Wine & Spirits

Μυστικά για το τέλειο σπιτικό μπαρ

Μπορεί ο έρωτας να περνά από το στομάχι, όμως το ποτό είναι το καλύτερο προκαταρκτικό!

giannis-korovesis.jpg
Γιάννης Κοροβέσης
ΤΕΥΧΟΣ 808
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποτά, κοκτέιλ, ποτήρια, συνταγές και ό,τι άλλο χρειάζεται για ένα τέλειο σπιτικό μπαρ

Μπαρ στο σπίτι: Τα βασικά ποτά, τα εργαλεία, τα σωστά ποτήρια, συνταγές και ό,τι άλλο χρειάζεται για ένα τέλειο σπιτικό μπαρ

Στους μήνες της καραντίνας μάθαμε νέες συνταγές, τελειοποιήσαμε τις πιο αγαπημένες μας και γεμίσαμε την κουζίνα με γκάτζετ και κατσαρολικά. Νομίζω μάλιστα πως αρκετοί είδαμε τη μαγειρική αλλιώς. Μάθαμε να μαγειρεύουμε με ποιοτικές πρώτες ύλες, να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία, να σερβίρουμε σε όμορφα πιάτα και γενικά να αφιερώνουμε στο φαγητό το χρόνο που του αξίζει, να τρώμε συνειδητά, χωρίς σπατάλες και βιασύνες. Πάρτε όλα τα παραπάνω από την κουζίνα και βάλτε τα στο μπαρ του σπιτιού σας. Ποιοτικές πρώτες ύλες, κατάλληλα εργαλεία, ταιριαστά ποτήρια και αφοσίωση. Πιστέψτε με, αν με τη μαγειρική οι καλεσμένοι σας σας αγαπούν, με τα κοκτέιλ θα σας λατρέψουν. Όσο για το τέλειο σπιτικό μπαρ, μπορεί να φαντάζει δύσκολο, πολυέξοδο και απαιτητικό, όμως με τις κατάλληλες αγορές και τις προσεκτικές προσθήκες στον εξοπλισμό σας, θα μπορείτε να φτιάχνετε ουκ ολίγα αλκοολικά παρασκευάσματα. Διότι, σίγουρα ο έρωτας περνά από το στομάχι, πλην όμως και ανέκαθεν το ποτό αποτελούσε το καλύτερο προκαταρκτικό.

Οδηγός για το τέλειο μπαρ στο σπίτι: Τα βασικά ποτά της κάβας

Ο οδηγός της Athens Voice για το τέλειο σπιτικό μπαρ δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από τη ραχοκοκαλιά του, τα ποτά. Αυτά συνθέτουν τη βάση για τα περισσότερα κλασικά κοκτέιλ, ενώ ακόμα και σκέτα χαρίζουν καθημερινές στιγμές απόλαυσης.

Το ουίσκι
Απόσταγμα δημητριακών που παράγεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίες του δίνουν και ξεχωριστή ταυτότητα, αφού εκτός από την πρώτη ύλη που αλλάζει, διαφοροποιείται και ο τρόπος παραγωγής.

clay-banks-uskunwevjiy-unsplash.jpg

Για τα κοκτέιλ προτιμάται συνήθως το αμερικάνικο ουίσκι από καλαμπόκι (bourbon) ή αυτό από σίκαλη (rye), αφού η πλειονότητα των κλασικών συνταγών δημιουργήθηκε στην αμερικανική ήπειρο και δοξάστηκαν εκεί κατά την πρώιμη περίοδο του cocktail making. Στη λίστα σας με τα βασικά ποτά πρέπει να υπάρχει πρώτο πρώτο.

