Θεματα

5 υποκατάστατα των ζυμαρικών για όταν θέλεις την γεύση αλλά όχι τις θερμίδες

Δροσερά και νόστιμα

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bellapastafinal.jpg

Θα ήθελα πριν ξεκινήσουμε να μπει ένα disclaimer: πουθενά σε αυτό το άρθρο δεν θα τολμήσω να ισχυριστώ πως μπορείς να αντικαταστήσεις τα μακαρόνια με κάτι άλλο παρά με περισσότερα μακαρόνια. Είναι από τις πιο νόστιμες, λαχταριστές, και εξαιρετικά απίστευτες τροφές που υπάρχουν, τα συναγωνίζεται μόνο η πίτσα (αχ, πίτσα....) και ποτέ δεν θα τα θυσίαζα σε κανένα βωμό του healthy lifestyle. Όλα αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Επειδή όμως, ενώ άνετα θα μπορούσαμε να τρεφόμαστε κάθε μέρα με διαφόρων ειδών ζυμαρικά (και πίτσα, μην ξεχνάμε την πίτσα) τα άτιμα είναι αρκετά θερμιδούχα και μερικές φορές δεν θέλεις αυτήν την δέσμευση στη ζωή σου. Παρόλα αυτά τα λαχταράς.

Φίλε/φίλη μου, σε έχω! Εδώ θα βρεις 5 υποκατάστατα που θυμίζουν σε υφή τα μακαρόνια, έχουν ελάχιστες θερμίδες και μπορείς να προσθέσεις ότι σάλτσα τραβάει η όρεξή σου για να τα κάνεις πεντανόστιμα.

1. Νoodles από κολοκύθι
pasta1.jpg

Τα γνωστά zoodles! Τα ερωτεύτηκα φέτος τον Χειμώνα και συνεχίζω να δηλώνω οπαδός τους. Θα χρειαστείς μόνο ένα μαραφέτι που ονομάζεται spiralizer το οποίο μπορείς να αγοράσεις από οποιοδήποτε μαγαζί με μαγειρικά είδη και θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις το απλό και ταπεινό κολοκυθάκι σε μακρύ noodle! Στην συνέχεια μπορείς να το βράσεις για μερικά λεπτά και να κάνεις όποια συνταγή θα έκανες με κανονικά μακαρόνια αλλά με πολύ λιγότερες θερμίδες. Προσωπικό μου αγαπημένο είναι zoodles με κιμά κοτόπουλου, μανιτάρια και πάπρικα. Eπίσης αντί για κολοκύθι μπορείς να φτιάξεις noodles από αγγούρι και να το φας ωμό μαζί με σάλτσα πέστο. Πεντανόστιμο.

2. Shirataki noodles

pasta2.jpg

Πριν από μερικούς μήνες χάζευα σε ένα από τα σούπερ μάρκετ με βιολογικά προϊόντα του κέντρου και βρήκα μία συσκευασία shirataki noodles η οποία υπoσχόταν πως το φαγητό που κρατάω μπροστά μου δεν έχει καθόλου λιπαρά και μόλις 9 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Αμέσως κατάλαβα ότι θα είναι απαίσια. Αλλά τα πήρα έτσι κι αλλιώς. Τελικά, παρόλο που δεν ήταν σίγουρα ό,τι καλύτερο έχω φάει ποτέ ήταν αρκετά άγευστα ώστε να παίρνουν τη γεύση του ό,τι μαγειρεύεται μαζί τους. Και έτσι έγινε ένα πολύ ωραίο stir fry με λαχανικά και γαρίδες!

3. Μακαρόνια από φακές

pasta3.jpg

Για όλα εσάς τα fitness freaks που υπάρχουν εκεί έξω (και εγώ μαζί), αυτά τα μακαρόνια είναι γεμάτα πρωτεΐνη  και αποτελούν ένα καλό τρόπο να παίρνεις τα θρεπτικά συστατικά της φακής χωρίς να χρειαστεί να φας φακές. Θα σε κάνουν να νιώσεις χορτάτος πιο γρήγορα από τα κανονικά μακαρόνια και με λιγότερες τύψεις. Το τέλειο post workout πιάτο.

4. Κινόα

pasta4.jpg

Δεν έχει ακριβώς την όψη μακαρονιού αλλά από υφή και γεύση είμαστε πολύ κοντά. Υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές με κινόα που μπορείς να δοκιμάσεις (έκανα και εγώ μία στην εβδομάδα με συνταγές του Άκη) και σίγουρα θα τις απολαύσεις εξίσου, κάνοντας μάλιστα κάτι πολύ καλό για τον εαυτό σου εφόσον μιλάμε για ένα superfood τόσο super που σε λίγο θα φορέσει μπέρτα και θα σώσει το Gotham.

5. Soba noodles

pasta5.jpg

Eίναι παρασκευασμένα  από φαγόπυρο, ένα φυτό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και  υψηλά επίπεδα  μαγνησίου με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ιδανικό για όσους φοβούνται τη γλουτένη.

Καλή όρεξη!

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