- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δυο φέτες ψωμί και κάτι ανάμεσα: τοστάκι το αξεπέραστο!
Σοφή εφεύρεση, σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει
Δύο φέτες ψωμί με μια φέτα κίτρινο τυρί ανάμεσα, στην τοστιέρα, φτιάχνουν ένα αξεπέραστο σνακ. Με γαλοπούλα, ντομάτα, ρίγανη και ρόκα, φτιάχνουν ένα μικρό γεύμα.
Το απλό τοστ, το βασικό, αυτό που συναρμολογείς βιαστικά όταν πεθαίνεις της πείνας κι έχεις ένα πακέτο με φέτες κίτρινο τυρί λίγο μαραγγιασμένο στο ψυγείο, ή αυτό που φτιάχνεις με τρεμάμενα χεράκια όταν συνέρχεσαι από ελαφριά ασθένεια, το απλό τοστ είναι σοφή εφεύρεση: συνδυάζει ζεστό, λιωμένο τυρί με (ξερο)ψημένο ψωμί, πάνω που έχεις ανάγκη από κάτι… ζεστό, και ξεροψημένο. Είναι έτοιμο σε πέντε λεπτά, και πολλά λέω. Τρώγεται στο χέρι και στο πόδι. Σε χορταίνει τσάκα-τσάκα, χωρίς να σε βαραίνει ή να σε νυστάζει. Τέλος, σηκώνει παραλλαγές σε περίπτωση που το βαριέσαι, και έξτρα υλικά, και φανταιζί εκτελέσεις – μερικοί φτιάχνουν τοστ κι έπειτα το σκυλοτηγανίζουν, π.χ., για να γίνει «πιο γεύμα», ίσως και πιο αμερικάνικο.
Κάποιοι βάζουν στο τοστ προσούτο με μοτσαρέλα και φύλλα ρόκας ή φέτες ντομάτας, για να το φέρουν πιο κοντά στο ιταλικό tramezzino, που φτιάχνεται με πιτο-ειδές ψωμάκι ή με πίτα κανονικά, αλλά αν θέλει κανείς να το ζμπρώξει, φτιάχνεται και με άσπρο ψωμί του τοστ. Το άσπρο ψωμί πάει με όλα και είναι ιδανικό όταν έχεις περάσει βαρυστομαχιά ή τροφική δηλητηρίαση, αλλά με την ποικιλία «ψωμιών του τοστ» στην αγορά, οι επιλογές είναι ατελείωτες – μέτρησα είκοσι τέσσερα είδη ψωμιού μόνο σήμερα, που σάστισα ψάχνοντας το πιο νόστιμο ΚΑΙ οικονομικό παράλληλα, στα ράφια του σουπερμάρκετ. Εκτός από τα ολικής, σίτου, βρώμης, κριθαριού, ανάμικτα κλπ., υπάρχουν παραλλαγές με σπόρους κάθε είδους, με μπαχαρικά, με πρωτεΐνη, με ή χωρίς ζάχαρη και αλάτι, με ή χωρίς γλουτένη, με ή χωρίς συντηρητικά, φθηνά και ακριβά ψωμιά, κομμένα σε χοντρές ή λεπτές φέτες, για όλα τα γούστα. Το θέμα είναι ότι οι φέτες είναι ίδιες σα στρατιωτάκια, κι έτσι το τοστάκι σου βγαίνει ισορροπημένο, δεν γέρνει από τη μια μεριά όπως τα τοστ της παιδικής ηλικίας μου, που φτιαχνόντουσαν με ψωμί του φούρναρη κομμένο όπως-όπως, ίσα για να χωράει στην (καινούργια εφεύρεση τότε) τοστιέρα.
Στο βασικό τοστ, άλλοι βάζουν βούτυρο, βιτάμ ή φυτίνη, κι άλλοι όχι. Κάποιος βάζει λίπος χήνας επειδή έχει ζήσει στο Λονδίνο πολλά χρόνια και είναι ψωνάρα, κάποιος άλλος βάζει ελαιόλαδο επειδή είναι από την Καλαμάτα και του στέλνουν λάδι οι δικοί του με τους τενεκέδες, τι να κάνει, το βάζει μέχρι και στις πατούσες του. Η μαγιονέζα δεν είναι καλή ιδέα γιατί όταν ψήνεται παίρνει μια αηδιαστική γεύση πλαστικίλας, αλλά αν βάλεις ελάχιστη μουστάρδα, σε τοστ με γαλοπούλα ή ζαμπόν, προσέχεις αμέσως ότι κάνει διαφορά. Τοστ με φέτες κοτόπουλου είναι ωραία ιδέα όταν σου έχει ξεμείνει στήθος ψητού κοτόπουλου από χθες, που δεν το θέλει ο θεός μια και είναι στεγνό σα παντόφλα τη δεύτερη μέρα, μη σας πω και από την πρώτη – αλλά άπαξ και τοσταριστεί, με την ελάχιστη, ιδανικά πικάντικη μουστάρδα που αναφέραμε παραπάνω, ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί ίσως με μια λεπτή φέτα ντομάτας για να το ζουμερέψει, γίνεται γκουρμεδιά χωρίς να το θέλει (το στήθος).
Αγαπημένο μου τοστ είναι αυτό που τρώγεται ζεστό, καραψημένο, φτιαγμένο με μαυριδερό ψωμί, για να αισθάνομαι ότι τρώω επιτέλους κάτι χρήσιμο, τυρί γκούντα ή ακόμα καλύτερα κασέρι, ρίγανη, ντομάτα και αλάτι, χωρίς βούτυρο μια και το κασέρι είναι βουτυρένιο από τη μάνα του. Τα παιδιά μου το προτιμάνε με άσπρο ψωμί και φέτες γαλοπούλας μαζί με το τυρί, οπότε έχω πάντα τα υλικά στο σπίτι, σε περίπτωση που πεινάσει κανείς εκτός σειράς… αλλά και επειδή αγαπώ τα τοστ. Στην τελική μια κουζίνα χωρίς τοστιέρα και μάλιστα μονίμως ψιχουλιασμένη, δεν είναι καν κουζίνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.