  • Κλασικά κοκτέιλ με ουίσκι: Manhattan, Rob Roy, Old-Fashioned, Whiskey Sour, Mint Julep.
  • Για τους πιο έμπειρους: Penicillin, Irish Coffee, Tom & Jerry, Blood & Sand.
  • Αγαπημένα μας αμερικάνικα ουίσκι για το σπίτι: Four Roses Small Batch, Maker’s Mark, Wild Turkey.
  • Αγαπημένα μας σκωτσέζικα ουίσκι για το σπίτι: Chivas Regal Extra, Dewars 12, Teacher’s, Glenlivet Founder’s Reserve.
  • Αγαπημένα μας ιρλανδικά ουίσκι για το σπίτι: Teeling Single Malt, Jameson original, Bushmills original.

Το ρούμι
Απόσταγμα ζαχαροκάλαμου με χώρα προέλευσης κυρίως τις χώρες της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής. Παράγεται και εμφιαλώνεται σε πολλές διαφορετικές εκφράσεις, δίνοντας σας αμέτρητους τρόπους απόλαυσης.

ash-edmonds-fsi-_mrsic0-unsplash.jpg

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι αρκετά διαφορετικό, διαλέξτε κάποιο agricole ρούμι, συνήθως από τις πρώην γαλλικές αποικίες του Νέου Κόσμου, με έντονα τα πρωτογενή αρώματα του ζαχαροκάλαμου. Αν προτιμάτε τις κλασικές και εύκολες γεύσεις, μην απομακρυνθείτε από τα ρούμια της Κούβας, του Πουέρτο Ρίκο, της Βενεζουέλας και των Μπαρμπέιντος.

  • Κλασικά κοκτέιλ με ρούμι: Mojito, Daiquiri, Cuba Libre, Dark ‘n’ Stormy.
  • Για τους πιο έμπειρους: MaiTai, Zombie, Scorpion.
  • Αγαπημένα μας ρούμια για το σπίτι: Appleton Signature Blend (Τζαμάικα), Havana Club 3 anos (Κούβα), Bacardi 8 anos (Πουέρτο Ρίκο), Plantation Barbados 5 years (Μπαρμπέιντος), Clement Blanc (Μαρτινίκα)

Tο τζιν
Το τζιν τα τελευταία χρόνια κατακλύζει τις αγορές έχοντας μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο αναδεικνύεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία ποτού στον κόσμο! Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει ως βασικό συστατικό του τους καρπούς αρκεύθου, οι οποίοι συνοδεύονται –και συμπληρώνονται– από όποιο βότανο, φρούτο και μπαχαρικό μπορεί να βάλει ο νους σας.

devin-berko-fqlysc9fxp4-unsplash.jpg

Τα τόσα διαφορετικά τζιν που κυκλοφορούν στην αγορά και τοποθετούνται στα βασικά ποτά μπορούν να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο μέχρι να καταλήξετε στα αγαπημένα σας, οπότε, ξεκινήστε από αύριο να δοκιμάζετε. Θα εκπλαγείτε από το εύρος των διαφορετικών εκφράσεων.

  • Κλασικά κοκτέιλ με τζιν: Martini, Martinez, τζιν με τόνικ, Negroni.
  • Για τους πιο έμπειρους: White Lady, Corpse Reviver #2, French 75, Clover Club.
  • Αγαπημένα μας τζιν για το σπίτι: Sipsmith, Beefeater, Monkey 47, Cotswold’s, Plymouth, Fifty Pounds.

H βότκα
Ίσως το πρώτο ποτό που μαθαίνει κανείς να πίνει στην αρχή της ενήλικης ζωής του, συνήθως με λεμόνι ή και σκέτο. Ένα απόσταγμα που σύμφωνα με την ιστορία πρωτοφτιάχτηκε στην Πολωνία αλλά έγινε γνωστό από τη Ρωσία, και που φημίζεται για την καθαρότητά του, αφού οι πολλαπλές αποστάξεις κατά την παραγωγή του απομακρύνουν αρκετές από τις «επιβλαβείς» ουσίες του αλκοόλ.

liz-weddon-fmvub8qrn-8-unsplash.jpg
  • Κλασικά κοκτέιλ με βότκα: Vodka Martini, βότκα με τόνικ, Moscow Mule, Screwdriver.
  • Για τους πιο έμπειρους: Bloody Mary, Cosmopolitan.
  • Αγαπημένες μας βότκες για το σπίτι: Russian Standard, Tito’s, Grey Goose.

