- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Christmas stories: Πώς γεννήθηκαν τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά;
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Μίξερ 12: Από τους κουραμπιέδες έως τα αμερικανικά gingerbread cookies, κάθε γλυκό έχει τη δική του ιστορία
Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι κάτι παραπάνω από απολαύσεις: αφηγούνται ιστορίες, ενώνουν λαούς και μεταφέρουν παραδόσεις αιώνων. Από την Ελλάδα έως τη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική, κάθε γλυκό έχει τις ρίζες του σε θρησκευτικές τελετές, έθιμα και λαϊκές παραδόσεις.
Ο κουραμπιές και το μελομακάρονο: Η ελληνική κληρονομιά
Ο κουραμπιές, το γλυκό με τη ζάχαρη άχνη που θυμίζει χιόνι, έχει ρίζες στη Μέση Ανατολή και ονομάστηκε από την τουρκική λέξη kurabiye (μπισκότο). Αντίστοιχα, το μελομακάρονο, με το μέλι και τα καρύδια, συνδέεται με την αρχαία μακαρία – ένα γλυκό που προσφερόταν στις τελετές και έγινε σύμβολο αφθονίας τα Χριστούγεννα.
Gingerbread Cookies: Το μπισκότο του Μεσαίωνα
Με μπαχαρικά όπως τζίντζερ και κανέλα, τα gingerbread cookies ξεκίνησαν από τον Μεσαίωνα, όταν τα μπαχαρικά ήταν σύμβολα πλούτου. Η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ δημιούργησε την παράδοση των ανθρωπόμορφων μπισκότων για τους καλεσμένους της, ενώ αργότερα συνδέθηκαν με τα Χριστούγεννα λόγω των χαρακτηριστικών τους αρωμάτων.
Stollen: Το χριστουγεννιάτικο ψωμί της Γερμανίας
Το Stollen, γεμάτο αποξηραμένα φρούτα και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, πρωτοεμφανίστηκε τον 14ο αιώνα ως νηστίσιμο ψωμί. Με την πάροδο του χρόνου, έγινε πιο πλούσιο χάρη στην προσθήκη βουτύρου, συμβολίζοντας αφθονία και γιορτή.
Buche de Noel: Ο γαλλικός κορμός
Ο γαλλικός κορμός, Buche de Noel, δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα ως γλυκιά αναπαράσταση του ξύλου που παραδοσιακά καιγόταν στο τζάκι για καλή τύχη. Με σοκολατένια υφή και διακοσμητικά που θυμίζουν δάσος, έγινε κλασικό σύμβολο των γιορτών.
Panettone και Pudding: Από την Ιταλία στη Βρετανία
Το ιταλικό panettone γεννήθηκε στο Μιλάνο ως «ψωμί του Τόνι», γεμάτο αποξηραμένα φρούτα, και εξαπλώθηκε ως γλυκό πολυτελείας. Αντίστοιχα, στη Βρετανία, το Christmas pudding προήλθε από μεσαιωνικό ζωμό φρούτων και αργότερα μετατράπηκε σε γλυκό με μπαχαρικά, που σερβίρεται φλεγόμενο για εντυπωσιακό φινάλε στο χριστουγεννιάτικο δείπνο.
Eggnog: Το αμερικανικό ποτό-γλυκό
Το eggnog, ένα κρεμώδες ποτό με αυγά, γάλα και ρούμι, προέρχεται από τη μεσαιωνική Ευρώπη, αλλά καθιερώθηκε στην Αμερική τον 18ο αιώνα ως σύμβολο φιλοξενίας και γιορτής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.