- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Batard: Το νέο micro bakery του Παγκρατίου κάνει τα πρωινά σου να ρολάρουν νοστιμότερα
Δύο φίλοι, ένα προζύμι, κι ένας φούρνος που αλλάζει την Αθήνα
Γιατί όλοι μιλούν για το Batard – το φούρνο που ξαναγράφει την ιστορία του ψωμιού στο Παγκράτι
♦Advertorial♦
Πολλοί λένε ότι η Αθήνα έχει γεμίσει με καφέδες, brunch και sourdough. Μπορεί και να έχουν δίκιο. Αλλά μετά μπαίνεις στο Batard, στην Πύρρωνος 23, και καταλαβαίνεις ότι δεν είναι όλα ίδια. Όχι, δεν είναι άλλος ένας «hipster φούρνος». Είναι ένας μικρός, χειροποίητος κόσμος φτιαγμένος από προζύμι, όρεξη, τεχνογνωσία και δύο φίλους που αποφάσισαν να ζυμώσουν... αλλιώς.
Οι σεφ Δήμος και Γιώργος, πίσω από το Batard, δεν επιδίωξαν να ανοίξουν έναν ακόμη φούρνο. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν έναν χώρο που θα αναδείκνυε την ουσία του πραγματικού ψωμιού, όχι απαραίτητα το τέλειο, αλλά το αυθεντικό. Το προζύμι φτιάχνεται καθημερινά, οι συνταγές εξελίσσονται και η δημιουργία κάθε προϊόντος συνοδεύεται από μια διάθεση εξερεύνησης και μάθησης μέσα από τις καθημερινές προσπάθειες. «Είμαστε αυτοί που ζυμωθήκαμε μέσα από τις αποτυχίες μας», εξηγούν, περιγράφοντας τον τρόπο που γεννήθηκε το Batard.
Ο χώρος είναι μικρός, cozy, με εκείνο το urban look που κάνει το Παγκράτι να μοιάζει λίγο με Ανατολικό Λονδίνο. Λευκά πλακάκια, κόκκινες λεπτομέρειες, ξύλινος πάγκος, μυρωδιά από φρεσκοψημένο ψωμί και βούτυρο που λιώνει. Αν περάσεις απ’ έξω, η μυρωδιά σε τραβάει σαν μαγνήτης. Κι αν μπεις, έχεις χαθεί γιατί σε έχουν παρασύρει οι λαχταριστές επιλογές που θα δεις μπροστά σου. Στο Batard το ψωμί χρειάζεται 48 ώρες ωρίμανσης, φτιάχνεται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι, και ψήνεται σε μικρές παρτίδες. Κάθε φραντζόλα sourdough δεν είναι ποτέ ίδια με την προηγούμενη. Κι αυτό είναι το ωραίο.
Το μενού είναι συγκεκριμένο, αλλά φτιαγμένο με φαντασία. Θα βρεις sourdough loaves, brioche, viennoiseries και μικρά sandwiches με βάση την τσιαπάτα. Οι συνδυασμοί αλλάζουν ανάλογα με τα υλικά της εποχής, πάντα με τοπικά προϊόντα. Η μορταδέλα, το σαλάμι Δράμας, η καπνιστή γαλοπούλα ή το κοτόπουλο παίζουν σταθερά ρόλο, αλλά κάθε φορά με twist. Δεν υπάρχει τίποτα «έτοιμο». Όλα παίζουν με το τρίπτυχο χέρι – μυρωδιά – συναίσθημα.
Αν κάτι χαρακτηρίζει το Batard, είναι ότι έχει προσωπικότητα. Δεν κυνηγάει το «instagramικό». Κυνηγάει το ποιοτικό. Δεν είναι «μπαίνεις – παίρνεις – φεύγεις». Είναι «μπαίνεις – μένεις – χαζεύεις – πιάνεις κουβέντα». Ένας μικρός κόμβος urban κουλτούρας, ένα μέρος που οι άνθρωποι της πόλης συναντιούνται χωρίς να χρειάζεται συγκεκριμένη αφορμή. Ο καφές είναι specialty και παίζει τίμια. Δεν θα βρεις εδώ «άλλο ένα freddo espresso». Θα βρεις καφέ που σε κάνει να καταλάβεις γιατί αυτό το pairing – φούρνος + καφές – έχει γίνει νέα κουλτούρα στην Αθήνα και γι’ αυτό την αναζητούν όλο και περισσότεροι.
