- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
![Μέδουσα σε παραλία Μέδουσα σε παραλία](/images/1074x600/jpg/files/2022-10-20/pexels-porapak-apichodilok-348525.jpg)
Συνταγές για μέδουσες και τσούχτρες. Τρώγονται ή όχι;
Οι θάλασσες γέμισαν με τσούχτρες και μέδουσες που απλώνουν τα τοξικά πλοκάμια τους. Πραγματικά να μη σου τύχει, διότι η συνάντηση είναι γεμάτη τσούξιμο και πόνο. Και θέλει και τις μέρες του για να γιάνει. Οι μέδουσες βγαίνουν σε πολλά μεγέθη αλλά και πολλά χρώματα, λευκές, ροζ, μπλε, μωβ, διαφανείς. Και είναι πολλές, ιδίως τα τελευταία καλοκαίρια.Τι θα συνέβαινε αν τις τρώγαμε;
Ας πούμε μέδουσα με λάδι τρούφας σε διάφορους συνδυασμούς. Θα μπορούσε αυτό το ζελατινοειδές ασπόνδυλο να γίνει μεζές σε ένα ταβερνάκι; Ή να γίνει ένα από τα δώδεκα πιάτα του, βραβευμένου με δυο αστέρια Michelin, Δέλτα; Πρόταση στον σεφ. Η πρώτη ύλη είναι άφθονη. Το αν είναι ασφαλές να καταναλώνεις μέδουσες, στα αγγλικά jellyfish, δεν αποτελεί πρόβλημα στην Κίνα, καθώς οι μέδουσες βρίσκονται στο μενού εδώ και σχεδόν δύο χιλιετίες. Αγαπημένο ορεκτικό είναι παγωμένη μέδουσα, καρυκευμένη με σκούρο ξύδι, ζάχαρη, σάλτσα σόγιας, σκόνη από ζωμό κοτόπουλου και σησαμέλαιο. Ιδανικά, θα ακολουθούσε ως κυρίως πιάτο ο γλυκόξινος παγκολίνος. Ούτε μια, ούτε δύο αλλά 19 χώρες συλλέγουν έως και 1 εκατομμύριο τόνους του ζελατινώδους θαλάσσιου οργανισμού, συμβάλλοντας σε μια παγκόσμια βιομηχανία αξίας περίπου 160 εκατομμυρίων δολαρίων.
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες ανησυχούν, διότι αν και οι πληθυσμοί των μεδουσών αυξάνονται σε Μεσόγειο και Ιαπωνία, εντούτοις σε περιοχές του πλανήτη όπου είναι αναγκαίες για το θαλάσσιο οικοσύστημα, μειώνονται δραματικά. Επίσης δεν μπορούν να φαγωθούν όλα τα είδη, ας πούμε η «μέδουσα φονιάς» των Αυστραλιανών ακτών είναι όνομα και πράγμα. Δεν είναι πολλά τα είδη, τα οποία είναι βρώσιμα. Κι αυτό είναι ένα θέμα, καθώς θα πρέπει να προσυπογραφτεί η καταλληλόλητατων ειδών, τα οποία θα αλιευτούν.
