Wine & Spirits

9 λόγοι (παραπάνω) για να πιεις ένα ποτήρι κρασί

Ήξερες ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί βοηθάει τη μνήμη σου;

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356278-738346.jpg

Eσείς, του «γυμναστηρίου», έχετε σκεφτεί ποτέ πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα σας όσα και η μια ώρα που ιδρώνετε στα βαράκια;  Όχι, δεν θέλουμε να σας πείσουμε να σταματήσετε τη γυμναστική, αλλά να τονίσουμε πόσο καλό είναι το κρασί για την υγεία και το σώμα μας.

1. Ρυθμίζει το ζάχαρο

Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο κρασί μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει επιβραδύνουν την απορρόφηση ζάχαρης εμποδίζοντας έτσι το ζάχαρο να αγγίξει μη επιτρεπτά επίπεδα - κάτι που καθιστά το κόκκινο κρασί σύμμαχο για όσους ζουν με Διαβήτη τύπου 2. Να θυμάστε πως τα κόκκινα κρασιά έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα από τα «θαυματουργά» αυτά αντιοξειδωτικά απ’ ότι τα λευκά.

2. Δυναμώνει τα κόκαλα

Μπορεί το κρασί να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στα κόκκαλα με το γάλα; Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στo Ευρωπαϊκό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής, αποκαλύπτει πως το κόκκινο κρασί μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα μειώνοντας τις πιθανότητες οστεοπόρωσης στις ηλικίες άνω των 50. Και αυτό χάρη στις πολυφαινόλες - έναν ισχυρό τύπο αντιοξειδωτικών - που περιέχονται στα σταφύλια (και ιδιαίτερα στη «φλούδα» τους).

3. Βοηθάει στην πέψη

Το κόκκινο κρασί «καθαρίζει» το πεπτικό σύστημα από βλαβερά βακτήρια. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μέλι, τα σπαράγγια και άλλα «προβιοτικά» τρόφιμα, οι πολυφαινόλες που «τρέχουν» φυσικά μέσα στο κρασί ενισχύουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, διατηρώντας την υγεία του εντέρου και βελτιώνοντας τη διαδικασία της πέψης.

4. Ενισχύει τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες

Αν ξυπνήσεις ένα πρωί με λίγο «θολές» τις λεπτομέρειες της χθεσινής νύχτας στο Wine bar, θα γελάσεις διαβάζοντας πως το κρασί βοηθάει… τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Αν επιδεικνύεις αυτοκυριαρχία και δεν παθαίνεις «black out» από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,  να ξέρεις πως πίνοντας κρασί - με σύνεση - στην πραγματικότητα κάνεις καλό στη μνήμη σου και στις γενικότερες γνωστικές λειτουργίες του μυαλού σου. Το κρασί μάλιστα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ. Όπως τα «σωστά» λιπαρά που προσφέρει το αβοκάντο και το λάδι καρύδας, για παράδειγμα, έτσι και το αλκοόλ ενισχύει την παραγωγή της καλής χοληστερίνης (HDL)  που με τη σειρά της μειώνει τη δημιουργία φλεγμονών στα τοιχώματα των αρτηριών και αποτρέπει την απόφραξής τους. Για τον ίδιο λόγο, η - «συγκρατημένη» πάντα - κατανάλωση κρασιού μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

5. Αναστέλλει κάποιες μορφές καρκίνου

Η κατανάλωση κρασιού έχει συνδεθεί με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου – καρκίνο του προστάτη, του εντέρου, των ωοθηκών. Έρευνες δείχνουν πως πίνοντας κόκκινο κρασί μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 45%. Επιστήμονες πιστεύουν πως τα φυτοοιστρογόνα που περιέχονται στο κρασί, και συγκεκριμένα η ρεσβερατρόλη, η οποία περιέχεται στα σταφύλια, μπορούν επίσης να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό. 

6. Διατηρεί τη «σιλουέτα»

Αν στην τελευταία γουλιά του κόκκινου κρασιού σου αισθάνεσαι περισσότερο… ελκυστική, να ξέρεις πως δεν είναι μονάχα ιδέα σου. Όσοι πίνουν κρασί θα χαρούν να ακούσουν πως η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα για να δημιουργήσει τα ένζυμα που απαιτούνται για να χωνέψουμε το κρασί ισοδυναμεί σχεδόν με την «ενέργεια» (τις θερμίδες σε αυτή την περίπτωση)  που βρίσκεται σε ένα ποτήρι. Πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει, ένα ποτήρι πίνεις, ένα ποτήρι «καις». Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 19.000 γυναίκες έδειξε πως η κατανάλωση μικρής έως μέτριας ποσότητας αλκοόλ  καθημερινά, μείωνε τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Από τους τέσσερις τύπους αλκοόλ που εξετάστηκαν κατά την έρευνα – κόκκινο και λευκό κρασί, μπύρα και λικέρ – το κόκκινο κρασί παρουσίαζε τη μεγαλύτερη επίδραση στην ικανότητα του ατόμου να χάνει βάρος.

7. Μειώνει τη χοληστερίνη

Μια ακόμη ευεργετική συνεισφορά του κρασιού στον οργανισμό είναι πως μειώνει την χοληστερίνη. Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού μειώνουν την LDL χοληστερίνη, την «κακή», και ανεβάζουν τα επίπεδα της «καλής» HDL. Αν και το κρασί το ίδιο περιέχει μηδέν μιλιγκράμ χοληστερόλης , ωστόσο μπορεί να ανεβάσει την HDL από 5 έως 15%.

8. Προστατεύει από καρδιοπάθειες

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί το βράδυ διατηρεί την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Καρδιολογίας. Μια συντηρητική κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει την αθηροσκλήρωση ή τη συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών που πολλές φορές δημιουργούν θρομβώσεις που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε – μπορεί και μοιραία – εμφράγματα. Αν και η μέτρια κατανάλωση αρκετών τύπων αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει την αθηροσκλήρωση, ωστόσο, η επίδραση που έχει το κόκκινο κρασί στην ανάπτυξη της πάθησης είναι συγκριτικά πολύ ισχυρότερη. Η έρευνα του ΑΟΚ έδειξε επίσης πως το κόκκινο κρασί εμποδίζει την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τύπο αλκοόλ.

9. Μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ένα ποτήρι «Ζινφαντέλ» θα απαλλάξει το πνεύμα από τις έγνοιες της ημέρας – ίσως και από τις έγνοιες γενικότερα. Όπως καταλήγουν έρευνες, η κατανάλωση κρασιού σχετίζεται με μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης. Η γραμμή ωστόσο είναι πολύ λεπτή και χρειάζεται προσοχή και αυτοκυριαρχία. Ένα ευεργετικό ποτήρι κρασί το βράδυ είναι υπεραρκετό, δεν πρέπει ποτέ να γίνει ένα μπουκάλι… η υπερκατανάλωση αλκοόλ θα επιβαρύνει την κατάσταση, δεν θα την «ελαφρύνει».

Υ.Γ Η κατανάλωση κρασιού δεν θεραπεύει ασθένειες, όμως αναμφισβήτητα θωρακίζει και προστατεύει την υγεία, στο πλαίσιο κι ενός υγιούς τρόπου ζωής. Αυτό που μένει είναι να σκεφτείτε ποιο κρασί συνδυάζεται με τις «υγιεινές» επιλογές του μενού σας: ένα ποτήρι cabarnet cauvignon δένει υπέροχα με μια μπάρα εξωτικής μαύρης σοκολάτας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