιος Κεχρής δημιούργησε τη Ρόζα με σύμμαχο το βορειοελλαδίτικο Ξινόμαυρο στην παλέτα του. Έχει βαθύ ροδί χρώμα ενώ ο χαρακτήρας του Ξινόμαυρου κυριαρχεί. Αρώματα δεντρολίβανου, τομάτας και πεύκου αναδεικνύονται πλάι σε φρουτώδη στοιχεία φράουλας και κράνου. Η εξάμηνη παραμονή σε βαρέλι προσδίδει διακριτικά αρώματα βανίλιας. Στόμα με ευγενικό τανικό χαρακτήρα, δροσιστική οξύτητα, ενώ επίσης κυριαρχούν φρουτώδη αρώματα και στοιχεία τομάτας. Τα θαλασσινά και οι νηστίσιμοι τοματοκεφτέδες αποτελούν το καλύτερο pairing.
Ενδεικτική Τιμή 750mL: 8,50 €
Λίγο ο νυχτερινός τρύγος, λίγο η μακρά διαμονή του κρασιού με τις λεπτές οινολάσπες, συνέβαλαν στη δημιουργία μια ρετσίνας με δυναμικό χαρακτήρα που κυριολεκτικά «δεν κρατιέται». Σαββατιανό και Ροδίτης χαρίζουν πλούσια αρώματα εσπεριδοειδών, ξύσματος λεμονιού, πεύκου και χαμομηλιού. Στόμα ζωηρό, με γεμάτο σώμα και μια υπέροχη βελούδινη υφή που ταιριάζει γάντι πλάι στη δροσερή οξύτητα. Ιδανικό ταίρι για τα μεζεδάκια της Καθαρής Δευτέρας.
Ενδεικτική Τιμή 750mL: 10,50 €
Η φιλοσοφία των orange wines και της παραδοσιακής ρετσίνας στο ίδιο μπουκάλι! Σταφύλια Ροδίτη 30 ετών υποβλήθηκαν σε πρωτόκολλο ερυθρής οινοποίησης, με παραμονή των στέμφυλων στον μούστο για περίπου 10 μέρες. Οι γηγενείς ζύμες ανάδειξαν αρώματα πορτοκαλιού, νεραντζιού, λωτού, κυδωνιού και κουμκουάτ καθώς επίσης και λεπτές «πινελιές» ξηρών καρπών. Στόμα με ελαφρύ τανικό χαρακτήρα, δροσερή οξύτητα και φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών που καταλήγουν σε νότες ξηρών καρπών κατά την επίγευση. Ανακαλύψτε τη μαγεία αυτής της σύγχρονης ρετσίνας απολαμβάνοντας μαζί και τη λαχταριστή λαγάνα σας.
Eνδεικτική Τιμή 750mL: 11,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.