H τεκίλα
Αποτελεί το κληροδότημα του Μεξικού προς τον κόσμο. Παράγεται από τη ζύμωση και την απόσταξη της καρδιάς του φυτού της αγαύης, η διαδικασία παραγωγής είναι επίπονη και χρονοβόρα, ενώ πλέον διέπεται και από πολύ αυστηρούς κανόνες.

iam_os-vvnskkiimwq-unsplash.jpg

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση στην κατανάλωση τεκίλας παγκοσμίως, κάνοντας προφανές γιατί πρέπει να έχετε σίγουρα μερικές φιάλες στην κάβα σας. Λευκή, reposado (σταματήστε να τη λέτε κίτρινη) ή και anejo, ό,τι κι αν διαλέξετε, μια ποιοτική τεκίλα θα σας κρατήσει «ζεστή» συντροφιά όλες τις εποχές του χρόνου.

  • Κλασικά κοκτέιλ με τεκίλα: Margarita, Paloma, Batanga.
  • Για τους πιο έμπειρους: Bloody Maria, Rosita.
  • Αγαπημένες μας τεκίλες για το σπίτι: Olmeca Altos Plata, Jose CuervoTradicional Silver, Herradura Silver, Siete Leguas blanco, Ocho anejo.

Το cognac
Το απόλυτο απόσταγμα για όποιον θέλει να απολαύσει όμορφα πρωτογενή αρώματα σταφυλιού στο ποτήρι του και εξαιρετική ποιότητα παραγωγής. Το cognac είναι ξανά στη μόδα τα τελευταία χρόνια, διατηρώντας σταθερές τις αξίες που το τοποθέτησαν εδώ και αρκετές δεκαετίες στην κορυφή των αποσταγμάτων. Παράγεται από σταφύλι, αυστηρά και μόνο στην ευρύτερη περιοχή του γαλλικού Κονιάκ, και αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό για το πούρο σας, το φαγητό, τη σοκολάτα ή και… την παρέα σας.

kevin-sicher-g997v8uz990-unsplash.jpg
  • Κλασικά κοκτέιλ με cognac: Sazerac, Japanese cocktail, Sidecar.
  • Για πιο έμπειρους: Vieux Carre, Brandy Crusta.
  • Αγαπημένα μας cognac για το σπίτι: Ferrand 1840, Martell Cordon Bleu, Remi Martin VSOP, Delamain Pale & Dry, Merlet XO.

Τα εργαλεία του καλού κοκτέιλ

Συνεχίζουμε με τον απαραίτητο εξοπλισμό για το τέλειο σπιτικό μπαρ. Τα εργαλεία του μπαρ είναι ό,τι και τα εργαλεία της κουζίνας, απαραίτητα για οποιαδήποτε σχεδόν παρασκευή, αποτελούν πολλές φορές προέκταση του χεριού σας – όσο καλύτερη ποιότητα, τόσο λιγότερη ταλαιπωρία.

Δοχείο ανάδευσης, aka mixing glass
Το (γυάλινο) δοχείο ανάδευσης αποτελεί το (σχεδόν) απαραίτητο σκεύος για όλα τα κοκτέιλ που δεν θέλουν «χτύπημα», αλλά ανακάτεμα με πάγο. Φανταστείτε το σαν την κατσαρόλα της κουζίνας σας. Μέσα τοποθετείτε όλα τα υλικά μαζί με τον πάγο, τα ανακατεύετε και μόλις είναι αρκετά παγωμένα, νερωμένα και ομογενοποιημένα, τα σερβίρετε! Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο σκεύος για ανακάτεμα· ένα μεγάλο ποτήρι ή ένα μικρό γυάλινο βάζο θα έκαναν δουλειά, αλλά καλό είναι να έχετε και το κατάλληλο σκεύος για να πετύχετε την τέλεια παρασκευή.

