- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στα Εξάρχεια φάγαμε σοκολάτα με κάνναβη
Και μαρμελάδες και μέλι και πήραμε και μπισκότο με έλαιο κάνναβης για το κουτάβι
Μέχρι το 1930 ο Σταύρος Κωτσάκης ήταν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κάνναβης στην Τρίπολη. Ναι, σωστά. Μέχρι τότε, το απαγορευμένο φυτό, όχι μόνο καλλιεργούνταν κανονικά και με το νόμο, αλλά η χρήση του ήταν και ευρέως διαδεδομένη. Μόλις το 1932 το Ελληνικό κράτος απαγορεύει την καλλιέργεια και κατοχή ινδικής κάνναβης.
Στα τέλη του 2017, μετά την αποποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα με νόμο που ψηφίστηκε στις 30/06/2017, ο εγγονός του Σταύρου Κωτσάκη, Παναγιώτης Κωτσάκης, ανοίγει στα Εξάρχεια το Cannabisos Seeds, ένα κατάστημα όπου μπορεί κανείς να βρει προϊόντα κάνναβης από όλο τον κόσμο. Το πιο ευπώλητο προϊόν είναι το έλαιο κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD (φαρμακευτική κάνναβη), αλλά θα ανακαλύψεις και υγρό για το ηλεκτρονικό σου τσιγάρο, κεραλοιφές από λάδι κάνναβης, lip balm, σπόρια κάνναβης, κρυστάλλους, ακόμα και μπισκοτολιχουδιές με CBD για τον σκύλο σου! Μπορείς όμως ακόμα να βρεις σοκολάτα με κάνναβη (τέλεια), μέλι με κάνναβη, μαρμελάδες με κάνναβη, μια που ο Παναγιώτης είναι ο πρώτος που έφερε αυτά τα προϊόντα στην Ελλάδα.
«Όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες χωρίς την προσθήκη φυτοφαρμάκων», λέει ο Παναγιώτης και συνεχίζει: «Ο λόγος που άνοιξα το Cannabisos Seeds είναι γιατί θέλω να καταπολεμήσω στην προκατάληψη της κάνναβης. Έχοντας επωφεληθεί ο ίδιος από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού, θέλω με τη σειρά μου να βοηθήσω ανθρώπους με θέματα υγείας».
Και τώρα ερχόμαστε στο επίμαχο ζήτημα. Υπάρχουν πολλές έρευνες που μιλάνε για τις ευεργετικές επιπτώσεις των φαρμακευτικών ουσιών της κάνναβης, αλλά καμία που να καταλήγει σε αρνητικά συμπεράσματα. Ακόμα και η περίπτωση εθισμού είναι πολύ μικρότερη από τον εθισμό στο τσιγάρο ή το αλκοόλ. Στο πόρισμα για την ιατρική χρήση της κάνναβης που κατατέθηκε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό στις 22/02/2017, η Ομάδα Εργασίας με επικεφαλή την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου αναφέρει:
«Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (σ.σ. ένα βιολογικό σύστημα που περιέχεται στο σώμα μας, ικανό να αλληλεπιδρά με τις δραστικές χημικές ενώσεις της κάνναβης) αποτελεί ένα ρυθμιστικό σύστημα λιπιδίων αποτελούμενο από: α) συγκεκριμένους υποδοχείς κανναβινοειδών, β) τα ενδογενή προσδέματα (τα ενδογενή κανναβινοειδή ή ενδοκανναβινοειδή) και γ) ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη βιοσύνθεση και την απενεργοποίησή τους (…) Η εκτεταμένη έρευνα τα τελευταία χρόνια του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος μπορεί δυνητικά να συμβάλει στη θεραπευτική νόσων λόγω της εμπλοκής του σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η ενεργοποίηση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος φαίνεται να σχετίζεται θετικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τον πόνο, τον καρκίνο, το γλαύκωμα, τη μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, τη σχιζοφρένεια, διαταραχές του γαστρεντερικού, την όρεξη και την επιληψία».
Υ.Γ. Η κάνναβη χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι πρώτες αναφορές σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης εντοπίζονται στο 8500 π.Χ, σε κινεζικά κείμενα, ενώ οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού περιγράφονται για πρώτη φορά σε περσικό κείμενο του 600 π.Χ. Περιγραφές για τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης έχουν επίσης κάνει και αρκετοί αρχαίοι έλληνες συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, ο Πλούταρχος, και ο Γαληνός.
Cannabisos Seeds: Κωλέττη 4, Εξάρχεια, 210 381029, Fb: Cannabisos
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.