Θεματα

Bους: Η Σέριφος έχει τη δική της μπίρα

Εμπνευσμένη από τα βότανα που φυτρώνουν στο νησί

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βους

Βους: Μπίρα από τη Σέριφο

Η Σέριφος φημίζεται για τα επιβλητικά βραχώδη τοπία της, τις πανέμορφες παραλίες και τη γραφική Χώρα με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Πλέον όμως μπορεί να παινεύεται και για την πρώτη δικής της μπίρα. Λέγεται Βους και πήρε το όνομά της από την επιβλητική νησίδα Βους που βρίσκεται λίγο έξω από το νησί και θυμίζει σε όψη ένα ξαπλωμένο βόδι. Στην επιφάνειά της φυτρώνουν βότανα που έδωσαν έμπνευση στον Χάρη Ξυπνητό, να δημιουργήσει μια χρυσαφένια μπίρας με ήπιες νότες.

Χάρης Ξυπνητός

Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, με καταγωγή από τη Σέριφο, η αγάπη του για το νησί τον έκανε να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να το αναδείξει, όπως εξηγεί: «Έχω την ανάγκη για όλα όσα νιώθω να μου έχει προσφέρει το νησί μου, να δώσω πίσω και εγώ στον τόπο με όποιον τρόπο μπορώ. Το πρώτο μου εγχείρημα σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν η διπλωματική μου εργασία, η οποία αποτελούσε μια πρόταση ανάδειξης και επανακατοίκησης των εργατικών κατοικιών των μεταλλωρύχων της Σερίφου. Το δεύτερο εγχείρημα ήταν η δημιουργία ενός προϊόντος βασισμένο σε έντονες τοπικές κυκλαδίτικες αξίες, που να μεταφέρει τη δική μου εικόνα, τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις μου για τη Σέριφο μέσω μιας γουλιάς. Τα αρώματα και τα χρώματα του καλοκαιριού, η στέρφα γη, η ιστορία του νησιού, οι παρέες που ξημερώνονται στην παραλία, τα γέλια στην πλατεία του δημαρχείου, όλες αυτές οι ξέγνοιαστες στιγμές και οι εμπειρίες να συμπυκνώνονται σε μια γουλιά αρωματικής μπίρας. Κύριο μέλημα για τη δημιουργία της μπίρας Βους δεν είναι μόνο η ποιότητα και η γεύση της, αλλά και ο αντίκτυπός της στην κοινωνία της Σερίφου. Στόχος είναι να εδραιωθεί στη Σέριφο, αλλά ταυτόχρονα να προβάλει και να αναδείξει το νησί, πέρα από τα υδάτινα σύνορά του».

Βους

«Η ιδέα της μπίρας Βους γεννήθηκε μέσω μιας απλής συζήτησης στην παραλία και εξελίχθηκε στο Βέλγιο», συμπληρώνει ο Χάρης – χαρακτηριστική περίπτωση του φαινομένου «brain gain», όπου νέοι άνθρωποι επιστρέφουν για να συνεισφέρουν στον τόπο τους. «Ως αρχιτέκτονας δεν έχω κάποια απευθείας επαγγελματική σχέση με την μπίρα και την παραγωγή της. Ωστόσο, η αγάπη μου για αυτήν ως ποτό αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στη Γερμανία και το Βέλγιο. Αυτές οι δύο χώρες έχουν βαθιά ιστορία και γνώση στην παραγωγή μπίρας, κάτι που με ενέπνευσε να εμβαθύνω στη διαδικασία παραγωγής της και να εξερευνήσω τις διάφορες γεύσεις και τεχνικές. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί, επισκέφτηκα πολλές ζυθοποιίες, παρακολούθησα σεμινάρια και ήρθα σε επαφή με εξειδικευμένους ζυθοποιούς, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που με βοήθησαν να ξεκινήσω το δικό μου εγχείρημα. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες, συνειδητοποίησα ότι η μπίρα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ποτό. Είναι μια γέφυρα που ενώνει ανθρώπους, φέρνει κοντά φίλους, δημιουργεί παρέες, προκαλεί χαμόγελα».

