Θεματα

Mindful Eating: Η τέχνη του να είσαι «παρών» όταν τρως

Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να βάλετε τέλος στο τσιμπολόγημα και τις ενοχές

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mindful Eating
Φωτογραφία: Pablo Merchán Montes/ Unsplash

Πώς η τεχνική του «Mindful Eating» θα σας βοηθήσει να είστε «εκεί» όταν τρώτε και να αποβάλλετε τα συναισθήματα ενοχής

Το φαγητό είναι για τους περισσότερους μία από τις μεγαλύτερες μορφές ευχαρίστησης. Μας συνοδεύει σε στιγμές χαράς και λύπης, όταν βαριόμαστε, ακόμα και όταν νιώθουμε μοναξιά, συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί και μια συναισθηματική διαδικασία εκτός από βιολογικά αναγκαία. Έτσι, πολλές φορές αγνοούμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας και προσπαθούμε να γεμίσουμε άλλα κενά μέσω της ικανοποίησης που λαμβάνουμε από το φαγητό, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τι καταναλώνουμε και αδιαφορώντας για τη διαδικασία. Σε αυτή την κακή συνήθεια να κάνουμε multitasking κατά τη διάρκεια των γευμάτων μας, ήρθε να βάλει τέλος το «Mindful Eating», μια πρακτική που περιλαμβάνει την προσοχή στο φαγητό που τρώμε, την πλήρη παρουσία μας στη στιγμή και την εμπειρία κάθε πτυχής του γεύματός μας με όλες τις αισθήσεις παρούσες. Είναι μια τεχνική που μπορεί να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό και έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική σας ευεξία.

Mindful Eating
Φωτογραφία: Nathana Rebouças/ Unsplash

Mindful Eating: Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή

Η ενσυνείδητη διατροφή, με άλλα λόγια, είναι μια τεχνική που σας βοηθά να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των διατροφικών σας συνηθειών, των συναισθημάτων και των σωματικών αισθήσεων που σχετίζονται με το φαγητό. Σας ενθαρρύνει να επιβραδύνετε και να δίνετε προσοχή στο τι τρώτε, πώς τρώτε και γιατί τρώτε. Είναι μια μορφή διαλογισμού που εστιάζει στην πράξη του φαγητού, επιτρέποντάς σας να βιώσετε πλήρως τη γεύση, την υφή και τη μυρωδιά του φαγητού σας. Η ενσυνείδητη διατροφή δεν είναι μια δίαιτα, αλλά ένας τρόπος προσέγγισης του φαγητού που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Mindful Eating
Φωτογραφία: Julia Tsukurova/ Unsplash

Τα οφέλη του Mindful Eating

Τα οφέλη της ενσυνείδητης διατροφής είναι πάμπολλα, ξεκινώντας από τη διαδικασία της πέψης, καθώς το να επιβραδύνετε και να μασάτε σωστά το φαγητό σας είναι το Α και το Ω. Όταν τρώτε αργά το σώμα σας έχει χρόνο να παράγει τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και λιγότερο φούσκωμα. Αντίστοιχα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Όταν τρώτε με επίγνωση, είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε πότε χορταίνετε και να σταματήσετε να τρώτε πριν φάτε παραπάνω από το επιθυμητό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Η διατροφή έχει άμεση σύνδεση με την ψυχολογία, για αυτό το να είστε παρόντες κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Όταν τρώτε με επίγνωση, είστε πλήρως παρόντες στη στιγμή και δεν αποσπάται η προσοχή σας από άλλες σκέψεις ή ανησυχίες. Έτσι θα αποκτήσετε και μεγαλύτερη αυτογνωσία, κατανοώντας τα συναισθήματα και τις συνήθειές σας που σχετίζονται με το φαγητό. Μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε τρώτε για συναισθηματικούς λόγους και όχι από σωματική πείνα και να κάνετε αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.

Mindful Eating
Φωτογραφία: Farhad Ibrahimzade/ Unsplash

Mindful Eating: Πώς να εξασκηθείτε στη συνειδητή κατανάλωση τροφής

  1. Επιβραδύνετε: Πάρτε τον χρόνο σας για να φάτε το γεύμα σας και μην βιάζεστε. Πάρτε μικρές μπουκιές, μασήστε αργά και απολαύστε τη γεύση και την υφή του φαγητού σας.
  2. Εξαλείψτε τους περισπασμούς: Κλείστε την τηλεόραση, βάλτε στην άκρη το τηλέφωνό σας και επικεντρωθείτε αποκλειστικά στο γεύμα σας. Αποφύγετε την πολυπραγμοσύνη ενώ τρώτε.
  3. Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας: Δώστε προσοχή στη μυρωδιά, τη γεύση και την υφή του φαγητού σας. Παρατηρήστε τα χρώματα και τα σχήματα των τροφίμων στο πιάτο σας.
  4. Επικεντρωθείτε στο σώμα σας: Δώστε προσοχή στα σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός σας. Σταματήστε να τρώτε όταν είστε χορτάτοι και αποφύγετε να τρώτε όταν δεν πεινάτε.
  5. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη: Να είστε ευγνώμονες για το φαγητό στο πιάτο σας και για την ευκαιρία να θρέψετε το σώμα σας. Ευχαριστήστε όλους όσους έκαναν το γεύμα σας δυνατό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