Θεματα

Καλαμαράκια σε δύο πεντανόστιμες εκδοχές

Στη σχάρα α λα ισπανικά και κινέζικα στο τηγάνι

portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg
Δημήτρης Ξανθούλης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Calamares a la plancha
Calamares a la plancha

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή για καλαμάρι στη σχάρα (α λα ισπανικά) και στο τηγάνι

Εννοείται ότι λατρεύω τα τηγανιτά καλαμαράκια! Ακόμα και με πιο νεωτεριστικές προσθήκες, σερβιρισμένα δηλαδή με τηγανιτές πατάτες - όλα τηγανισμένα φυσικά σε ελαιόλαδο-, και με μια ανάλαφρη σκορδάτη μαγιονέζα από δίπλα για συνοδεία! Δεν έχω καλύτερο! Calamari & Chips θα ήταν η ελληνική απάντηση στα fish & chips των Άγγλων και θα ήταν πολύ πιο νόστιμα, αν φυσικά είναι φρέσκα και σωστά τηγανισμένα: τραγανά, ανάλαφρα και στεγνά, όχι καμένα. Είναι κατ εξοχήν το φαγητό που τρώει κανείς έξω, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια (συχνά πολύ μέτρια), γιατί στο σπίτι, άστα να πάνε, μυρίζει τηγανίλα για μέρες… Έτσι αυτή την φορά είπα να μην ακολουθήσω την πεπατημένη και τσικνίσω πάλι την πολυκατοικία και θυμήθηκα έναν αγαπημένο μεζέ που σερβίρουν στα τάπας μπαρ της Ισπανίας, τα Calamares a la plancha, καθώς επίσης και ένα άλλο αγαπημένο μου κινέζικο: τηγανητό ρύζι με καλαμαράκια – εντάξει, ως συνήθως είχα αγοράσει περισσότερα από όσα χρειαζόμουν….

Καλαμάρια ψημένα στην πλάκα
Calamares a la plancha

Calamares a la plancha
Calamares a la plancha

Η συνταγή απαιτεί αυτήν τη μαντεμένια πλάκα που τη βάζεις στο μάτι και είναι πολύ πρακτική, γιατί το μαντέμι διαχέει ομοιόμορφα τη θερμότητα σε όλη την επιφάνεια. Εάν δεν την έχετε – όπως εγώ, χρησιμοποιήστε ένα αντικολλητικό ευρύχωρο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Η συνταγή γίνεται με φρέσκα μικρά καλαμαράκια, που είναι πάντα πιο νόστιμα και έχουν αυτή τη μαστιχωτή υφή που ταιριάζει στη συνταγή. Εάν βρείτε μεγαλύτερα, τα κόβετε σε ροδέλες – αλλά πάντως και αυτά δεν θα πρέπει να είναι τεράστια (ναι, μας κάνουν και τα κατεψυγμένα).

Υλικά για 2 μερίδες

  • 400γρ. μικρά καλαμαράκια, καθαρισμένα (χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα, αφαιρείτε τα μάτια και βγάζετε την κάπως πιο σκούρα μεμβράνη που καλύπτει το σώμα τους, αφαιρείτε το κεντρικό κόκαλο)
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
  • 4 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ. γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για Calamares a la plancha
Μαϊντανός, λάδι, σκόρδο

Εκτέλεση

  1. Αλατίζουμε καλά τα καλαμαράκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν με το αλάτι για μισή ώρα.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε 3 κ. σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  3. Βγάζουμε τα καλαμαράκια από το ψυγείο και τα στεγνώνουμε καλά με μία πετσέτα κουζίνας.
  4. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και το βάζουμε στο μεγάλο μάτι να κάψει πολύ – 3 με 4 λεπτά, μέχρι το λάδι να αρχίσει να καπνίζει. Εάν έχετε μαντεμένια πλάκα, ακόμα καλύτερα – αυτό απαιτεί άλλωστε η αυθεντική συνταγή…
  5. Ρίχνουμε τα σώματα τους πρώτα, θα πρέπει να είναι μία στρώση, να μην υπερκαλύπτει δηλαδή το ένα το άλλο, τα γυρίζουμε και τα ανακατεύουμε για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και από οπάκ που είναι να ασπρίζουν.
  6. Προσθέτουμε και τα πλοκάμια και ανακατεύουμε για άλλα δύο λεπτά, έως ότου «σγουρύνουν» και αυτά.
  7. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα περιχύνουμε με το μείγμα λάδι, σκόρδο, μαϊντανό, προσθέτουμε πιπέρι και προαιρετικά λίγο μπούκοβο και ανακατεύουμε.
  8. Σερβίρουμε αμέσως, με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και προαιρετικά, με φέτες λεμονιού…

Τηγανιτό ρύζι με καλαμαράκια

Τηγανιτό ρύζι με καλαμαράκια

Υλικά για 2 μερίδες

  • 250γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα και εάν είναι μεγάλα (όχι τεράστια πάντως), κομμένα σε ροδέλες.
  • 3 εκ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι ατμού (μπασμάτι, καρολίνα, νυχάκι, Jasmine) κρύο – βγαλμένο από το ψυγείο δηλαδή
  • 1 κ. σ. σάλτσα σόγιας
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Λαχανικά: ότι έχετε στο ψυγείο σας κομμένα σε μικρά μπαστουνάκια (julienne). Θα     πρέπει σε όγκο να μην ξεπερνούν το 1/3 -1/4 του όγκου του ρυζιού (εγώ στη συγκεκριμένη συνταγή, έβαλα 1 μικρό καρότο, μία ρέβα και ένα κλαδάκι σέλερι)
  • Για το σερβίρισμα: ψιλοκομμένος κόλιανδρος, (ή μαϊντανός, εάν δεν σας αρέσει ο κόλιανδρος), φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Υλικά για τηγανιτό ρύζι με καλαμαράκια

Εκτέλεση

  1. Μαρινάρουμε να καλαμαράκια με αλάτι, όπως στην προηγούμενη συνταγή.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο.
  3. Σοτάρουμε για 2 λεπτά, δυναμώνουμε τη φωτιά στο τέρμα και προσθέτουμε τα καλαμαράκια, ανακατεύοντας για άλλα 3-4 λεπτά.
  4. Τα βγάζουμε με μία σπάτουλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και μόλις κάψει, ρίχνουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε το κρύο ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά για να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
  7. Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κόλιαντρο, το κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Υ.Γ.1 Η ίδια συνταγή, μπορεί να γίνει και με γαρίδες, ή ακόμα και με μικρά φιλέτα ψαριού, ή με ένα μείγμα από αυτά (καλαμαράκια – γαρίδες λ.χ.).

Υ.Γ.2 Στο στάδιο 5 μπορείτε να προσθέσετε και ένα αυγό ωμό και να ανακατέψετε – ταιριάζει πολύ.

Υ.Γ.3 Στο σερβίρισμα, μπορείτε να προσθέσετε και 1-2 κουταλιές της σούπας χοντροκομμένα και καβουρντισμένα, ανάλατα φιστίκια.

Υ.Γ.4 Επίσης, εάν έχετε, 1-2 κουταλάκια του τσαγιού λάδι από καβουρντισμένο σουσάμι – είναι πολύ αρωματικό (θα το βρείτε στα καταστήματα που πωλούν ασιατικά προϊόντα).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