Τα δοχεία ανάδευσης είναι κατασκευασμένα σχεδόν πάντα από γυαλί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Το κόψιμο, η ποιότητα και η χωρητικότητα διαφέρουν, οπότε προτιμήστε ένα με στιβαρή αλλά και κομψή κατασκευή, όπως αυτά που μας έρχονται από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, την Ιαπωνία. Η Ιαπωνία κατασκευάζει γενικά, τα εργαλεία με την καλύτερη ποιότητα και το πιο άψογο και μίνιμαλ στιλ. Αξίζουν συνήθως κάθε ένα από τα επιπλέον ευρώ που θα σας ζητήσουν.


Σέικερ
Αν το δοχείο ανάδευσης παρομοιάζεται με την κατσαρόλα, τότε το σέικερ μοιάζει στη χρήση… με το τηγάνι· προορίζεται για γρηγορότερες παρασκευές και απαιτεί μεγαλύτερη εμπειρία και εξειδίκευση για τη σωστή του χρήση. Θεωρητικά, θα μπορούσατε να παραλείψετε την αγορά του, αφού τουλάχιστον τα περισσότερα κλασικά κοκτέιλ ανακατεύονται, δεν χτυπιούνται στο σέικερ.

Όπως γίνεται όμως κάθε φορά που ξεκινάμε ένα νέο χόμπι και σχεδόν πάντα θα αγοράσουμε και κάτι παραπάνω, ένα ειδικό γάντι, παπούτσια, καλύτερη σέλα, κάτι, έτσι και εδώ καλό είναι να αγοράσετε και ένα σέικερ. Θα αναβαθμίσει τις παρασκευές σας και θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε ως συστατικά –εκτός από ποτά– και άλλα υλικά· φρούτα, βότανα, σιρόπια, πουρέδες κλπ.

Για τους αρχάριους προτείνεται το σέικερ τύπου Cobbler. Αποτελείται από τρία μεταλλικά μέρη και περιέχει ενσωματωμένο σουρωτήρι για τον πάγο – διαθέσιμο στα περισσότερα καταστήματα με είδη σπιτιού.

Για τους πιο έμπειρους προτείνεται το σέικερ τύπου Boston, ειδικά αυτό του οποίου και τα δύο μέρη είναι μεταλλικά και όχι γυάλινα. Είναι ελαφρύτερο, καλύτερος αγωγός της θερμότητας και, το σημαντικότερο, δεν σπάει! Χρειάζεται περισσότερη εξοικείωση στη χρήση, το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει. Το βρίσκετε σε εξειδικευμένα καταστήματα με εξοπλισμό για μπαρ ή ονλάιν.


Μεζούρες
Στη μαγειρική μαγειρεύουμε με γραμμάρια, άρα χρειαζόμαστε ζυγαριά, ενώ στα ποτά, είθισται, να μετράμε (υγρές) ποσότητες σε ml ή ουγγιές (oz). Και στις δύο περιπτώσεις χρειαζόμαστε μεζούρα, συνήθως παραπάνω από μία. Οι μεζούρες είναι κατασκευασμένες, σχεδόν πάντα, από ανοξείδωτο μέταλλο. Προτιμήστε αυτές με εσωτερικές διαγραμμίσεις που δίνουν περισσότερες επιλογές μέτρησης, όπως και αυτές που διαθέτουν εξωτερικό χείλος στις άκρες τους προς αποφυγή διαρροών.


