Θεματα

Fleur & Coco: Υπέροχα σοκολατάκια με βρώσιμα λουλούδια

Η Σάντυ Δημητριάδου στη Θεσσαλονίκη και στην κουζίνα της φτιάχνει τα πιο ανθισμένα γλυκά που έχεις ποτέ γευτεί

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σάντυ Δημητριάδου

Η Σάντυ Δημητριάδου, η δημιουργός του «Fleur & Coco» στη Θεσσαλονίκη, μας μιλά για τα ανθισμένα της σοκολατάκια

Πολύχρωμα, βρώσιμα (και βιολογικά) λουλούδια εποχής, βιολέτες, άλυσσος, ηλίανθος, πριμούλες, μαργαρίτες, όλα παντρεύονται με την σοκολάτα και δημιουργούν τα πιο ιδιαίτερα και πεντανόστιμα σοκολατάκια. Δημιουργός τους η Θεσσαλονικιά Σάντυ Δημητριάδου που τα φτιάχνει ένα ένα στο χέρι χρησιμοποιώντας την έμπνευσή της, αλλά και ειδικά χρώματα καθώς και αερογράφο έτσι ώστε να πετυχαίνει «θαύματα» στη λεπτεπίλεπτη αυτή δουλειά. Το όνομα Fleur & Coco - «Λουλούδια και σοκολάτα», το εμπνεύστηκε από τη διάσημη για την ζαχαροπλαστική της Γαλλία αλλά και από την περίοπτη θέση που έχουν η σοκολάτα και τα λουλούδια στα δικά της γλυκά.

Η σχέση της με τη ζαχαροπλαστική ξεκινάει από πολύ παλιά. Στα πάρτι των παιδιών της πρόσφερε στους καλεσμένους της μπουφέδες με λιχουδιές, με «κυρίως πιάτο» την γενέθλια τούρτα ενώ αργότερα, μαζί με τις κόρες της έφτιαχναν και στόλιζαν τούρτες για τα πάρτι των φίλων τους. Το αγαπημένο της σποτ δημιουργίας γλυκών είναι η κουζίνα της. Εκεί πειραματίστηκε με τις πρώτες πάβλοβες κατά την διάρκεια της καραντίνας το 2020, διάστημα που όπως λέει η ίδια είχε και άπλετο χρόνο για να εξελίξει τις δημιουργίες της. Όταν πριν από έναν χρόνο μετακόμισε, είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν χώρο ακόμα πιο ταιριαστό για τους πειραματισμούς της στον οποίο μέχρι σήμερα την συνοδεύουν οι πιο σταθεροί και πιστοί φανς της, ο γάτος της Πασχάλης, και ο σκύλος της Άλφι.

«Ξεκινώντας, γνώριζα πως η γαλλική ζαχαροπλαστική δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα, άρα υπήρχε πάντα ο κίνδυνος τα γλυκά να μείνουν στο ράφι…! Η αλήθεια είναι όμως ότι το Fleur et Coco υπάρχει εξαιτίας των ανθρώπων που παρήγγειλαν γλυκά αφού είδαν τις φωτογραφίες που ανέβασα στο Facebook κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Στην προσπάθεια μου να εξασκηθώ και να εφαρμόσω τις καινούργιες μου γνώσεις απέκτησα τους πρώτους μου πελάτες. Τα σοκολατάκια μου έχουν φτάσει μέχρι και τη Γλασκώβη που σπουδάζει η κόρη μου, της οποίας οι φίλοι έχουν μεγάλη αγάπη για τη σοκολάτα και εκτιμούν τα πακέτα μου ιδιαιτέρως».

Fleur & Coco

Καθημερινή έμπνευση για εκείνη αποτελούν σίγουρα οι εποχές, ειδικά όταν αυτές επηρεάζουν τα είδη των λουλουδιών που μπορεί να χρησιμοποιεί. «Είμαι τυχερή που η Λίλιαν, ιδιοκτήτρια του “The Chilly Factor", μου παρέχει την σοδειά της από βρώσιμα άνθη, όταν τη χρειάζομαι. Μαζί έχουμε δημιουργήσει και ένα πολύ ιδιαίτερο σοκολατάκι, με ganache μαύρης σοκολάτας και γέμιση από μαρμελάδα πικάντικης φράουλας-παραγωγής της Λίλιαν. Ένα τόσο δα σοκολατάκι που μοιάζει με χάπι! Δημιούργησα τη διχρωμία κόκκινο-μαύρο ως ενδεικτικό της γεύσης, και η σύνδεση με το χάπι προέκυψε ως αστείο μαζί με τη Λίλιαν, που όμως άρεσε στον κόσμο και έτσι καθιερώθηκε. Πέραν από τις εποχές, πηγή έμπνευσης είναι και ο πρώτος μου δάσκαλος ζαχαροπλαστικής, ο Γιάννης Γιάχος, του οποίου τα σεμινάρια ήταν αυτά που με έφεραν στον κόσμο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, αλλά και η Ξένια Πένκινα, the Glazing Queen, Ρωσίδα σοκολατιέ και η Λάνα Όρλοβα, Ουκρανή δημιουργός και σοκολατιέ, και οι δύο παρέχουν διαδικτυακά σεμινάρια και συμβουλές. Φυσικά, οι πρώτοι δοκιμαστές των γλυκών μου ήταν η οικογένεια μου, τα γούστα των οποίων μου δίνουν έμπνευση για νέους συνδυασμούς και δημιουργίες».

