- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Αυτές οι κότες «Από τον Χορτιάτη» τρώνε πρόπολη κάθε μέρα
Σε ένα αγρόκτημα έξω από τη Θεσσαλονίκη οι κότες ακολουθούν μια ιδιαίτερη διατροφή
Meet Your Makers: Βιολογικά αυγά, ελευθέρας βοσκής σε ένα κτήμα στον Χορτιάτη έξω από τη Θεσσαλονίκη
Κότα «Από τον Χορτιάτη» έκανε το χρυσό αυγό! Και πώς θα γινόταν αλλιώς, αφού οι κότες του εν λόγω κτήματος τρέχουν ελεύθερες στο πράσινο του βουνού, τρώνε σιτηρά με αναμεμιγμένο λιναρόσπορο και όταν διψάσουν, πίνουν καθαρό νερό με… πρόπολη και ρίγανη (έβαλα τις τελίτσες που έζησα όταν άκουσα το τελευταίο);
«Θα ήθελα αλήθεια, να δω το ύφος του μελισσοκόμου την ώρα που σας παραδίδει πρόπολη για τις κότες…». Γέλασε και ο Γιώργος Κατσαβός, ο πρώτος από τους δύο δράστες της φάρμας. «Ισχύει αυτό που λες. Κάθε φορά που έρχεται μας λέει ότι λυπάται που η πρόπολή του πηγαίνει στο νερό για τις κότες. Αλλά ξέρεις… είναι όπως και στον άνθρωπο, ο φυσικός τρόπος για την ενίσχυση ανοσοποιητικού τους. Αντιβιοτικό όπως και ρίγανη. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο δεν είναι, αφού αυτά τα πτηνά συντηρούν την οικογένεια μας. Άρα χαλάλι τους!».
Κάποια στιγμή, όταν κρατούσες την κότα στα χέρια της είπες να είναι ήρεμη. Θα ακουστεί χαζό. Σε γνωρίζουν οι κότες;
«Ό,τι ταΐζεις σε γνωρίζει. Ναι, με γνωρίζουν όλες οι κότες στο πτηνοτροφείο γιατί εγώ έρχομαι σε επαφή μαζί τους. Τις ταΐζω, τις καθαρίζω, τους βάζω νερό, άρα λογικό είναι να με γνωρίζουν. Από τις πρώτες μέρες που ήρθανε στο πτηνοτροφείο σαν πουλάδες χρειάστηκε ένα χρονικό διάστημα μόλις λίγων ημερών, ώστε να με μάθουν. Τώρα με το που μπαίνω μέσα στο πτηνοτροφείο τρέχουν στα πόδια μου γιατί ξέρουν ότι θα τις περιποιηθώ. Μπορώ να πω ότι υπάρχει μια προσωπική σχέση αφού υπάρχει η καθημερινότητα μεταξύ μας. Ξέρουν την ώρα που θα βγούνε έξω κι ότι το απόγευμα, μόνο με μια φωνή κι όχι με κυνηγητό, πρέπει να μπουν μέσα. Και για μένα πριν συμβεί όλο αυτό ήταν κάπως αδιανόητο, άρα εύλογη η απορία σου».
Από την πολυεθνική στον Χορτιάτη
Είσαστε λοιπόν μια ανάσα από Θεσσαλονίκη και ο τόπος μυρίζει χωριό, σαν να λέμε κότες της γιαγιάς, για να το κάνω εικόνα. Πώς βρεθήκατε εδώ; Είχατε μνήμες αγροτικές ή πέσατε από το ψηφιακό συννεφάκι του you tube, που σας έδειξε βήμα-βήμα πώς η κότα έκανε το αυγό;
«Εντάξει μνήμες είχαμε αλλά από απόσταση. Εγώ για όλη τη μέχρι τώρα ζωή μου δούλευα σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με φάρμακα. Μόνιμη ένταση για 365 μέρες το χρόνο. Ο Χορτιάτης επιλέχθηκε αρχικά ώστε να ζήσουμε καλύτερα σαν οικογένεια, να φύγουμε από το κέντρο, να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής μας και να μεγαλώσουν τα παιδιά σε ένα χωριό, που όμως είναι και εύκολα προσβάσιμο από την πόλη».