Σουρωτήρια
Αν τελικά δεν καταφύγετε στην εύκολη λύση του σέικερ Cobbler αλλά σε αυτήν του Boston, θα χρειαστείτε σίγουρα δύο ακόμη εργαλεία, ένα Hawthorne Strainer και ένα Fine Strainer. Και τα δύο είναι εργαλεία που μετά το χτύπημα, συγκρατούν τον πάγο, σε μεγάλη και σε μικρή μορφή και είναι απαραίτητα. Το δεύτερο μοιάζει με το σουρωτήρι του τσαγιού.

Υπάρχει όμως και το Julep Strainer, ένα εργαλείο που προσαρμόζεται στο γυάλινο δοχείο ανάδευσης και κάνει την ίδια δουλειά. Αν έχετε Hawthorne strainerμπορείτε να το παρακάμψετε, αν όμως ανήκετε σε αυτούς που θέλουν ξεχωριστό εργαλείο για κάθε σκεύος, go for it!


Κουτάλι του μπαρ aka bar spoon
Το ιδανικό εργαλείο για αναδεύσεις παντός είδους, είτε εντός του σέικερ, είτε του mixing glass, ονομάζεται bar spoon. Είναι πιο ψηλό από το κλασικό κουτάλι και το σώμα του είναι στενό και με σπείρες, για να διευκολύνει την περιστροφική ανάδευση. Το ύψος του κουταλιού που θα επιλέξετε, εξαρτάται συνήθως από το ύψος της επιφάνειας που δουλεύετε. Αν η μπάρα ή ο πάγκος σας βρίσκεται σε ψηλό σημείο, προτιμήστε ένα σχετικά κοντό κουτάλι. Αν ο πάγκος σας βρίσκεται χαμηλά, θα χρειαστείτε ένα (πιο) μακρύ κουτάλι.

Οδηγός για το τέλειο μπαρ στο σπίτι: Τα υπόλοιπα εργαλεία

  • Πλατό κοπής
    Προτιμήστε πλαστικό, που μπορεί να πλυθεί και στο πλυντήριο και δεν συγκρατεί μικρόβια και οσμές, όπως θα έκανε ένα ξύλινο. Χρήσιμοι είναι και οι περιφερειακοί αρμοί, που συγκρατούν τους χυμούς των φρούτων που θα κόβετε.
  • Μαχαίρι γενικής χρήσης
    Μικρό μαχαίρι με «δοντάκια» για να κόβει ευκολότερα τα εσπεριδοειδή και πλαστική συνήθως λαβή.
  • Γουδοχέρι
    Χρήσιμο για να συνθλίβετε φρούτα και μυρωδικά στο σέικερ. Προτιμήστε κι εδώ ένα μεταλλικό, με πλαστική άκρη για να ξενοιάσετε από καθαριότητα και ασφάλεια.
  • Σέσουλα για τον πάγο
    Προτιμήστε μία πλαστική, έναντι της μεταλλικής, ώστε να μη σπάνε τα παγάκια, ενώ σε καμία περίπτωση μην αγοράσετε σέσουλα χωρίς σχισμές διαρροής. Ειδικά αν ο πάγος σας είναι αρκετά νερωμένος, οι σχισμές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες, αφήνοντας το νερό να τρέξει στο δοχείο του πάγου και όχι στο ποτό σας.
  • Στίφτης, χειρός ή επιτραπέζιος
    Αν η κουζίνα σας δε διαθέτει ήδη κάποιον στίφτη για λεμόνια, τότε με πολύ λίγα χρήματα μπορείτε να αποκτήσετε έναν. Επιλέξτε έναν μικρό, πλαστικό επιτραπέζιο ή ακόμα καλύτερα, έναν μεταλλικό στίφτη χειρός.
  • Αποφλοιωτής εσπεριδοειδών, aka peeler
    Η φλούδα των εσπεριδοειδών (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ κτλ) θεωρείται μία από τις πιο χρήσιμες γαρνιτούρες στα κλασικά, και όχι μόνο, κοκτέιλ. Την πιέζετε επάνω από το ποτό σας και αμέσως τα αιθέρια έλαιά της το αρωματίζουν μοναδικά. Αν δεν έχετε λοιπόν ήδη ένα καλό peeler για να καθαρίζετε τις πατάτες σας, αποκτήστε ένα και θα με θυμηθείτε.

