Είναι εδώ και κάποια χρόνια που μιλάμε και γράφουμε για τα ελληνικά κρασιά. Αναγνωρίζουμε με χαρά την εξέλιξή τους, θαυμάζουμε την ποιότητά τους, περήφανοι δείχνουμε ο ένας στον άλλον το χρώμα στο ποτήρι και τα βραβεία που κέρδισαν σε κάποιον διεθνή διαγωνισμό, χαιρόμαστε με τις εξαγωγές που κατακτούν τον κόσμο όλο. Ξέρουμε πια, κι αυτό είναι γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι οινοποιοί και αμπελουργοί κατάφεραν ένα μικρό θαύμα και βοήθησαν το ελληνικό κρασί να ξαναγεννηθεί. Στην πράξη όμως τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια, κι αν όλα συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά, το κρασί θα βρει μια θέση δίπλα στη φέτα ή το λάδι. Θα γίνει εξαγώγιμο προϊόν (ήδη είναι) και θα ταξιδέψει παντού τις γηγενείς μας ποικιλίες, που τόσο το αξίζουν. Σημαίνει όμως και κάτι ακόμα: πως μαζί με τα αμπέλια, στην Ελλάδα μεγαλώνει και η κουλτούρα του κρασιού. Κι είναι αυτή η κουλτούρα που ενώνει την παρέα, απλώνει συζητήσεις που θα κρατήσουν ως το πρωί και μας μαθαίνει ακόμα κάτι καινούργιο για αυτό τον τόπο. Είναι μια κουλτούρα που γίνεται συνήθεια. Μια αγαπημένη συνήθεια.
Εκφραστές αυτής της νέας τάσης είναι τα αθηναϊκά wine bars και resto. Καθόλου τυχαίο που άρχισαν κι αυτά να πολλαπλασιάζονται με την άνοδο του ελληνικού κρασιού. Αυτές οι μικρές, ζεστές οινόφιλες γωνιές βοηθούν με τη σειρά τους τη συζήτηση. Μας παρουσιάζουν τα οινοποιεία που αγνοούμε, μας μαθαίνουν κρασιά που δεν ξέρουμε, μας μιλούν για το κρασί με πάθος και γνώση. Συχνά, το ελληνικό κρασί μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι καθόλου λίγες οι φορές που στα τραπέζια τους έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι μακρινό κι ενδιαφέρον. Πάντα μαζί με νόστιμους μεζέδες και καλή συντροφιά. Κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο.
Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες
Αρχαία σταφύλια, σύγχρονες οινοποιήσεις, μεγάλες απολαύσεις
Λημνιώνα Καλλιεργείται παραδοσιακά στη Θεσσαλία, παράγει ερυθρούς και ροζέ οίνους με εκφραστική μύτη και αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών.
Μεσενικόλα Περιοχή Καρδίτσας, ένα στιβαρό κόκκινο κρασί με ήπιες τανίνες.
Κυδωνίτσα Με καταγωγή από τη Λακωνία, λευκός οίνος με έντονα αρώματα κυδωνιού και υψηλή οξύτητα.
Ροκανιάρης Αποκλειστικότητα της Αργολίδας, λευκό κρασί, μαλακό στο στόμα, με αρώματα εσπεριδοειδών.
Τινακτορώγος Από την περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, λευκός οίνος με αρώματα από ροδάκινα και εσπεριδοειδή που μαγεύουν.
Πλυτό Ποικιλία της Κρήτης, λευκός οίνος με λαμπερό χρώμα, φινετσάτα αρώματα και ωραία ζωντάνια.
Σκλάβος Από την Αργολίδα και πάλι, με ανοιχτόξανθο χρώμα και φρέσκα αρώματα από λεμονανθούς, αχλάδι και κίτρο.
Αυγουστιάτης Εμφανίζεται στη Ζάκυνθο και στη Δυτική Πελοπόννησο, ερυθρός οίνος με ζωηρό χρώμα, αρώματα από ώριμα φρούτα και μεσογειακά βότανα, στόμα μαλακό και στρογγυλό.
Θραψαθήρι Από την Κρήτη και το Λασίθι, λευκός οίνος με λαμπερά κίτρινα χρώματα, και έντονα αρώματα φρούτων.
Κακοτρύγης Κερκυραϊκή αρχαία ποικιλία, δίνει λευκούς οίνους με λαμπερά χρώματα, και μαγευτικά αρώματα.
