A-Xi Zao Dian: Breakfast στην Chinatown της Πειραιώς
Τώρα ας μη φτερουγίζει η φαντασία σας ανεξέλεγκτη, για την αθηναϊκή Chinatown μιλάμε. Λίγο γιαλαντσί –όχι όπως Αμερική–, καθόλου γραφική, αλλά Chinatown πάντως.
Ανθίζει εκεί, στα στενά πίσω από το εγκαταλελειμμένο ΙΚΑ της οδού Πειραιώς, στην πλατεία Κουμουνδούρου, πρώην τόπου πολυεθνικού ερωτικού νταλαβεριού τις προηγούμενες δεκαετίες, και ανάμεσα σε μαγαζιά με φούστες, σουτιέν, αθλητικά παπούτσια, όλη την κινέζικη χονδρική, πολλά πρεζόνια που κάνουν το κουμάντο τους αμέριμνα, τον Σύριζα, που τον φυλάνε οι κλούβες στο διπλανό τετράγωνο, οίκους ανοχής, κάτι λίγους Πακιστανούς και τους παλιούς κατοίκους – όσοι από αυτούς έχουνε μείνει. Μια σημερινή αυλή των θαυμάτων με διαφορετικές κοινότητες, που μοιάζει να συμβιώνουν αρμονικά, αγνοώντας επιδεικτικά η μία την ύπαρξη της άλλης.
Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται το κέντρο της κινέζικης εργατικής παροικίας της Αθήνας: τρία τέσσερα σούπερ μάρκετ, ένα σχολείο για μικρά Κινεζάκια –τα πιο ωραία μωρά by far–, μια λαϊκή αγορά με κινέζικα λαχανικά και τα χρειώδη, η εφημερίδα της παροικίας κ.λπ. κ.λπ. Οι Κινέζοι είναι boat people, έχουν έρθει στην Ελλάδα για να κερδίσουν χρήματα και οι περισσότεροι από αυτούς να γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχουν στατιστικές για το πόσοι ζουν στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι θα πρέπει να είναι γύρω στις 10.000, και όλοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο εμπόριο και σε όσες δομές το υποστηρίζουν.
Στην οδό Ακαδήμου 4, έναν δρόμο κάθετο στην Πειραιώς, με φόντο τη νεοκλασική Δημοτική Πινακοθήκη και απέναντι από το ΙΚΑ της Πειραιώς, ένα όμορφο δείγμα της ύστερης αρχιτεκτονικής του αθηναϊκού μοντερνισμού που ρημάζει εγκαταλελειμμένο χρόνια τώρα, έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια η πιο αυθεντική κινέζικη καντίνα - εστιατόριο, το «A-Xi Zao Dian», με φαγητά από τη βόρεια Κίνα, απόλυτα εσωστρεφές, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της παροικίας.
Μαζεμένο μενού, με φαγητά που οι Κινέζοι τρώνε κυρίως στο πρωινό, αλλά και μέσα στην ημέρα: δηλαδή noodles, ρύζια, μεγάλες χορταστικές σούπες με λαχανικά και κρέατα, όλα τα διάφορα πιτάκια –dumplings, που λένε στα ελληνικά– ψημένα στον ατμό και διάφορα συνοδευτικά με βάση το τόφου κυρίως, αλλά και τουρσιά που τα προσθέτουν στις σούπες τους. Είναι βασικά street food, το φαγητό που βρίσκει κανείς στους δρόμους, σε όλη την Κίνα. Οι Κινέζοι μοιάζει να τρώνε ακατάπαυστα όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά το πρωινό –πάντα αλμυρό– είναι ένα απαραίτητο γεύμα για όλους.
Δεν ακολουθεί καμία ιεροτελεστία σερβιρίσματος. Οι Κινέζοι τρώνε κάτι, αρπαχτά και γρήγορα, πριν πάνε στις δουλειές τους και σχεδόν πάντοτε έξω, μια και τα φαγητά τους είναι αρκετά περίπλοκα στην προετοιμασία.
Τώρα τι να σας πρωτοεξηγήσω; Θα σας πω μονάχα ότι είναι η πιο αυθεντική κινέζικη κουζίνα που έχω πάει στην Ελλάδα. Ο κατάλογος που υπάρχει τυπωμένος πάνω στα τραπέζια φοβάμαι ότι μπορεί να σας μπερδέψει λίγο γιατί δεν είναι πολύ επεξηγηματικός, οπότε, για διευκόλυνση, σας ετοίμασα μία μικρή λίστα με φαγητά του κινέζικου πρωινού που μπορείτε να φάτε στο συγκεκριμένο μέρος:
豆浆doh-jyang
Γάλα σόγιας
油条 yoh-tyao
Ένα είδος μακρόστενου λουκουμά που συνοδεύει το γάλα σόγιας, ή τις σούπες.