Οδηγός για το τέλειο μπαρ στο σπίτι: Τα σωστά ποτήρια

Έχετε λοιπόν αγοράσει τα ποτά, τα έχετε αναμείξει βάζοντας σε δράση τις περίτεχνες ικανότητές σας, αλλά και τα νεοαποκτηθέντα εργαλεία σας και κάπως έτσι φθάνει η ώρα να τα σερβίρετε. Αν το κάνετε σε απλά νεροπότηρα ή, ακόμη χειρότερα, σε πλαστικά του σουπερμάρκετ, θα χαθεί τουλάχιστον το ένα τρίτο της απόλαυσης. Αφήστε που δεν θα αναστενάξει και το Instagram, ούτε θα θαμπώσετε τους καλεσμένους σας.

Για να ολοκληρώσετε ιδανικά μια επιτυχημένη βραδιά με κοκτέιλ, είτε αυτή θα αφορά αρκετούς καλεσμένους σας, είτε μόνο εσάς, οφείλετε να προμηθευτείτε, ιδανικά μια εξάδα από τα παρακάτω ποτήρια της λίστας της A.V. για το τέλειο σπιτικό μπαρ. Πιστέψτε με, το κατάλληλο ποτήρι μπορεί όντως να κάνει την διαφορά.

Το ποτήρι τύπου Martini
Ίσως το πιο εμβληματικό ποτήρι στην ιστορία των κοκτέιλ και ένα από τα πιο βασικά ποτήρια για την κάβα σας είναι αυτό για Martini. Στην ουσία πρόκειται για ένα ποτήρι με «πόδι», ώστε να μπορείτε να το κρατάτε από εκεί χωρίς να ζεσταίνετε με τη θερμοκρασία του χεριού σας τα τοιχώματα του τριγωνικού δοχείου που περιέχει το κοκτέιλ σας. Μπορείτε να το συναντήσετε και ως ποτήρι κοκτέιλ και καλό θα είναι, αν έχετε μεγάλο καταψύκτη, να το διατηρείτε εκεί, μέχρι και το σερβίρισμα, αφού κατά κανόνα, κανένα ποτήρι με πόδι δεν παίρνει πάγο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ιδανική χωρητικότητα: 200ml

Το ποτήρι coupette
Πρωτοχρησιμοποιήθηκε για να σερβίρει σαμπάνια, πολύ πριν καταλάβουμε ότι τελικώς είναι το πλέον μη αποδεκτό για αυτή τη χρήση, αφού εξαφάνιζε τις φυσαλίδες στο λεπτό. Ομοίως, διαθέτει και αυτό «πόδι», για τον ίδιο λόγο και οφείλει να είναι παγωμένο πριν το σερβίρισμα του κοκτέιλ.

Το αριστερό στήθος της Μαρίας Αντουανέτας φέρεται, σύμφωνα με τον μύθο, πως αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης αλλά και πως παρείχε τις αναλογίες για την δημιουργία του πρώτου ποτηριού coupette, οπότε και μόνο για αυτόν τον λόγο, συνεισφέρει κι αυτό στη δημιουργία μιας μυθικής δικής σας βραδιάς για την οποία όλοι οι καλεσμένοι θα μιλούν για καιρό.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν για κάθε κοκτέιλ που δεν χρειάζεται πάγο, ιδανικά για Manhattan, Martinez, Daiquiri και πολλά άλλα κλασικά και μη.

Ιδανική χωρητικότητα: 200ml

Το ποτήρι τύπου Old-Fashioned
Πήρε φυσικά το όνομα του από το κλασικό,ομώνυμο κοκτέιλ με ουίσκι. Μπορείτε να το συναντήσετε απλά ως Old-Fashioned ή ποτήρι τύπου Rocks ή ως double Old-Fashioned ή double Rocks για ποτήρια μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Εκεί μπορείτε να σερβίρετε οποιοδήποτε απόσταγμα με πάγο ή και κάποια κοκτέιλ, όπως το ομώνυμο, το Sazerac ή το Negroni.

