Wine & Spirits

Το top κρασί του Δημήτρη Χατζημιχάλη

Ο οινοποιός και ιδρυτής του Κτήματος Χατζημιχάλη μάς συστήνει το κορυφαίο κόκκινο κρασί τους

98150-196535.jpg
Γιάννης Δημόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 615
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355836-737401.jpg

Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;

Ανάμεσα στα πολυβραβευμένα κρασιά του Κτήματος Χατζημιχάλη ξεχωρίζει ένα ερυθρό κρασί από την ποικιλία Cabernet Franc, το Οπούς ιβ΄ βδ΄ Ηώος αστήρ.

Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;

Από τις ενότητες ΝΕΑ ΑΜΠΕΛΙΑ και ΠΑΝΩ ΑΜΠΕΛΙΑ στην Κοιλάδα Ατάλαντης επιλέξαμε δύο αμπελοτόπια μας με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και με ξεχωριστό οικοσύστημα που αναδεικνύουν την ποικιλία Cabernet Franc.

Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);

Η οινοποίηση πραγματοποιείται με κρυοεκχύλιση πριν την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης. Ακολούθησε ερυθρή οινοποίηση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Μετά τη ζύμωση ωριμάζει για  τουλάχιστον 12 μήνες σε νέα γαλλικά, δρύινα βαρέλια και παραμένει στις υπόγειες κλιματιζόμενες κάβες  στο Κτήμα Χατζημιχάλη για 36 μήνες σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα);

Λαμπερό, βαθύ ρουμπινί χρώμα. Πολυεπίπεδο αρωματικό σύνολο με πρωταγωνιστές τα «ζουμερά» κόκκινα φρούτα, μνήμες πράσινων φύλλων και ανάλαφρες γήινες νότες που δένουν αρμονικά με τα μπαχαρικά και τη βανίλια σε υπόστρωμα ξύλου. Πυκνά αρώματα κόκκινων φρούτων κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο στόμα, με τα αρώματα καπνού και κέδρου σε δεύτερο πλάνο. Βελούδινη δύναμη, νεανική ζωντάνια, πλούτος και γενναιοδωρία, συνθέτουν μια μοναδική και αξιαγάπητη προσωπικότητα. 

Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;

Αναζητά εξεζητημένα εδέσματα της ανατολίτικης και ελληνικής κουζίνας. Δοκιμάστε το επίσης με μικρό κυνήγι, χοιρινό με κόκκινο λάχανο, πιάτα με άγρια μανιτάρια και τυριά ήπιας έντασης.

Ιδανικό σερβίρισμα;

Απολαύστε το στους 18°C και μεταγγίστε το σε καράφα με μεγάλο πλάτος στη μέση χρησιμοποιώντας ειδικό φίλτρο ή ιδανικά ένα φίλτρο καφέ. 

Belias winery

Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης;

Προσφέρεται για μακροχρόνια παλαίωση και διατίθεται σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Ποιες είναι οι καλύτερες χρονιές του;

Η χρονιά του 2004 (βδ΄) αποτελεί τον ιδανικό φορέα έκφρασης για την ποικιλία Cabernet Franc και μας δίνει τη δυνατότητα να διαπλάσουμε ένα εξαιρετικό κρασί αντάξιο του ονόματος της περιοχής και της υπογραφής του Κτήματος Χατζημιχάλη.

Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;

Μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική κάβα www.winegarage.gr, στα ΑΒ Βασιλόπουλος καταστήματα Ελληνικού και Εθνικής Οδού και σε επιλεγμένες κάβες. Η λιανική τιμή φιάλης κυμαίνεται περίπου στα €40.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;

Οπούς. Η σημαντικότερη αρχαία πόλη της Λοκρίδας που έδωσε το όνομά της στους κατοίκους της: Οπούντιοι Λοκροί. Μια πόλη σύμβολο ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή, βρισκόταν δίπλα στους σημερινούς αμπελώνες του Κτήματος Χατζημιχάλη. Ελάχιστος φόρος τιμής για την πόλη που προσέφερε στον πολιτισμό με την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, της αμπελοκαλλιέργειας, της διάδοσης του οίνου και της απόλαυσής του, είναι η δημιουργία του Οπούς ιβ Cabernet Franc από συγκεκριμένα Αμπελοτόπια. Το «ιβ΄», το δώδεκα, προσδιορίζει το δωδεκάκτινο αστερόσχημο μοτίβο, που εκ πρώτης όψεως θυμίζει μακεδονικά σύμβολα, αλλά στην πραγματικότητα προέρχεται από τον οπισθότυπο των οβολών, των μικρών καθημερινών νομισμάτων της Οπούντιας Λοκρίδας. Χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή πολύ πριν από τη Μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) και, κατά τον Στράβωνα (ιx.416), είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Λοκρούς: «έχουσί τε επί τη δημοσία σφραγίδι τον έσπερον αστέρα εγκεχαραγμένον». Όπως ακριβώς οι Λοκροί, οι πρόγονοι και γενάρχες των Ελλήνων επέλεξαν το φωτεινότερο αστέρι, τον «της ηούς αστέρα», να χαρακτηρίζει τις συναλλαγές τους με τις άλλες πόλεις-κράτη και να δηλώνει τη δύναμη και την ευημερία τους, έτσι και το Κτήμα Χατζημιχάλη δημιουργεί μια σειρά από προϊόντα τα οποία αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική των Αμπελοτοπίων του.

Τα «Οπούς ιβ΄» είναι μια σπονδή, ένας φόρος τιμής στους προγόνους μας που με το ίδιο πάθος στήριζαν την αμπελοκαλλιέργεια στην ίδια περιοχή 2.500 χρόνια πριν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