Αν υπάρχει ιδανικός τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου, είναι αυτός: ένα cinnamon roll που στάζει κανέλα, ένας καλός καφές, και ο ήλιος να χτυπάει τη βιτρίνα της Πύρρωνος. Κι αν θες να ξεφύγεις λίγο από τα κλασικά, υπάρχει πάντα το chocolate babka (το πιο special γλυκό του φθινοπώρου), τα buns με σοκολάτα πραλίνα, κάρδαμο ή Lotus, και φυσικά οι «μπόμπες» – δηλαδή η Pistachio Bomb, που είναι όσο addictive ακούγεται. Αν είσαι πιο «γλυκαντζής», το banana bread με salted caramel θα σε στείλει κατευθείαν σε άλλο mood.
Το Batard αποτελεί κομμάτι μιας νέας γενιάς micro bakery που αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε το ψωμί και τη φιλοσοφία γύρω από αυτό, στην πόλη. Δεν μιλάμε για μαζική παραγωγή, αλλά για ζύμη που φτιάχνεται καθημερινά και έχει ταυτότητα. Για μικρές παρτίδες, ποιοτικά υλικά και ανθρώπους που ξέρουν ότι το φαγητό δεν είναι μόνο οι γεύσεις αλλά και το story πίσω από αυτό.
Ο Δήμος και ο Γιώργος έφεραν στο Παγκράτι μια κουλτούρα που στο εξωτερικό θεωρείται αυτονόητη: το micro bakery. Ένα μικρό εργαστήριο που ζει μέσα στην καρδιά του Παγκρατίου και τρέφεται από αυτήν. Ο κόσμος της γειτονιάς και όχι μόνο, έχει αγκαλιάσει το Batard όχι επειδή «είναι της μόδας», αλλά γιατί νιώθει ότι του ανήκει. Το Παγκράτι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και δεν είναι άλλα από τη ζωντάνια, το urban style και τα στοιχεία τέχνης και ανεξαρτησίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Batard κολλάει εκεί τέλεια. Ο Δήμος και ο Γιώργος δεν θέλουν απλώς να σε εντυπωσιάσουν αλλά να σε φέρουν πιο κοντά στη φιλοσοφία που τόσο πολλοί αγαπάνε και υποστηρίζουν και οι ίδιοι. Να μυρίσεις και να απολαύσεις τις δημιουργίες τους και να πεις «ρε φίλε, έτσι πρέπει να μυρίζει το πρωινό».
Η αίσθηση όταν μπαίνεις μέσα είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα φούρνο που δουλεύει για σένα και η φήμη του ρολάρει από στόμα σε στόμα. Όλα γίνονται μπροστά σου: το ζύμωμα, το ψήσιμο αλλά και η κάθε προετοιμασία που απαιτείται. Μία έμπειρη ομάδα, specialty καφές σταθερός, και στο τέλος φεύγεις με μια τσάντα που μυρίζει βούτυρο και προζύμι. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ακόμη και το ψωμί έχει χαρακτήρα. Πόσα πρωινά απολαμβάνουμε έστω και μία φέτα με διάφορους συνδυασμούς από πάνω, γλυκούς ή αλμυρούς; Γιατί ο καφές; Αν είσαι και λιγάκι απαιτητικός θέλεις ο πρώτος καφές της ημέρας να είναι πραγματικά καλός. Οπότε, σε μια εποχή που το άψογο φαντάζει κάτι μακρινό, το Batard έρχεται να σου το επιβεβαιώσει με τον τρόπο του.
Και μη ξεχνάς! Μπορείς να απολαύσεις όλα τα προϊόντα του take away. Αλλά αν είσαι στο σπίτι ή στο γραφείο, μπορείς να παραγγείλεις μέσω Wolt. Όλα φτάνουν ζεστά, φρέσκα και έτοιμα να σε κάνουν να ξεκινήσεις τη μέρα σου σωστά.
Περισσότερες Πληροφορίες: Πύρρωνος 23, Παγκράτι / Τ. 210 7518573 / instagram/batard.ath / facebook.com / batard.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.