- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Οινοποιείο Αφιανές: Τα κρασιά της Ικαρίας, αυτά τα από πάντα «φυσικά» κρασιά
Τα ξεχωριστά νησιά δίνουν και ξεχωριστά κρασιά
Το Οινοποιείο Αφιανές δημιουργήθηκε το 1997 στις Ράχες Ικαρίας και τον Σεπτέμβριο του 2007 εγκαινιάσθηκε ως σύγχρονο οινοποιείο στον Προφήτη Ηλία Ραχών. Κτισμένο από πέτρα, ιδιαίτερα καλόγουστο, σ’έναν αμπελώνα σε υψόμετρο 610μ. στο μέσο ενός πευκοδάσους, με ένα παραδοσιακό πυθοστάσι (πυθάρια χωμένα μέσα στη γη για την υποδοχή του μούστου) δίπλα σ’ ένα είδικά διαμορφωμένο μικρό θεατράκι και με τους χώρους οινοποίησης, εμφιάλωσης, ωρίμανσης και αποθήκευσης σε υπόσκαφα κτίσματα, το οινοποιείο Αφιανές είναι μια εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά της Ικαρίας μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον.
Οι ποικιλίες που αξιοποιούνται είναι δυο τοπικές, το Φωκιανό και το Μπεγλέρι.Το σταφύλι δίνει τσαμπιά αραιά, με ρόγες μετρίου μεγέθους. Η απόδοση ανά στρέμμα είναι μικρότερη από τα 500κ/στρέμμα και καλλιεργείται σε πεζούλες σε όλη την έκταση του νησιού. Από το Φωκιανό παράγεται κρασί με ιδιαίτερο άρωμα και μακρά επίγευση.
Το Μπεγλέρι καλλιεργείται σε πεζούλες σε όλη την έκταση του νησιού και η απόδοση του φτάνει τα 500 κ/στρέμμα. Είναι ποικιλία με έντονο αρωματικό και πολύπλοκο χαρακτήρα.
Το οινοποιείο Αφιανές συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα της οινολογίας του ΤΕΙ Αθηνών και εφαρμόζει διαδικασίες οινοποίησης που στόχο έχουν τη μεταφορά στο κρασί όσο γίνεται περισσότερων πρωτογενών στοιχείων του σταφυλιού.
Οι οίνοι που παράγονται στο Κτήμα Αφιανές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τα premium , τα κοινά και της κάβας (φιάλες παλιών χρόνων). Περισσότερα.
*Για την καθημερινή ζωή στην Ικαρία διαβάστε εδώ.
**Για τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ραχών διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Το προφίλ του συνδυάζει αρώματα πίσσας, καπνού, ώριμων φρούτων και ρητίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
