- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ποιος πιστεύει αυτούς που (λένε ότι) νηστεύουν;
Καθόλου δεν εντυπωσιάζομαι όταν οι άνθρωποι νηστεύουν και το κάνουν θέμα
Όταν λες ότι νηστεύεις και στη ζούλα τρως ότι δεν είναι νηστίσιμο
Βρέθηκα με γνωστό άτομο στο ζαχαροπλαστείο “Fresh”, που έχει την καταπληκτική πολιτική «σε κερνάω κάτι πριν αγοράσεις» (ή «σε κερνάω κάτι, είτε αγοράσεις είτε όχι»). Η κοπέλα του μαγαζιού μας κέρασε από ένα γλυκάκι πάρα πολύ ωραίο, το σκίσαμε, και μετά, το γνωστό μου άτομο, που ήθελε να αγοράσει γλυκά για το σπίτι, άρχισε να ρωτάει ποια γλυκά είναι νηστίσιμα. Διότι νηστεύει, το ίδιο το άτομο και όλο του το σπίτι, και δεν θέλει να χαλάσει τη νηστεία με βούτυρο, αυγό, κρέμα γάλακτος και τα σχετικά.
Ένοιωσα να ξυπνάει μέσα μου ο Πέτρος Τατσόπουλος καθώς κοίταξα στραβά το γνωστό μου άτομο: μόλις είχε τσακίσει ένα παστάκι το οποίο σίγουρα περιείχε βούτυρο, αυγό, κρέμα γάλακτος και άλλα μη νηστίσιμα πράγματα. «Πώς νηστεύεις χρυσό μου;» ρώτησα, «αφού σε είδαμε όλες να καταπίνεις το παστάκι!»
«Ε αυτό, τι ψυχή έχει», απάντησε με ύφος μουχρίτσας, «μια μπουκιά ήταν…»
Εκνευρίστηκα γιατί μερικές μέρες πιο πριν, καλεσμένη σε γραφείο γνωστών ατόμων (άλλων), πήρα παραγγελία να φέρω γλυκά: με προσοχή όμως γιατί η ομήγυρης νηστεύει άρα δεν τρώνε βούτυρο, γάλα, αυγά κλπ. Υπάρχουν νηστίσιμα γλυκά, τα διαφημίζουν όλα τα φαγητικά σάιτ όταν ξεκινάνε οι νηστείες: λουκούμια, χαλβάς, μαύρη σοκολάτα σκέτη αλλά μόνον αν είναι βίγκαν γιατί αν έχει γάλα μέσα δεν παίζει, φρουί γλασέ, μαρόν γλασέ, παστέλια, φλωρεντίνες (αρκεί να μην έχουν βούτυρο, να το ρωτήσω αυτό) και κάποια ακόμα.
Στάθηκα σε άλλο ζαχαροπλαστείο λίγο συγχυσμένη γιατί σκόπευα να πάρω κουλουράκια επιπέδου πτι-φουρ, μια οικονομική λύση, και βολική γιατί δεν χαλάνε στη μεταφορά, δεν ζυγίζουν πολύ και δεν λερώνουν όταν τα τρως μέσα σε γραφείο, παίρνει ο καθένας το κουλούρι του με μια χαρτοπετσέτα και το βουτάει διακριτικά στον καφέ του. Σε αντίθεση με τα νηστίσιμα σκαλτσούνια, που σε κάνουν Χατζή με άχνες και ζαχαρωμένα φρουτάκια, και μετά πρέπει να πλύνεις χέρια, ή με τα φρουί γλασέ που σου κολλάνε στον ουρανίσκο και παιδεύεσαι ώρα μέχρι να τα προσγειώσεις.
Τα νηστίσιμα κουλουράκια όμως έδειχναν άθλια, μαραγκιασμένα επειδή κανείς δεν τα αγαπάει, σκληροτράχηλα μέσα στην προθήκη τους. Πήρα μαργαρίτες μαύρης σοκολάτας τελικά, χωρίς να ρωτήσω αν είχαν γάλα μέσα – έχουν-δεν έχουν γάλα, οι μαργαρίτες είναι ασκητικό κέρασμα, υποδηλώνει ότι δεν θέλεις να χαρείς και πολύ, όσο πατάει η γάτα, ίσα για να πεις ότι έφαγες κάτι (ελαφρά) ημίγλυκο.
Η νηστεία είναι σίγουρα καλό πράγμα, έχει αποδειχθεί από 800 διαφορετικές θρησκείες που επιβάλλουν νηστείες στους πιστούς τους, άρα κάτι θα ξέρουν. Μου φαίνεται κάπως υποκριτικό, όχι το να νηστεύεις, αλλά το να διαλαλείς την αρετή σου, σόρι, τη νηστεία σου λες κι είναι κατόρθωμα. Ειδικά όταν έχεις χτυπήσει (κερασμένο!) παστάκι από το «Fresh»μπροστά στα ίδια μας τα άπιστα, αμαρτωλά ματάκια…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.