Πέρα από την, ομολογώ, ιδιαίτερη διατροφή, τι άλλο καινοτόμο βρίσκουμε στη φάρμα σας;
«Νομίζω το γεγονός ότι δεν έχουμε ρίξει ποτέ άχυρο στις κότες όπως συνηθίζεται. Χρησιμοποιούμε βιολογικό πέλλετ, από άχυρο βέβαια, μια πιο οικολογική μέθοδο. Βιοδιασπώμενο υλικό που απορροφά όλες τις μυρωδιές καταρχάς αλλά και προσφέρει περισσότερη ζέστη τον χειμώνα στα πτηνά».
Αυγά ελευθέρας βοσκής και χειροποίητα ζυμαρικά
Γυρίζω στη Φένια Ιωαννίδου που έχει στο μεταξύ απλώσει όλες τις συσκευασίες στο τραπέζι για φωτογράφιση.
Σε γνώρισα γραφίστρια πριν 20 κάπου χρόνια. Μεγάλη στροφή...
«Είναι άλλος τρόπος ζωής. Μετακομίσαμε σε ένα καινούργιο περιβάλλον και αποφασίσαμε να κάνουμε μία επιχείρηση που να έχει σχέση με μία καλή διατροφή, με αγνά υλικά, έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με το καινούργιο τρόπο ζωής μας. Έτσι φτάσαμε να κάνουμε τη φάρμα μας με αυγά ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής που παρέχουν Ω3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό».
Η γραφιστική ξεχάστηκε;
«Δεν θα το έλεγα, γιατί εγώ ασχολούμαι με τη συσκευασία και την προώθηση των προϊόντων μας οπότε και είμαι ενεργό μέλος της. Πρέπει να πω ότι εκτός από τα αυγά παράγουμε και μια σειρά από ζυμαρικά όπως χυλοπίτες ολικής και μη, βίδες, στριφτάρι, κριθαράκι και τραχανά τα οποία και προωθούμε στην αγορά. Τα αυγά μας όπως και πολλά από τα ζυμαρικά, πάνε πόρτα-πόρτα. Εκτελούνται δρομολόγια τρεις φορές την εβδομάδα, όπου ο Γιώργος εξυπηρετεί απευθείας στους πελάτες. Όσο για τα ζυμαρικά μας διευκρινίζω, ότι εμείς βάζουμε τα υλικά και έχουμε την τελική ευθύνη του προϊόντος. Η κατασκευή και η παραγωγή των ζυμαρικών γίνεται σε μια μικρή οικοτεχνία και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό μπορώ να πω…».
Φτάσαμε και στο εξαιρετικό και στο αποτέλεσμα, αφού στην ταβέρνα «Βάιος» στην άκρη του χωριού περάσαμε από τη θεωρία στην πράξη. Ο οικοδεσπότης με τη βοήθεια της Χρύσας της γυναίκας του, μας ετοίμασε ένα πιάτο με χυλοπίτες των παιδιών, μανιτάρια και κόκκινη σάλτσα. Πρέπει να πω ότι τα ζυμαρικά ήταν έτοιμα σε τρία μόλις λεπτά. Αυθεντική, χωριάτικη γεύση στα ζυμαρικά με το έντονο κίτρινο χρώμα. Τι άλλο να ζητήσω από ένα αυγό;
Πού βρίσκουμε τα προϊόντα «Από τον Χορτιάτη»;
Για τη Θεσσαλονίκη η παράδοση γίνεται στο σπίτι. Για την υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από το site και το Facebook.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.