Ιδανική χωρητικότητα ποτηριού τύπου Old-Fashioned: 180-240ml

Ιδανική χωρητικότητα ποτηριού τύπου double Old-Fashioned: 360-420ml

Τα ποτήρια τύπου Collins/Delmonico
Ένα ακόμη από τα βασικά ποτήρια για την κάβα του σπιτιού σας, απολύτως απαραίτητο για τα βασικά κοκτέιλ και ποτά σας. Θα το συναντήσετε σε διάφορα μεγέθη, διατηρώντας όμως πάντα το βασικό του σχήμα, που ευνοεί τη χρήση άφθονου πάγου, συνήθως μάλιστα τοποθετείται και καλαμάκι – αν και δεν βλέπουμε τον λόγο για κάτι τέτοιο.

Ανάλογα με τη χωρητικότητά του, μπορεί να το συναντήσετε ως Delmonico, για τα πιο μικρού μεγέθους ποτήρια, ως highball για τα μεσαία μεγέθη ή ως Collins για τα πιο μεγάλα. Τζιν εν τόνικ, βότκα με λεμόνι, ουίσκι με σόδα, Gin Fizz, όλα θα κάνουν πάρτι στα ποτήρια αυτά, πάντα φυσικά με καλής ποιότητας πάγο.

Ιδανική χωρητικότητα Highball: 240-360ml

Το ποτήρι για λευκό κρασί
Ένα τυπικό ποτήρι για λευκό κρασί έχει φυσικά πόδι για να μη ζεσταίνουμε το περιεχόμενο του, το στόμιο δεν έχει πολύ μεγάλη διάμετρο ανοίγματος, για να συγκεντρώνονται τα αρώματα του κρασιού ή του κοκτέιλ και όσο καλύτερη είναι η ποιότητά του, τόσο πιο λεπτό γυαλί ή κρύσταλλο διαθέτει.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τζιν εν τόνικ ή και για ένα Aperol Spritz. Θα το βρείτε συνήθως με το χαρακτηρισμό «Ποτήρι για Sauvignon Blanc ή για Viognier». Η σύγχρονη τάση δε, θέλει και τους αφρώδεις οίνους να σερβίρονται σε τέτοια ποτήρια, έναντι των κλασικών ποτηριών τύπου «flute».

Ιδανική χωρητικότητα: 300-400ml

Το ποτήρι για ερυθρό κρασί
Κατά κανόνα, τα ποτήρια για ερυθρά κρασιά διαθέτουν ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο στομίου και μεγαλύτερη συνολική χωρητικότητα. Μπορείτε κι αυτά να τα χρησιμοποιήσετε για κοκτέιλ, αλλά θα σας κρατήσουν ιδανική συντροφιά αν αποφασίσετε να απολαύσετε το αγαπημένο σας ερυθρό κρασί με μακρά ωρίμαση, αφού θα του επιτρέψει να αλληλεπιδράσει με μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου, αναδεικνύοντας τα περίπλοκα αρώματα του και μετριάζοντας την ένταση των τανινών του.

Ιδανική χωρητικότητα: 500-800ml

Ξεκινήστε από αύριο κιόλας. Δεν έχετε πια καμία δικαιολογία για να σερβίρετε κρασί σε νεροπότηρα, να πίνετε με τους φίλους σας μπίρες από το μπουκάλι ή να παραγγέλνετε κοκτέιλ ντελίβερι. Εδώ τα έχετε όλα συγκεντρωμένα και νοικοκυρεμένα. Σας δίνω λίγο χρόνο και μετά θα πιάσουμε από την αρχή τα κοκτέιλ! Να είστε έτοιμοι!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