By the Glass
Το κλασικό ραντεβού των οινόφιλων της πόλης
Είναι από το 2012 που η ατμοσφαιρική, σχεδόν «κρυφή» Στοά Ράλλη έγινε ταυτόσημη με το κρασί. Μια και εδώ, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1922, στεγάζεται το δημοφιλές By the Glass. Το πρώτο καθαρόαιμο wine bistro της Αθήνας, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, έγινε το σημείο συνάντησης των οινόφιλων και μας έμαθε ότι πάνω από όλα το κρασί είναι παρέα, καθημερινή απόλαυση, χαρά... Η κάβα του μετράει πάνω από 500 ετικέτες, με το 90% να προσφέρεται και σε ποτήρι χάρη στο σύστημα Coravin, αλλά και στα δύο Dispensers των 30 θέσεων. Τα δύο αυτά καινοτόμα συστήματα δίνουν πρόσβαση σε κάθε ετικέτα, ακόμα και στις καλύτερες, ακόμα και στις πιο ακριβές. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ατού, αν σκεφτείς ότι το By the Glass διαθέτει κάβα από παλαιότερες χρονιές, έξοχα fine wines, φιάλες magnum, μεγαλειώδεις σαμπάνιες και σπάνιες ετικέτες. Ναι. Όσοι αγαπούν τον κρασί, εδώ βρίσκουν τον Παράδεισό τους!
Το μεγαλύτερο κομμάτι της κάβας προέρχεται από τον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεις και αρκετά τα διαμάντια του διεθνή, αφού στο By the Glass η απόλαυση του κρασιού δεν γνωρίζει σύνορα. Αν χρειαστείς βοήθεια, θα σου τη δώσουν απλόχερα η ίδια η Φωτεινή Παντζιά (ιδιοκτήτρια και ψυχή του By the Glass), η sommelier Βασιλική Γιάνναρου ή κάποιος από την υπόλοιπη ομάδα. Εμπιστεύσου τους. Όλοι τους έχουν γνώσεις υψηλού επιπέδου πάνω στο αντικείμενο. Δίπλα στο κρασί στέκεται επάξια η κουζίνα με επικεφαλής τον σεφ Αντώνη Πεχλιβανάκη. Πάντα με έμφαση στην πρώτη ύλη, προτείνει πιάτα μεσογειακής κουζίνας που ήδη έχουν αφήσει εποχή. Όπως τα μπιφτεκάκια στο γκριλ με τις τηγανητές πατάτες, τα πιτάκια ολικής και το ντιπ γιαουρτιού, το ριζότο μανιταριών με λάδι τρούφας ή οι γαρίδες κανταΐφι με τη σπιτική, γλυκόξινη σάλτσα. Υπέροχα και τα πλατό τυριών και αλλαντικών που σερβίρονται με σπιτική μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα και homemade κριτσίνια, ιδανικός συνομιλητής για κάθε κρασί.
Ο λόγος που όλοι, ορκισμένοι οινόφιλοι και απλοί θαυμαστές του κρασιού, λατρεύουν να πηγαίνουν ξανά και ξανά στο By the Glass είναι όμως ένας: το ότι κατάφερε να βάλει το κρασί στο κέντρο του τραπεζιού και να το καθιερώσει σαν αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, μια από τις πιο όμορφες, μικρές απολαύσεις της ζωής. Διατηρώντας ταυτόχρονα το υψηλό επίπεδο, ακόμα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια, από τα ποτήρια μέχρι τη σωστή θερμοκρασία στο σερβίρισμα. Από τον Μάιο, που ο καιρός ανοίγει, είναι πράγματι μια μοναδική εμπειρία να κάτσεις στα τραπεζάκια της πλατείας Ραλλούς Μάνου ακριβώς απέναντι. Χαζεύοντας την υπέροχη Ρώσικη Εκκλησία, πίνοντας κρασιά κάτω από τον αττικό ουρανό, μέσα στο πράσινο, ακούγοντας τις πάντα ωραίες μουσικές. Αυτό που η Φωτεινή Παντζιά συνηθίζει να περιγράφει ως εξής: «Τα μαγαζιά της καρδιάς μας δεν είναι απλά ένα ωραίο πιάτο και ένα κρασί. Πάνω απ’ όλα είναι φιλοξενία».
● Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Σύνταγμα, 2103232560, www.bytheglass.gr, fb: By the glass
instagram: @bytheglass.gr
BARATIN
Το στέκι της Ν. Φιλαδέλφειας λατρεύει το κρασί
Δεν είναι μόνο το στέκι της Νέας Φιλαδέλφειας. Είναι και ο προορισμός των Αθηναίων που έρχονται από κάθε συνοικία της πόλης για να πιουν το ποτό τους στη μεγάλη ξύλινη μπάρα ή να δοκιμάσουν τα πιάτα με τις δημιουργικές πινελιές του σεφ Γρηγόρη Μπονιάκου. Η αλήθεια είναι ότι από το πρωί έως αργά το βράδυ το Baratin φυλάει μια φιλόξενη γωνιά για όλους. Για αυτούς που θέλουν να απολαύσουν τον καφέ τους στα ηλιόλουστα τραπεζάκια με θέα την περατζάδα της Δεκελείας. Για εκείνους που προτιμούν να δοκιμάσουν το φημισμένο brunch (σερβίρεται καθημερινά 09.00 με 15.00) στη μεγάλη φωτεινή σάλα. Για όσους ψάχνουν ένα cocktail λίγο πιο αναβαθμισμένο και αρκετά διαφορετικό (υπάρχουν 16 signature cocktails και όλα κάνουν τη διαφορά). Για τους foodies της παρέας που θα ξεχωρίσουν το κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα και το ριζότο λαβράκι. Και φυσικά, για όλους τους οινόφιλους εκεί έξω.
Το Baratin έχει μία από τις πιο πλούσιες κάβες της Αθήνας. Εδώ θα βρεις 140 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα για να διαλέξεις, ενώ 42 από αυτές σερβίρονται και σε ποτήρι. Αν δυσκολεύεσαι στην επιλογή του κατάλληλου κρασιού, ο Δημήτρης Γρούμπος και η Φανή Κολάκη, οι δύο (εκπληκτικοί!) sommeliers του Baratin, είναι εδώ για εσένα. Θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το κρασί που σου ταιριάζει καλύτερα, αλλά και να το συνδυάσεις με το ιδανικό πιάτο. Εκτός από τα μικρά αριστουργήματα της κουζίνας, όμως, να ξέρεις ότι υπάρχουν ακόμα λαχταριστά πλατό τυριών και αλλαντικών. Μάλιστα μπορείς να διαλέξεις κάποιο από τα σπουδαία ελληνικά τυριά που υπάρχουν και να συνοδέψεις με αυτό το κρασί σου στην ποσότητα που εσύ θες (π.χ. 100 γρ. ή και παραπάνω). Τέλειο;
● Λ. Δεκελείας 120, Ν. Φιλαδέλφεια, 2102522228, fb: @BaratinDrinkDineHomeBar,
instagram: baratin_home_bar
Tarte Tatin
Το νέο bistro της πόλης κάνει τη γαλλική γαστρονομία προσιτή
Όλοι έχουμε ονειρευτεί τις βόλτες γύρω από τον Σηκουάνα. Να πίνουμε καφέ και τσάι στα παριζιάνικα καφέ, να βουτάμε αφράτα μαντλέν σε καυτή σοκολάτα, να τρώμε λαχταριστές baguettes με brie και να παίρνουμε χρωματιστά μακαρόν για το σπίτι. Όλες αυτές οι εικόνες από σήμερα σταματούν να είναι όνειρα και βρίσκουν σπίτι στο γουστόζικο Tarte Tatin. Το καινούργιο bistro της Αθήνας μόλις άνοιξε και έχει στόχο να βάλει τη γαστρονομία στην καθημερινότητά μας.
Από τις 09.00 έως τη 01.00 (η κουζίνα λειτουργεί έως τις 23.30) μπορείς να το επισκεφθείς για να δοκιμάσεις τα φανταστικά γλυκά του, τις αλμυρές προτάσεις του, αλλά και για να πιεις μονοποικιλιακό καφέ, χειροποίητη σοκολάτα που λιώνει στο μπρίκι (πάνω από 100 γρ. σοκολάτας ανά κούπα), ένα υπέροχο ποτήρι κρασί, αλλά και κλασικά και house cocktails σε premium εκδοχές. Στον κατάλογο θα βρεις 7 πιάτα σε γλυκό που ξεκινούν από την Tarte Tatin, τη διασημότερη γαλλική τάρτα, και φτάνουν μέχρι την crème brulee, το προφιτερόλ και τα υπέροχα paris brest. Για ενδιάμεσες στάσεις όμως, θα βρεις πολλά γλυκίσματα όπως μακαρόν, μαντλέν, εκλέρ, κέικ και τάρτες, τα οποία μάλιστα μπορείς να πάρεις μαζί σου στο σπίτι.