Βους

Η συνταγή της μπίρας, με βάση τα λεγόμενα του δημιουργού της, αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά αρώματα και γεύσεις της Σερίφου, όπως το φασκόμηλο και το τσάι του βουνού. Αυτά τα βότανα αφθονούν στις πλαγιές του νησιού και κατά τη συγκομιδή τους στις αρχές του καλοκαιριού, το νησί κατακλύζεται από τα αρώματά τους. Πρόκειται για μια μπίρα της κατηγορίας Herbal American Pale Ale, ένα σπάνιο είδος για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης των βοτάνων και χαρακτηρίζεται από χρυσαφένιο, διαυγές χρώμα και λευκό αφρό μέτριας διάρκειας, με βοτανικό χαρακτήρα στη γεύση, διακριτές νότες βύνης, μέτριας έντασης πικράδα και απαλό άρωμα βανίλιας και μελιού. Συνδυάζεται με πλούσια και κρεμώδη τυριά όπως το φρέσκο κατσικίσιο τυρί, αλλαντικά ωρίμανσης όπως το σαλάμι αέρος, το copa και το jamón, καθώς και με ψητά κρέατα όπως μοσχάρι και με πατάτες φούρνου με μυρωδικά. Επίσης, συνοδεύει κυκλαδίτικα προϊόντα όπως η λούντζα και η μυζήθρα, αλλά και με γλυκά όπως τάρτες φρούτων με μήλο ή ροδάκινο.

Ο Χάρης συνεργάστηκε με ζυθοποιεία στη Θεσσαλία για την παραγωγή της. Ήταν όμως εύκολο να ξεκινήσει αυτό το project από το μηδέν, παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του και την ελληνική πραγματικότητα όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα;

«Αποφάσισα να συνεργαστώ με ένα μικροζυθοποιείο λόγω του αντίκτυπου που έχει στην τοπική κοινότητα και την ελληνική αγορά. Επίσης, η Θεσσαλία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, αφού εκεί πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια, σπουδάζοντας στο Πολυτεχνείο στην πόλη του Βόλου. Πιο συγκεκριμένα, γνώριζα για το μικροζυθοποιείο Πηνειού και ήμουν εντυπωσιασμένος από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις τους και τα προϊόντα τους, τα οποία πάντα με άφηναν εντυπωσιασμένο. Έτσι, η συνεργασία μαζί τους ήταν “μονόδρομος”. Η δυσκολία της επεξεργασίας του συγκεκριμένου είδους μπίρας και η προσοχή στη λεπτομέρεια από τα μέλη του μικροζυθοποιείου αποτέλεσαν καθοριστικούς λόγους για αυτήν τη συνεργασία. Άλλωστε, η αρχιτεκτονική μού έχει διδάξει να δίνω σημασία σε κάθε λεπτομέρεια, κάτι που έχει μεταφερθεί πλήρως στην ποιότητα της μπίρας και στην ετικέτα του μπουκαλιού. Η πρώτη μας συνάντηση έγινε σε ένα beer event στις Βρυξέλλες και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης για συνεργασία. Δημιουργήσαμε πολλές διαφορετικές συνταγές και μετά από αναρίθμητες προσωπικές δοκιμές, καθώς και με την υποστήριξη της οικογένειάς μου, αλλά και των φίλων μου, καταλήξαμε στον χρυσαφένιο αυτό “Κυκεώνα”, με στόχο κάθε γουλιά να μας φέρνει πιο κοντά στη Σέριφο.

»Δεν ήταν εύκολο να ξεκινήσω το project της μπίρας από το μηδέν, παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές μου και τις προκλήσεις της ελληνικής πραγματικότητας για το επιχειρείν, πόσο δε για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, όταν κάνεις κάτι δημιουργικό και νιώθεις πως έχει ή θα έχει κοινωνικό αντίκτυπο, ποτέ δεν αισθάνεσαι ότι έχεις θυσιάσει πολλά, διότι αυτά που σου δίνει το εγχείρημα είναι πολλαπλάσια. Σίγουρα, μια παράλληλη δραστηριότητα απαιτεί πολύ από τον ελεύθερό σου χρόνο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αντιστρέψει το αίσθημα της προσφοράς και την ανάγκη μου να μοιραστώ την αγάπη μου για το νησί. Δύσκολα περιγράφεται με λόγια το συναίσθημα που νιώθεις όταν βρίσκεσαι στην αγαπημένη σου παραλία στη Σέριφο, βλέποντας το ηλιοβασίλεμα και η διπλανή παρέα απολαμβάνει την ίδια στιγμή μια μπίρα Βους. Κάτι τέτοιες στιγμές όσες θυσίες και να χρειάζεται το εγχείρημα αυτό, ξέρεις ότι έχεις δικαιωθεί και με το παραπάνω».

Βους

Η Βους είναι διαθέσιμη κυρίως στο νησί της Σερίφου, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία εκτός του νησιού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.