Εννοείται πως οι Ιταλοί σεφ δεν άφησαν την αφθονία των μεδουσών να πάει χαμένη, συνεπικουρούμενοι φυσικά από την Ιταλίδα επιστήμονα Αντονέλλα Λεόνε. Την ευκαιρία να δει από κοντά πως μαγειρεύονται οι μέδουσες είχε ο Αγκοστίνο Πετρόνι, για λογαριασμό του περιοδικού Hakai (hakaimagazine.com). Ο Πετρόνι κατέφθασε στο Duo, ένα μικρό εστιατόριο στην καρδιά της πόλης Λέτσε της νότιας Ιταλίας, κουβαλώντας ένα κουτί από πολυστυρένιο γεμάτο με δύο κατεψυγμένες μέδουσες σε μέγεθος πιάτου. Μαζί του η Λεόνε, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστημών Παραγωγής Τροφίμων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας, η οποία κρατούσε μια επιστολή εξουσιοδότησης για τον σεφ Φαμπιάνο Βίβα να χειριστεί νόμιμα τα θαλάσσια πλάσματα. Ο Βίβα τους περίμενε στην είσοδο του εστιατορίου, τους χαιρέτησε με μια θερμή χειραψία και πήρε το ψυγειάκι. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο βοηθός του ξεπάγωσε τις μέδουσες κάτω από τη βρύση. Ο Βίβα έδεσε την άσπρη ποδιά του, γέμισε μια κατσαρόλα με νερό και άναψε την κουζίνα. Φόρεσε γάντια από λάτεξ και σήκωσε προσεκτικά τη μέδουσα Rhizostoma pulmo κάτω από τη βρύση που έτρεχε. Ήταν ακόμα λίγο παγωμένη - σε αντίθεση με τις αποξηραμένες μέδουσες που χρησιμοποιούνται συχνά στην κινεζική κουζίνα, οι οποίες πρέπει να ενυδατωθούν πριν χρησιμοποιηθούν. Ο Βίβα έβαλε τις μέδουσες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και άρχισε να ανακατεύει. Το νερό άφριζε και ο Πετρόνι έκλεισε τα μάτια και ένωσε τα ρουθούνια του με τον ατμό. «Όστρακα, μυρίζει σαν όστρακα».
Όταν η Λεόνε άρχισε να μελετά πώς οι μέδουσες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων -και πώς θα μπορούσαν να διατηρηθούν για μεταγενέστερη χρήση- αντιμετώπισε πρόβλημα. Η κύρια μέθοδος συντήρησης των μεδουσών, όπως τελειοποιήθηκε στην Ασία, ήταν η αφυδάτωσή τους με τη χρήση της χημικής ένωσης στυπτηρία. Όμως, οι επεξεργασμένες με στυπτηρία μέδουσες γενικά δεν πληρούν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Έτσι, η Λεόνε και οι συνεργάτες της επινόησαν έναν νέο και μη τοξικό τρόπο αποξήρανσης των βρώσιμων μεδουσών.
Η ομάδα της ξεπέρασε την πρόκληση και αποξήρανε τις μέδουσες με άλατα ασβεστίου και συνέχισε να πειραματίζεται με αποξηραμένες, φρέσκες και κατεψυγμένες μέδουσες, μετατρέποντάς τες σε μους, μαρέγκα, καρυκεύματα και πηκτικά. Τώρα εκτός από τον Βίβα που τις έκανε γιαχνί, άλλοι Ιταλοί σεφ είτε τις τηγάνισαν είτε τις σέρβιραν μαριναρισμένες σε λεμόνι, με λάδι κολοκύθας. Τώρα, ποιος θα φάει τα ζελατινοειδή πλαγκτονικά, με το πολύ νερό και την ελάχιστη πρωτεΐνη, είναι άλλο θέμα.
Οι μέδουσες σήμερα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τις ντομάτες τον 16ο αιώνα, είναι το επιχείρημα της Λεόνε. Οι ντομάτες, που σήμερα αποτελούν βασικό συστατικό της παραδοσιακής μεσογειακής κουζίνας, ήταν άγνωστες πριν έρθουν από την Αμερική γύρω στο 1550. Στην αρχή, θεωρήθηκαν τοξικές και ανθυγιεινές. Ωστόσο, ενδεχομένως χάρη σε προνοητικούς μάγειρες ή απλώς λόγω ανάγκης, οι ντομάτες άρχισαν να εμφανίζονται στις πίτσες, στη σάλτσα ζυμαρικών και σε σάλτσες γενικώς, σε σαλάτες αποτελώντας αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής.
Για συνταγές με μέδουσες εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν λοιπόν τον Αύγουστο βρεθείς στην έρημη Αθήνα, άσε τις ντροπές και δοκίμασε ένα supper club.
Έχει και η Αθήνα γραφικές πλατείες!
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.