Στα αλμυρά θα βρεις μοναδικές σαλάτες, τρεις διαφορετικές quiches, τις Quiche Lorraine, Σπανάκι με σολομό και Quiche ημέρας, πληθωρικές και άκρως ξεχωριστές tartes flambees (που είναι η αλσατική εκδοχή της πίτσας και σερβίρονται μετά τις 19.00), πολλές και ευφάνταστες baguettes, αλλά και ένα φοντί τυριών που σερβίρεται μαζί με αλλαντικά και τραγανά ψωμάκια (σ.σ. εδώ να πω ότι υπάρχει και ένα φοντί σοκολάτας που αναμένεται να κάνει θραύση!). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πάντα (και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε ακόμα και τα φύλλα του μιλφέιγ) φτιάχνονται καθημερινά εδώ, ενώ το μενού βασίζεται στις εποχικές πρώτες ύλες.
Όλα αυτά θα τα απολαύσεις σε έναν παραμυθένιο χώρο (μην ξεχάσεις να εξερευνήσεις και το λουλουδάτο μπαλκόνι!), με jazz νότες να χαϊδεύουν τα αυτιά σου και με 62 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα (24 και σε ποτήρι και όλες μπορείς να τις πάρεις και για το σπίτι) για να συνοδεύσεις τα φανταστικά πιάτα (σημείωσε ότι πολλές από τις φιάλες δεν θα τις βρεις αλλού). Θα δοκιμάσεις πολλά βιολογικά και φυσικά κρασιά, ενώ αν σου αρέσει κάποιο, μπορείς να το πάρεις μαζί σου φεύγοντας καθώς υπάρχει και η δυνατότητα λιανικής πώλησης.
● Δεκελείας 118, Ν. Φιλαδέλφεια, www.tartetatin.gr, fb: @tartetatin118, instagram: tartetatingr
Fabrica De Vino
Ανοιξιάτικος αέρας στο αγαπημένο wine bar του κέντρου
Αγαπημένο wine bar του κέντρου, πάντα μοντέρνο, κομψό και με άψογη εξυπηρέτηση, το Fabrica De Vino «πειράζει» το μενού του δίνοντας έμφαση στο ψάρι και τα θαλασσινά, διατηρώντας όμως και τα περισσότερα από τα εξαιρετικά του πιάτα με κρέας. Το Βalik Εkmek, πάντως, το σάντουιτς με φιλέτο ψαριού δηλαδή, αναμένεται σίγουρα να γίνει talk of the tοwn! Ανανέωση, παράλληλα, και στην εξαιρετική του κάβα, με 600 ετικέτες 150 παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα (20 από αυτές και σε ποτήρι) να γεμίζουν το Fabrica De Vino με τα καλύτερα αρώματα του ελληνικού αμπελώνα. Να μη χάσετε τα περίφημα Συμπόσια, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 9 το βράδυ, με παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και γευσιγνωσία ελληνικών κρασιών και να θυμάστε ότι τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου το Fabrica De Vino με το κέφι του θα σας θυμίσει μπαράκι στα καλύτερά του. Καθημερινά από τη μία το μεσημέρι έως τη μία το βράδυ και ΠΣ έως τις τρεις το βράδυ.
● Εμμανουήλ Μπενάκη 3, Αθήνα, 2103214148, fb: Fabrica De Vino
Φιάλη Wine Bar
Το νέο boutique wine bar της Αθήνας
Νέα άφιξη στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κάθε Αθηναίος λάτρης του καλού κρασιού θα πρέπει να γνωρίσει. Πρόκειται για ένα boutique wine bar με επιλεγμένες και ποιοτικές ετικέτες μικρο-οινοποιών απ’ όλο τον κόσμο, με βάση τον ελληνικό αμπελώνα. Κάθε μήνα, μάλιστα, 40 διαφορετικές από αυτές θα έχουμε τη δυνατότητα να τις απολαμβάνουμε και σε ποτήρι. Κι επειδή πρόκειται για πολύ ιδιαίτερα κρασιά, οι άνθρωποι εδώ φροντίζουν να μας διευκολύνουν: μια επίσκεψη στο θάλαμο όπου φυλάσσονται στις θερμοκρασίες που πρέπει, με τον sommelier να μας ενημερώνει για ό,τι χρειάζεται. Τα εξαιρετικά αυτά κρασιά, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε και για το σπίτι, ταιριάζουν απόλυτα με την πολύ προσεγμένη κουζίνα, η οποία ετοιμάζει εκπληκτικά tapas, κρύα και ζεστά, σε μεγάλη ποικιλία, δροσερές σαλάτες αλλά και πεντανόστιμη pizza. Το Φιάλη Wine Bar, στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, διαθέτει και εξωτερικό χώρο και μας ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις, όπως γευσιγνωσίες, βραδιές live και άλλα πολλά.
