Θεματα

Οι αγαπημένες μου ταβέρνες στο Νότιο Πήλιο

Στον Αίολο, τον Άγγελο και το Κτήμα θα απολαύσεις ντόπιες γαστρονομικές νοστιμιές

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αγαπημένες μου ταβέρνες στο Νότιο Πήλιο.

Νότιο Πήλιο: Τρεις ταβέρνες  για να ζήσεις «από μέσα» τις αυθεντικές στιγμές του τόπου και να ανακαλύψεις γεύσεις που ταξιδεύουν.

Το Νότιο Πήλιο είναι ένα τεράστιο, καταπράσινο τρίγωνο, με πολλές διαφορετικές όψεις, που ξεκινά από την Αργαλαστή και καταλήγει στο Τρίκερι και τον Μορτιά. Εδώ δεν θα έρθεις το χειμώνα, αφού από το φθινόπωρο και μετά η περιοχή κατεβάζει ρολά, για να ξαναγεννηθεί ακμαία και δημοφιλέστατη, τους μήνες του ήλιου. Εκατοντάδες παραλίες, εξωτικές και γαλήνιες στην πλευρά του Παγασητικού, αγριεμένες και απέραντες στο Αιγαίο, μικρά παραδοσιακά χωριά και οικισμοί, ελιές, πεύκα, μια βλάστηση μεσόγεια, το βουνό εδώ χαμηλό, παιχνιδιάρικο, στα μέτρα του ανθρώπου, προσβάσιμο και φιλόξενο. Όπου και να 'σαι, σε μια ματιά μπερδεύονται πάντα η στεριά και οι θάλασσες, διακοπές ιδανικές για όσους έχουν παιδιά και ονειρεύονται αβάδιστες διακοπές, για τους ερωτευμένους που θέλουν να ρουφήξουν αγκαλιασμένοι τα πιο ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα, διακοπές για μας που το καλοκαίρι το προτιμάμε χωρίς ξαπλώστρες και ντεσιμπέλ από μπιτσόμπαρα, ιδανικά και χωρίς μαγιό, σε μια παραλία μόνο για μας. Εδώ δεν έχουμε κλαμπς, οι διασημότητες που μας προτιμούν έχουν τα ίδια μυαλά με μας, δεν έχουν κότερα και επώνυμα μαγιό να επιδείξουν, η ζωή μας κυλά χαλαρή, με ένα παρεό και ψάρι σπαρταριστό σε τιμές που ούτε να ονειρευτείς στα επώνυμα νησιά, ντομάτες από το μποστάνι σε όλες τις ταβέρνες, σύκα και σταφύλια που θα σου αφήσει το πρωί η γειτόνισσα στο περβάζι και ένα άρωμα από χταπόδι στα κάρβουνα, ούζο και δεκαετία του ΄60 να σε ακολουθεί παντού. Το κίνημα της πετσέτας είναι η δική μας μοναδική πραγματικότητα, για μπάνιο πηγαίνουμε με το ταπεράκι, φέτα, ντομάτα και ελιές, οι βραδιές τελειώνουν με τσίπουρα κάτω από τον πλάτανο κάποιας πλατείας, με γλέντια που δανειζόμαστε από τα κέφια της διπλανής παρέας που έχει φέρει μαζί της κιθάρα και μπουζούκι.

