- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του
Εάν δεχτούμε το ότι το comfort food σχετίζεται κυρίως με τη μνήμη, τότε σκεφτόμουν ότι το απόλυτο ελληνικό comfort food, εκτός από τα κεφτεδάκια και τη χωριάτικη, είναι οι Εντράδες. Τα μαγειρευτά δηλαδή φαγητά της κατσαρόλας, με κάποιο κρέας, (αρνί, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι) που σιγοψήνεται στην κατσαρόλα, είτε άσπρο, είτε κοκκινιστό με κάποιο φρέσκο λαχανικό που η επιλογή του σηματοδοτεί την εκάστοτε εποχή. Τα φαγητά αυτά έχουν παροπλιστεί σχεδόν παντελώς. Πολύ σπάνια πια στα μοντέρνα νοικοκυριά και ακόμη πιο σπάνια στα εστιατόρια, παρά μονάχα σε κάποια παλαιού τύπου μαγειρεία όσα έχουν μείνει ή στις καντίνες των σιδηροδρομικών σταθμών και των ΚΤΕΛ, που το πελατολόγιο τους είναι άνθρωποι της επαρχίας που δεν έχουν χάσει την επαφή τους με τον παλιό κόσμο.
Αυτά σκεφτόμουν όταν, για να ξεφύγω από τη βαθιά κατάθλιψη που προξενούν τα γεμάτα με «βιομηχανικής» παραγωγής λαχανικά ράφια των σούπερ μάρκετ, πήγα στη Βαρβάκειο που ευτυχώς είναι κοντά, για να αγοράσω τα λαχανικά της εβδομάδας. Τι φασολάκια, τι σπαράγγια, τοματίνια, φρέσκα σκόρδα, κουκιά, σπανάκι, χόρτα… η χαρά του θεού.
Άστα να πάνε…
Ανάμεσα στα άλλα βρήκα και φρέσκο αρακά, με τον οποίο έκανα και την παρακάτω συνταγή που σας την αφιερώνω:
Κοτόπουλο με αρακά «Ελεύθερες πολιορκημένες»
Υλικά
4 Μπούτια κοτόπουλου κομμένα στα 2, ή ένα μικρό κοτόπουλο τεμαχισμένο σε μικρές μερίδες, (για όσους αρέσει το στήθος, που η αλήθεια είναι ότι όταν μαγειρευτεί στην κατσαρόλα στεγνώνει και δεν είναι το πιο νόστιμο…)
- 1 Κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 1/2 Κιλό φρέσκο αρακά ακαθάριστο
- Μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 Σκελίδες σκόρδο
- Κονσέρβα ντοματίνια «Κύκνος» (είναι by far τα καλλίτερα της αγοράς), ή 300 γρ φρέσκα
- Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 Φύλλο δάφνης
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- κουταλιά του καφέ κοφτή χοντρό αλάτι
- Μισό μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Κόκκους πιπέρι
Θα χρειαστείτε ένα βαθύ τηγάνι, ή ένα γουόκ
Εκτέλεση
- Αλευρώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά
- Το αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι, πετάμε το περισσότερο ελαιόλαδο αφήνοντας μία κουταλιά της σούπας
- Ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, την δάφνη
- Το σβήνουμε με το λευκό κρασί
- Περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού
- Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι
- Προσθέτουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό, τα τοματίνια που θα πρέπει να τα συνθλίψουμε στο χέρι, με τον το χυμό τους, ή τα φρέσκα κομμένα στην μέση, το αλάτι και το σκεπάζουμε. Μόλις αρχίσει να ξαναβράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά
- Βράζουμε για 45 λεπτά, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, εάν δούμε ότι χρειάζεται
- Προσθέτουμε τον αρακά, τον οποίο στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει και τον μισό μαϊντανό
- Βράζουμε άλλο ένα τέταρτο
- Πριν το σερβίρουμε και όσο είναι ζεστό, προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και φρεσκοτριμένο πιπέρι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.