● Δεκελείας 108, Νέα Φιλαδέλφεια, 2102513220, fb: Phiali Wine Bar
Wine Station
Ένα wine bar «σταθμός» στην πιο φωτεινή πλευρά της πόλης
Στη σκιά της Ακρόπολης, στο πιο όμορφο σημείο της Αθήνας, στο ισόγειο του κτιρίου του Chocolat Royal, θα ανακαλύψετε ένα από τα πλέον εμβληματικά wine bar της πόλης. Ένα χώρο γεμάτο αρώματα και γεύσεις από τους πιο φημισμένους αμπελώνες και οινοποιεία της Ελλάδας, με ετικέτες που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού, όλες τους προσεκτικά επιλεγμένες από τον καταξιωμένο οινοχόο Δημήτρη Σπυρόπουλο. Συνολικά 160 ετικέτες μικρά διαμάντια αναμένουν να τις απολαύσετε, εκ των οποίων τις 40 και σε ποτήρι, με τη δυνατότητα να συνοδεύσετε το κρασί σας με κάποιο από τα εξαιρετικά πιάτα του C-Restaurant, που βρίσκεται στον 2ο όροφο του Chocolat Royal. Να θυμάστε ότι στον σύγχρονης αισθητικής χώρο του Wine Station, όπου το σκηνικό συνθέτουν καθημερινά από το απόγευμα έως αργά το βράδυ easy listening ήχοι σε ένα χαλαρό περιβάλλον, οι Παρασκευές είναι αφιερωμένες στις live βραδιές, με τις γνωστές Live Jazz & Wine Νights. Extra tip: Πέραν της πλούσιας λίστα κρασιών, την κάρτα ποτών του Wine Station συμπληρώνουν αποστάγματα, premium ετικέτες ποτών καθώς και signature cocktails.
● Αποστόλου Παύλου 27, Θησείο, 2103469077, www.chocolatroyal.gr/el/wine_station
15inn Athens
Η νέα άφιξη της πόλης είναι ένα στέκι για όλες τις ώρες
Μόλις άνοιξε στη γειτονιά του Ψυρρή και είναι το μέρος που θέλεις να βρίσκεσαι κάθε στιγμή. Ένα όμορφο bistro που ξεκινά από τις 8 το πρωί με καφέ και πρωινό, ενώ από τις 11αρχίζει να σερβίρει το λαχταριστό brunch του. Εδώ θα βρεις πολλές νόστιμες και διαφορετικές προτάσεις, όπως το τρομερό croque pancake, το open sandwich καρμπονάρα (!) ή το chicken burger που σερβίρεται ανάμεσα σε δύο αφράτες βάφλες αντί για ψωμί. Και σίγουρα δεν πρέπει να χάσει κανείς τα red velvet pancakes, που έχουν ήδη τους δικούς τους πιστούς θαυμαστές. Από τις 19.00 κάνει την εμφάνισή της η βραδινή κάρτα με comfort food πιάτα που αρχίζουν από τα χειροποίητα λαζάνια Bolognese και το κοτόπουλο με τη σος φέτας και φτάνουν μέχρι το ριζότο μανιταριών με λάδι τρούφας. Για να συνοδέψεις το γεύμα σου θα βρεις μια επιλεγμένη λίστα cocktails (υπάρχει ξεχωριστή cocktail list και για το brunch) και 40 εμβληματικές ετικέτες κρασιών. Το 15innAthens δίνει στο ελληνικό κρασί μεγάλη έμφαση, γι’ αυτό και όλες οι ετικέτες του προέρχονται από τον ελληνικό αμπελώνα. Όλα αυτά θα τα απολαύσετε με τη συνοδεία jazz μουσικής ή διασκευές από τραγούδια της δεκαετίας των 70’s και των 80’s (κάθε Παρασκευή και Σάββατο υπάρχει dj).
