- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τα Αλώνια: Ο παλαιότερος φούρνος της Κηφισιάς
Και τα υπέροχα αρτοποιήματά του
Τα Αλώνια: Στον παλαιότερο φούρνο σε όλη την Κηφισιά θα βρεις φανταστικό ψωμί, που παρασκευάζεται εδώ από την αρχή με τον πατροπαράδοτο τρόπο
Σήμερα είναι δύσκολο να το φανταστούμε, στις αρχές του 20ού αιώνα, όμως, η Κηφισιά ήταν η εξοχή της Αθήνας και τα περίφημα «Αλώνια» της η περιοχή όπου γινόταν η διαλογή του σιταριού πριν αλεστεί στους μύλους. Από αυτό το τοπωνύμιο πήρε το όνομά του και ο πέτρινος αυτός φούρνος. Χτισμένος το 1932 είναι ο παλαιότερος σε όλη την Κηφισιά! Στον ιστορικό αυτό χώρο θα βρεις φανταστικό ψωμί, που παρασκευάζεται εδώ από την αρχή με τον πατροπαράδοτο τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιούνται ίχνος βελτιωτικών, χρωστικών ουσιών ή έτοιμων μειγμάτων. Υπάρχουν 16 είδη ψωμιών, από τα οποία ξεχωρίζουμε το «Σαν Φρανσίσκο», ψωμί με φυσικό προζύμι, που ωριμάζει για 12 ώρες και πασπαλίζεται με ηλιόσπορο, το “Green Star” ή αλλιώς «Ψωμί του Αθλητή», ένα ψωμί πλούσιο σε Ω3, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, και το Dinkel, που παρασκευάζεται από τον αρχαίο σπόρο Ζέας με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι νοστιμιές, όμως, δεν τελειώνουν εδώ… Δοκίμασε τις τρομερές πίτες με χειροποίητο φύλλο (με τίποτα μη χάσεις την πρασόπιτα!), τα φημισμένα κουλουράκια χωρίς ζάχαρη με άριστης ποιότητας stevia, το πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι (τέ-λει-ο για πρωινό) και τα αυθεντικά γαλλικά κρουασάν που μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην πούμε για το μεγάλο σουξέ: τα αυθεντικά ιταλικά panettone που ξεφουρνίζονται κάθε πρωί και μέχρι τις 11.00… έχουν εξαφανιστεί! Tip: αν πεινάς λίγο παραπάνω, υπάρχουν και νόστιμα ελαφριά γεύματα όπως σαλάτες, ομελέτες και… burritos (συνοδεύονται με θεϊκά χειροποίητα nachos!).