- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γιατί τα ζυμαρικά al dente είναι καλύτερα για την υγεία σας
Πόσο πολύ μετράει ο χρόνος μαγειρέματος
Πολύς κόσμος μαγειρεύει τα ζυμαρικά για πολύ ώρα, ενώ διατροφολόγοι και σεφ λένε ότι το al dente είναι το καλύτερο
Ο τρόπος παρασκευής των ζυμαρικών θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα υγιεινό δείπνο και σε ένα που ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
Όταν τα ζυμαρικά μαγειρεύονται al dente, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (ένα μέτρο του πόσο γρήγορα συγκεκριμένες τροφές αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα) από τα παραμαγειρεμένα noodles. Ένας υψηλότερος γλυκαιμικός δείκτης μπορεί ενδεχομένως να αφήσει τους πελάτες πεινασμένους και κουρασμένους μετά το φαγητό.
Τα πιο σφιχτά ζυμαρικά απαιτούν επίσης περισσότερο μάσημα, βοηθώντας στην πέψη.
Είναι μια μικρή διαφορά που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για όποιον παρακολουθεί το σάκχαρό του στο αίμα ή θέλει να βελτιώσει τη θρεπτική αξία του γεύματός του.
Ζυμαρικά al dente: Ο χρόνος μαγειρέματος μετράει
Το al dente σημαίνει «στο δόντι» στα ιταλικά. «Θέλεις να νιώσεις κάτι στα δόντια σου. Καμία σχέση με το ψωμί για τοστ ή τα marshmallows», δήλωσε η πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής και σεφ Amy Riolo στο Axios. Αν όμως είναι τραγανό, δεν είναι έτοιμο.
Η σεφ Elise Wiggins με έδρα το Ντένβερ συνιστά να μαγειρεύετε τα ζυμαρικά μέχρι να είναι έτοιμα κατά τα τρία τέταρτα (να φαίνονται ακόμα «άκαμπτα») και στη συνέχεια να τα περιχύνετε με σάλτσα.
Ο γλυκαιμικός δείκτης των ζυμαρικών πουρέ θα μπορούσε να μιμείται αυτόν του λευκού ρυζιού, ενώ τα ζυμαρικά al dente είναι πιο κοντά στη ζέα ή το κριθάρι, λέει η Melissa Mroz-Planells, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα το Σιάτλ.
Τα σπαγγέτι σε κουτί συνήθως μαγειρεύονται σε μόλις 9 λεπτά και η Riolo είπε στο Axios ότι είναι καλύτερο να ελέγχετε αν είναι έτοιμα στα 7 λεπτά. Η διαδικασία βρασμού είναι επίσης σημαντική:
- Το νερό πρέπει να βράζει γρήγορα (με μεγάλες φυσαλίδες στην κορυφή).
- Προσθέστε αλάτι (τουλάχιστον ένα κουταλάκι του γλυκού). Το αλάτι επιταχύνει επίσης τη διαδικασία βρασμού.
- Προσθέστε τα ζυμαρικά και ανακατέψτε.
- Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή ή μέτρια. (Δεν θέλετε να ξεχειλίσει το νερό.)
Ποτέ μην ξεπλένετε τα ζυμαρικά μετά το μαγείρεμα, επειδή αυτό αφαιρεί τη θρεπτική τους αξία, λέει η Mroz-Planells.
Επιπλέον, το επιφανειακό άμυλο είναι «απαραίτητο για να προσκολληθεί καλά η σάλτσα», λέει η Claudia Bouvier, συνιδρύτρια της εταιρείας ζυμαρικών Pastificio με έδρα το Boulder.
Επίσης, μην προσθέτετε λάδι στο νερό, προειδοποιεί η βραβευμένη σεφ και τηλεοπτική προσωπικότητα Tiffany Derry. «Αυτό είναι απλώς σπατάλη και εμποδίζει τη σάλτσα σας να κολλήσει όπως θα έπρεπε». Το λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού μαγειρευτούν τα ζυμαρικά.
Συμπέρασμα: Το al dente είναι πιο υγιεινό. Μην το παρακάνετε.
Με πληροφορίες από Axios
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.