● Μιαούλη 15Α, Ψυρρή, 2103316156, Fb: @15innathens, instagram: 15inn_athens
Kiki De Grece
Με γαλλικό όνομα και ελληνικό αέρα
Ατμοσφαιρικό και φιλόξενο, κοσμοπολίτικο αλλά καθόλου δήθεν, το Kiki De Grece είναι ίσως το πιο γοητευτικό στέκι της πολύ ανεβασμένης τα τελευταία χρόνια Ηπίτου, στην περιοχή του Συντάγματος. Ένα άνετο wine resto bar, με υπέροχη κουζίνα, το μενού της οποίας ισορροπεί ανάμεσα σε αυθεντικές ελληνικές συνταγές και σε πιάτα με πιο δημιουργικές πινελιές. Κι άντε τώρα να διαλέξεις, για παράδειγμα, ανάμεσα στο παραδοσιακό αρνάκι τσιγαριαστό με σταμναγκάθι και στο πιο γκουρμέ μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο με σάλτσα κόκκινου κρασιού και πουρέ πατάτας. Μην ξεχάσω να σας πω ότι το μενού έχει συμπεριλάβει και κάποιες σαρακοστιανές επιλογές, όπως τις αξεπέραστες σουπιές με μάραθο και σέσκουλα! Να θυμάστε, επίσης, ότι όπως το μενού ανανεώνεται ανάλογα με την εποχή, ώστε όλα τα υλικά να είναι ποιοτικά και φρέσκα, το ίδιο συμβαίνει και με την εξαιρετική λίστα κρασιών, η οποία διαθέτει 35 επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, όλες μπορείτε να απολαύσετε και σε ποτήρι και μάλιστα από 4 ευρώ. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ.
● Ηπίτου 4, Αθήνα, 2103211279, fb: kikidegrece
Oinoscent
Πάθος για το καλό κρασί
Το Oinoscent ξεκίνησε ως κάβα κρασιών αλλά, χάρη στη μεγάλη αγάπη που του έδειξαν οι Αθηναίοι, εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ένα από τα καλύτερα wine bar της πόλης. Δέκα χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει τους λάτρεις του κρασιού με την ποικιλία και τις επιλογές του. Στο υπόγειο κελάρι του μπορείς να βρεις 1.000 ετικέτες κρασιών από όλο τον κόσμο, ενώ η λίστα των κρασιών σε ποτήρι ανανεώνεται κάθε εβδομάδα ώστε να δοκιμάζεις πάντα κάτι καινούργιο. Μπορείς να συνοδέψεις το κρασί σου με ένα ωραίο πλατό τυριών ή και με κάποιο από τα λαχταριστά πιάτα που προστέθηκαν στο μενού πρόσφατα, τώρα που το μαγαζί επεκτάθηκε ως εστιατόριο. Ό,τι κι αν έχεις κατά νου, το εξειδικευμένο και πρόθυμο προσωπικό του θα σε βοηθήσει να το βρεις.
● Βουλής 45-47, Αθήνα, 2103229374, www.oinoscent.com, fb: Oinoscent
Corks & Forks
Μια φιλοσοφημένη wine pub στον Πειραιά
Θα το ανακαλύψεις σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Πειραιά, πάνω από τη Μαρίνα Ζέας, και θα σε εντυπωσιάσει με το ατμοσφαιρικό του περιβάλλον, τη μοντέρνα του αισθητική και τη φιλοσοφία που επιμένει ότι η ποιότητα μπορεί να είναι προσιτή για όλους μας. Η ενημερωμένη κάβα διαθέτει περίπου 100 επιλεγμένες ετικέτες, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, οι οποίες συνδυάζονται τέλεια με τις προτάσεις του μενού: μεγάλες, χορταστικές μερίδες, με κάμποσες δημιουργικές πινελιές, από νιόκι πατάτας με κοτόπουλο, λιαστή ντομάτα και σπανάκι, μέχρι σπαλομπριζόλα και μοσχάρι μαγειρεμένο με ταϊλανδέζικη συνταγή. Τα παιδιά εδώ είναι ευγενέστατα και εξυπηρετικά, να ρωτήσετε και για τα εξαιρετικά γλυκά, αλλά και για τα κατά καιρούς events με πρωταγωνιστή πάντα το κρασί.
● Ακτή Θεμιστοκλέους & Πάργας, Πειραιάς, Φρεατύδα, 2155159792, fb: CORKS & FORKS - Wine Pub, instagram: corksandforks
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.