包子 bao-dzrh
Ψωμάκια ατμού που τα έχουν σε 3 εκδοχές: γεμισμένα με ένα είδος λάχανου τουρσί, με χοιρινό κιμά, ή μια γλυκιά πάστα φασολιού.
豆花 doh-hwaa
Τόφου. Ένα είδος γιαουρτιού που βγαίνει από την επεξεργασία των φασολιών της σόγιας. Σκέτη φυτική πρωτεΐνη με μηδέν λιπαρά! Το σερβίρουν είτε γλυκό είτε, που είναι και το πιο νόστιμο, σε μια αλμυρή εκδοχή, με σάλτσα σόγιας, κινέζικα τουρσιά κ.λπ.
面条 myen-tyao ή 米线 mee-sshyen
Noodles από σιτάρι, ή από ρύζι. Θα τις βρείτε σε διάφορες εκδοχές. Τα σερβίρουν μέσα σε ένα ζεστό ζωμό, με ψιλοκομμένα λαχανικά, κρέατα ή αυγά, ανάλογα… Τις διαφορετικές εκδοχές θα τις βρείτε στον τυπωμένο κατάλογο.
粥 zhοu /joh ή congee
Κάτι μεταξύ λαπά και σούπας. Είναι άγευστο και το τρώνε με διάφορα συνοδευτικά μικρά πιάτα, με τουρσιά, κρέατα, παστά αυγά χήνας και tea eggs.
茶叶蛋 cháyèdàn
Σφιχτά αυγά μαριναρισμένα σε τσάι και σάλτσα σόγιας. Πολύ νόστιμα!
馄饨 hwnn twnn και 饺子 jayo dzrh
Wontons και dumplings: πιτάκια γεμισμένα με κρέας και λαχανικά που είτε τα ψήνουν στον ατμό, είτε τα τηγανίζουν, είτε τα σερβίρουν μέσα σε σούπα.
Και πιο συγκεκριμένα τα:
餃子 Jiaozi
Πιτάκια γεμιστά με χοιρινό κιμά και σχοινόπρασο, που τα τηγανίζουν στην αρχή και μετά τα βράζουν και τα σερβίρουν στην εκκεντρική και γενναιόδωρη μερίδα των 11 τεμαχίων... Ακόμα ένας άλλος κινέζικος αριθμητικός γρίφος! (Έχω δει μερίδες με 4, σαν τα σημεία του ορίζοντα, 7 σαν τις μούσες, 12 σαν τους 12 Αγίους Αποστόλους, αλλά 11 ποτέ.) Ένα μεγαλείο! Εγώ για αυτά πηγαίνω...
Το πελατολόγιο, οικογένειες με παιδιά, μοναχικά Κινεζόπουλα που τρώνε σιωπηλά τη σούπα τους προσηλωμένα στις οθόνες των κινητών τους, ελαχιστότατοι μη Κινέζοι, και πολύ take away, μια και η καντίνα διαθέτει μόνο 3 τραπέζια.
Το ωράριο από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, με pick hour μεταξύ 10 και 11 το πρωί που μαζεύονται πολλές οικογένειες με παιδιά, αλλά και ουρές για take away. Κανείς δεν μιλάει Ελληνικά, ελάχιστοι Αγγλικά και μεταξύ μας ούτε που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν, αλλά το φαγητό που σερβίρουν είναι μοναδικό!
Τσάι δεν πίνει κανείς, ούτε και καφέ, και από ό,τι είδα δεν σερβίρει αλκοόλ.
Διακινδυνεύστε το, αγνοώντας τον κίνδυνο της καταπλάκωσης από το παρακείμενο ετοιμόρροπο ΙΚΑ, τα πρεζόνια και τη βρώμα (ας όψεται ο δήμος) των δρόμων. Άσε που είναι μοναδική ευκαιρία να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας με κινέζικα ανσάμπλ στα παρακείμενα στενά…
Μην ξεχνάτε επίσης τη διπλανή κινέζικη λαϊκή αγορά, στη γωνία Μυλλέρου και Αγησιλάου: μερικοί πάγκοι με τα πιο φρέσκα λαχανικά που καλλιεργούν οι ίδιοι στον Μαραθώνα, φύτρες σόγιας, έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, φρέσκο τόφου και γάλα σόγιας, αλλά και noodles και θαλασσινά. Ανοίγει 4 φορές την εβδομάδα από ό,τι μου είπανε: Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή, τα πρωινά.
A-Xi Zao Dian, Ακαδήμου 4, Πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα, 9π.μ.-6μ.μ, το κόστος φαγητού για ένα άτομο είναι μονοψήφιο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.