Τα γλυκά της χρειάζονται ιδιαίτερη τεχνική ενώ και η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αρκετά απαιτητική. «Η παραγωγή ενός τέτοιου γλυκού θέλει αρκετό χρόνο καθώς αποτελείται από αρκετά στάδια. Εκεί είναι που η ζαχαροπλαστική αποκτά και μια εσάνς χημείας. Οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι ακριβείς, οι δοσολογίες το ίδιο. Η σοκολάτα πρέπει να λιώσει, και ύστερα να δουλευτεί σε συγκεκριμένη επιφάνεια (στην κουζίνα μου έχω μια χοντρή πλάκα γρανίτη), ώσπου να κρυώσει και να φτάσει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Οι φόρμες μέσα στις οποίες μπαίνει η λιωμένη σοκολάτα για να δημιουργηθεί το περίβλημα από το σοκολατάκι είναι πάντα ζωγραφισμένες στο χέρι, μία μία. Αφού τα περιβλήματα είναι έτοιμα, ακολουθεί το γέμισμα, και ύστερα η ένωση των βάσεων».

Fleur & Coco

Σήμερα εκτός από τα σοκολατάκια, στο μενού της θα βρεις διάφορες εκδοχές πάβλοβας, τάρτες, αλλά και εντρεμέ*. Όσον αφορά τα ονόματα που δίνει στα σοκολατάκια της, αυτό έχει να κάνει πάντα με τις συνταγές που μπορεί να χρησιμοποιήσει, κάτι που ισχύει και για τα υπόλοιπα γλυκά της. «Θέλω πάντα το όνομα να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της δημιουργίας, όμως μου αρέσει να παίζω και να εξιτάρω το κοινό μου, και έτσι επιλέγω ονόματα όπως “Blue Lagoon” (γαλάζια λίμνη, αναφορά στην τροπική γέμιση του εντρεμέ, αλλά και στο γαλάζιο χρώμα του γλάσου με το οποίο καλύπτεται). Ένα από τα πρώτα ονόματα που δώσαμε στα γλυκά μου ήταν “Ιουλιέττα”, ένα αγαπημένο red velvet εντρεμέ, του οποίου ο ρομαντισμός και η γλύκα ενέπνευσε το όνομα.

Fleur & Coco
Fleur & Coco
Fleur & Coco

Τα *εντρεμέ θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε και τούρτες, αν και απέχουν λίγο από την κλασική τούρτα που όλοι ξέρουμε. Αποτελούνται από στρώσεις μους και γεμίσεις φρούτων, και η βάση τους ονομάζεται “ντακουάζ”. Αντί για παντεσπάνι, η ντακουάζ φτιάχνεται από ξηρούς καρπούς ή και spongecake που θυμίζει μπράουνι ή υγρό κέικ. Οι γεύσεις που θα βρει κάποιος στο μενού μου ξεκινούν από κάτι κλασικό, όπως η σοκολάτα γάλακτος και το φιστίκι Αιγίνης, φτάνουν όμως μέχρι και σε σοκολατάκια με γέμιση βιολέτας, ουίσκι, ή κοκτέιλ μαργαρίτα (αυτή είναι η… 18+ σειρά), ζελέ από καλαμάνσι (εσπεριδοειδές από τις Φιλιππίνες) ή πλάκες σοκολάτας με γέμιση ganache, με άρωμα μάνγκο και passion fruit. Έχω πάντα υπόψη μου πως αυτού του είδους τα γλυκά δεν είναι συνηθισμένα στην Ελλάδα ακόμα, γι’ αυτό προσπαθώ να προσφέρω επιλογές πιο κοντά σε αυτά που ο κόσμος ξέρει καλύτερα, χωρίς όμως να βάζω όρια στη δημιουργικότητά μου. Όμως, το κοινό σε γενικές γραμμές δεν φοβάται να δοκιμάσει νέες γεύσεις, κάτι που με χαροποιεί αφάνταστα. Η ανταπόκριση που έχω λάβει έως τώρα είναι πάρα πολύ θετική».

Fleur & Coco
Fleur & Coco
Fleur & Coco

Μελλοντικά θέλει να μπει στο catering γάμων, ενώ σύντομα θα στήσει και e-shop. «Η ανάγκη μου για δημιουργία θα είναι πάντα η κινητήριος δύναμη και τα ντουλάπια μου θα είναι πάντα γεμάτα με κιλά σοκολάτας και φόρμες για εντρεμέ. Αυτή τη στιγμή, ένα εργαστήριο βρίσκεται στα σκαριά και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, οπότε οι πιθανότητες για την προσωπική μου εξέλιξη αλλά και την ανάπτυξη της επιχείρησης είναι ατελείωτες. Ακόμα κι αν ο Άλφι και ο Πασχάλης πεθυμήσουν το άρωμα σοκολάτας στο σπίτι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