Ο Αίολος στο Μικρό

Το Μικρό είναι μια μεγάλη, αμμουδερή παραλία πλάι στην Πλατανιά, εκεί που η κεντρική οδική αρτηρία του Νότιου Πηλίου σβήνει στο κύμα. Στο Μικρό έρχεσαι για να μείνεις -αν έχεις τύχη και κλείσεις εγκαίρως κάποιο από τα λιγοστά ενοικιαζόμενα- σε διακοπές που συνοψίζουν βουτιά - δωμάτιο - φαγητό στην ταβέρνα - χάζι στ'αστέρια - τελεία. Ή έρχεσαι εκδρομή για μπάνιο και φαγητό. Ο Αίολος, είναι ο Στάθης. Και ο Στάθης είναι ένα ντόπιο αγόρι, που έκανε καριέρα μηχανολόγου στην παγερή Νορβηγία, για να επιστρέψει στο πλάι στο κύμα πατρικό του και να το μεταμορφώσει στο πιο παραδείσιο ταβερνάκι. Μπροστά σου οι εκθαμβωτικές αυγουστιάτικες πανσέληνοι να ξεπροβάλλουν ολοκόκκινες μέσα στον υδάτινο ορίζοντα, κάτω από την καλαμωτή τα γαλάζια τραπεζάκια και οι λουλουδιαστές γλάστρες, στην πέτρινη κουζίνα του πιο παλιού σπιτιού στο χωριό, η σύζυγος εποπτεύει την κουζίνα. Για την ακρίβεια μαγειρεύει και επιδίδεται στο ιδανικά αιθέριο, αλάδωτο τηγάνι. Στο Στάθη ερχόμαστε από το πρωί για καφέ, ερχόμαστε για μεσημεριανό μαγειρευτό, τέλειο μουσακά, παστίτσιο και λοιπά καλοκαιρινά τα οποία γύρω στις 3 έχουν γίνει παρελθόν και από κει και έπειτα ξεκινούν τα τσίπουρα και οι ψαροκαταστάσεις. Ο ξάδελφος Θοδωρής που μένει δίπλα αναλαμβάνει την ψαριά και αυτό σημαίνει πως εδώ θα βρεις το σπάνιο είδος που λέγεται ψάρι σπαρταριστό που δεν έχει περάσει από πάγο και λοιπά χημικά συντηρητικά. Η καθημερινή ψαριά περιλαμβάνει και μικρό, άγνωστο στους πολλούς ψαράκι, το οποίο εδώ τηγανίζεται σε ένα ελληνικότατο fritto-misto, όλα τα μικρά τουρλού στο τηγάνι. Θα τα συνοδεύσεις με μέλι - βραστό βέλι κολοκύθι, μια ποικιλία που φύεται μόνον εδώ, με ντόπιο θράψαλο ψητό, βελούδινο και μαλακό, σαρδέλα στα κάρβουνα, γαύρο, υπέροχους κολοκυθοκεφτέδες και τα διάσημα ψωμωμένα αχνιστά μύδια του. Αν παραγγείλεις τσίπουρα, όπως συνηθίζεται στη Μαγνησία, ο μεζές θα έρθει από μόνος του και πολύ θα τον χαρείς: γιατί ο Στάθης είναι ο μόνος που βγάζει κρίταμα, τσιτσίραβλα και βεργιά τουρσί - άγρια σπαράγγια, τηγανητό ψάρι, λευκή ταραμοσαλάτα, γαριδούλα βραστή, καραβίδα και ό,τι εκλεκτό και απείρως χορταστικό από το μενού της ημέρας. Αν φροντίσεις από πριν, θα σου φτιάξει και την πιο αυθεντική κακαβιά, η οποία έχει το μυστικό της: πολύ και καλό ψάρι βρασμένο σε ελάχιστο νερό, για να βγει χυλωμένη και βαθύτατα νόστιμη.

Αίολος, 6947832495

Οι αγαπημένες μου ταβέρνες στο Νότιο Πήλιο.
Οι αγαπημένες μου ταβέρνες στο Νότιο Πήλιο.
Οι αγαπημένες μου ταβέρνες στο Νότιο Πήλιο.

Ο Άγγελος, στις Κόττες

Λίγο πριν το Τρίκερι, οι Κόττες είναι ένα κλασικό πηλιορίτικο ψαροχώρι, με τις ψαροταβέρνες σε παράταξη πλάι στο κύμα. Απέναντι, ο Αλατάς, το νησάκι της Μηλίνας κλείνει τον ορίζοντα, ολόγυρα βαθειά φιορδ που σχηματίζει το φαλακρό βουνό, στο ηλιοβασίλεμα εδώ βιώνεις την πιο απόκοσμη εμπειρία, το τοπίο νομίζεις και ίπταται πάνω από τα εγκόσμια, σε όλους τους τόνους του γκρίζου και του ασημένιου. Φτάνεις, λοιπόν, στο τέρμα του κολπίσκου, αφήνεις το αυτοκίνητο και συνεχίζεις με τα πόδια ακολουθώντας την ταμπέλα, σε μια μικρή παραδεισένια διαδρομή πλάι στο κύμα και μέσα στον ελαιώνα, πέτρινα κουκλόσπιτα με τα δωμάτιά τους μέσα στο νερό -ναι, θα σκότωνες για ένα τέτοιο εξοχικό- μέχρι τον Άγγελο. Μια τελευταία στροφή, θα σε στείλει στον παράδεισο. Η εξέδρα με τα τραπεζάκια της μέσα στη θάλασσα, στη μόνη επαφή με τη γη, κάτω από τα δέντρα, το παλιό πετρόκτιστο σπίτι. Στη μέση του υπέροχου πουθενά, μέσα στον υδάτινο κόσμο του, ο Άγγελος φημίζεται για την καραβιδο/γαριδομακαρονάδα του που είναι και η σπεσιαλιτέ όλης της τρικεριώτικης περιοχής. Θα ξεκινήσεις με τσίπουρα, όπως επιβάλλει το τοπίο, θα σου έρθουν με ντόπιο, μαστιχωτό χταπόδι στα κάρβουνα, γαριδούλες, πατατοσαλάτα, λευκή ταραμοσαλάτα, παστό κολιό και ευωδιαστό αγγουράκι, θα συνεχίσεις με ό,τι έχει η ψαριά της ημέρας. Ενίοτε, με το που παραγγείλεις, μπορεί να "σκάσει" ο ψαράς με μια πλούσια σοδειά από καλαμάρι ή ο,τιδήποτε το λαχταριστό, έχε το νου σου να το περιλάβεις στην όρεξή σου. Στρειδόχτενα, φούσκες, μύδια, φρέσκο, ντόπιο, τηγανητό καλαμαράκι, αστακός και ψάρι σπαρταριστό που θα το συνοδεύσεις με βλίτα και βέλι -είπαμε το πηλιορίτικο γλυκό κολοκύθι. Ευγενικοί και χαμηλών τόνων, ο Γιώργος στο σέρβις και η μαμά στην κουζίνα, στην πιο τίμια θαλασσινή εμπειρία, που θυμίζει παλιές, πηλιορίτικες εποχές.

