7 διευθύνσεις με καλό brunch και τέλεια γλυκά

Koukouvaya: Τα πιο πληθωρικά (και κολασμένα!) γλυκά του κέντρου

Το θρυλικό γλυκοπωλείο των Χανίων ζει στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Koukouvaya
Koukouvaya
Koukouvaya
Koukouvaya
Koukouvaya
Koukouvaya

Στην Koukouvaya στην πλατεία Αγίας Ειρήνης για τα πιο πληθωρικά γλυκά

Ακολουθεί αληθινό περιστατικό: Είναι ένα όμορφο, φθινοπωρινό πρωινό, κάθομαι αναπαυτικά στα εξωτερικά τραπεζάκια της Koukouvaya κι αφηρημένη χαζεύω την κίνηση στον πεζόδρομο της οδού Σκουζέ. Ξαφνικά, από το δίπλα τραπέζι ακούγεται μία φωνή στεντόρεια και γεμάτη έκπληξη. Ο κάτοχός της, με μπουκωμένο ακόμη το στόμα αναφωνεί: «ΤΙΙΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗΗΗΗ!!!», τρομάζοντας όλα τα περαστικά περιστέρια κι εμένα μαζί. Αν δεν με πιστεύεις, τότε είναι σίγουρο πως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα τα γλυκά της Koukouvaya.

Αυτό το γλυκοπωλείο που είναι ικανό να κάνει τους πελάτες του να ενθουσιαστούν  λίγο (ή και πολύ) παραπάνω, μας ήρθε από την Κρήτη. Άνοιξε το 1997 και είναι κάτι σαν θρύλος για τα Χανιά. «Οπωσδήποτε θα πας για Ζουμερό στην Koukouvaya», θα σου πουν οι ντόπιοι, αλλά κι όλοι όσοι το έχουν επισκεφθεί. Τι κάνει τα γλυκά του τόσο ακαταμάχητα; Πρώτα από όλα οι σπιτικές συνταγές, που φτιάχνονται με αγνά υλικά κι ατέλειωτη φροντίδα. Ύστερα η… πληθωρικότητα! Οι μερίδες εδώ είναι γιγαντιαίες, έξτρα αφιερωμένες σε κάθε γλυκατζή. Κι ευτυχώς για εμάς, πλέον δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μέχρι την Κρήτη για να τις βρούμε. Αρκεί μια βόλτα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Κι εδώ, στο στέκι αυτό, πραγματικά δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις.
Από πού να ξεκινήσω να σου λέω; Από την πάβλοβα που μοιάζει με σύννεφο; Από το cheesecake σε 6 διαφορετικές εκδοχές (μαρμελάδα φράουλα, μαρμελάδα μύρτιλο, ανάμεικτη μαρμελάδα, αλμυρή καραμέλα και καραμελωμένο φιστίκι, nutella, oreo και μαρμελάδα φράουλα, κρέμα bueno και καραμελωμένο φουντούκι), από τη Mousse που ξεχειλίζει σοκολάτα; Από το Ζουμερό που η χάρη του έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο (όντως); Από τη μελιστάλαχτη πορτοκαλόπιτα που έκανε τον προαναφερθέντα κύριο να τα χάσει; Ή μήπως από την έξτρα πληθωρική Καρμενέλλα, όπου τρίμματα τραγανής μαρέγκας και σαβουαγιάρ καλύπτονται με κρέμα bitter καραμέλας κι ύστερα γαρνίρονται με καραμελωμένα αμύγδαλα και σαντιγί (έ-πος!); Κάθε γλυκό στην Koukouvaya έχει τους δικούς του φανατικούς οπαδούς, και όταν φας την πρώτη μπουκιά από το αέρινο μιλφέιγ θα είσαι κι εσύ ένας από αυτούς…

Extra tip: Η παρακάτω πληροφορία δεν υπάρχει στον κατάλογο, είναι τελείως μυστική, αλλά θα τη μοιραστώ μαζί σου: στην Koukouvaya θα βρεις επίσης αυθεντική σφακιανόπιτα με μαλακή μυζήθρα και κρητικό, κατσικίσιο τυρί. Σερβίρεται καυτή, περιχύνεται με μέλι (αν θέλεις) και είναι τέλεια για πρωινό ή για συνοδεία στη ρακή και στο ρακόμελο που επίσης προσφέρει αυτή η φανταστική Koukouvaya!