Άγγελος, 6979750866

Οι αγαπημένες μου ταβέρνες στο Νότιο Πήλιο.
Οι αγαπημένες μου ταβέρνες στο Νότιο Πήλιο.

Το Kτήμα στις Αφειλιάνες

Το Κτήμα είναι το "καλό" εστιατόριο της περιοχής μας. Και μια μοναδική άποψη για ένα εστιατόριο. Στην κορυφή του λόφου, κάτω απέραντη η θαλασσινή θέα και τα μποστάνια της οικογένειας Βούλγαρη με τα αγνά, από παλιό σπόρο λαχανικά, που θα δοκιμάσεις στο τραπέζι σου. Το οικογενειακό σπίτι, δανείζει την αυλή του με τον ξυλόφουρνο, αλλάζει χρήση τον καιρό των καλών ημερών, μαγειρεύει για μας. Ο Γιώργος Βούλγαρης, η Λιβανέζα σύζυγος και δυο γιοι ενορχηστρώνουν το χώρο, κάνοντας, κυριολεκτικά, το "δικό" τους. Οι Βουλγαραίοι δεν ενδιαφέρονται να δώσουν μια ταυτότητα στο μενού τους, ούτε να περιοριστούν θεματικά. Απλά, κάνει ο καθένας αυτό που ξέρει καλύτερα. Τα ταξίδια στη Βηρυττό φέρνουν τα μπαχαρικά που αρωματίζουν το λουκούμι - κοτόπουλο, τα φελάφελ και την ταχινένια σος, ο ξυλόφουρνος ψήνει την ελληνική παράδοση, από γεμιστά μέχρι κατσικάκι ή ζυγούρι στο φούρνο με πατάτες, η κουζίνα μαγειρεύει κοκκινιστή γίδα με χρυσαφένια πατάτα, ντόπιο κουνελάκι με δαμάσκηνα και ροζέ σάλτσα, κοκκινιστό με χυλοπίτες, χοιρινό με πιπεριές και υπέροχες μελιτζάνες που τυλίγουν αφράτο κεφτέ μέσα σε ντοματένια σάλτσα. Το πανηγύρι, όμως, εδώ ξεκινά με το μαγικό ψωμί, που ψήνεται στον ξυλόφουρνο, στην έρευνα του οποίου ο Γιώργος έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του. Αυτό, μαζί με τις δικές τους ελιές, αποζημιώνει από μόνο του την επίσκεψη. Υπάρχει όμως και η πράσινη σαλάτα με το μπλε τυρί, το καρύδι και το αχλάδι και πρωτίστως η καλύτερη ρεβιθάδα που έχεις ποτέ δοκιμάσει, αυτή που ψήνεται για αμέτρητες ώρες στο πήλινο, μέχρι να λιώσει στον ξυλόφουρνο. Και οι μελιτζάνες με το καπνιστό τυρί επίσης στο πήλινο και η τηγανητή φέτα με τη ντοματένια μαρμελάδα που μοσχοβολά καλοκαίρι. Τεράστια έκπληξη για το τέλος, σε μια περιοχή όπου το γλυκό απουσιάζει παντελώς, δεν διαθέτουμε ούτε ζαχαροπλαστεία ούτε εστιατόρια που να ασχολούνται μαζί του, τα desserts του Γιώργου. Και τα λέω ντεσέρ, γιατί με ήρωα τον Παρλιάρο και όπλο, όπου μπορεί, την καλύτερη ντόπια πρώτη ύλη, ο Γιώργος έχει μαθητεύσει και πειραματιστεί χρόνια πάνω στα μυστικά της γαλλικής πατισερί. Τάρτα λάιμ, τσιζ κέικ με ντόπιο βύσσινο γλυκό, πάσιον φρουτ με μπίτερ σοκολάτα αλλά και αυθεντικό κιουνεφέ, κάθε μέρα και άλλες εμπνεύσεις, σε ένα εστιατόριο που πρώτα κάνεις κράτηση στο γλυκό και μετά στο τραπέζι.

Κτήμα, 2423071206

Οι αγαπημένες μου ταβέρνες στο Νότιο Πήλιο.
Οι αγαπημένες μου ταβέρνες στο Νότιο Πήλιο.
Οι αγαπημένες μου ταβέρνες στο Νότιο Πήλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