- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στα Εξάρχεια φάγαμε σοκολάτα με κάνναβη
Και μαρμελάδες και μέλι και πήραμε και μπισκότο με έλαιο κάνναβης για το κουτάβι
Μέχρι το 1930 ο Σταύρος Κωτσάκης ήταν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κάνναβης στην Τρίπολη. Ναι, σωστά. Μέχρι τότε, το απαγορευμένο φυτό, όχι μόνο καλλιεργούνταν κανονικά και με το νόμο, αλλά η χρήση του ήταν και ευρέως διαδεδομένη. Μόλις το 1932 το Ελληνικό κράτος απαγορεύει την καλλιέργεια και κατοχή ινδικής κάνναβης.
Στα τέλη του 2017, μετά την αποποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα με νόμο που ψηφίστηκε στις 30/06/2017, ο εγγονός του Σταύρου Κωτσάκη, Παναγιώτης Κωτσάκης, ανοίγει στα Εξάρχεια το Cannabisos Seeds, ένα κατάστημα όπου μπορεί κανείς να βρει προϊόντα κάνναβης από όλο τον κόσμο. Το πιο ευπώλητο προϊόν είναι το έλαιο κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD (φαρμακευτική κάνναβη), αλλά θα ανακαλύψεις και υγρό για το ηλεκτρονικό σου τσιγάρο, κεραλοιφές από λάδι κάνναβης, lip balm, σπόρια κάνναβης, κρυστάλλους, ακόμα και μπισκοτολιχουδιές με CBD για τον σκύλο σου! Μπορείς όμως ακόμα να βρεις σοκολάτα με κάνναβη (τέλεια), μέλι με κάνναβη, μαρμελάδες με κάνναβη, μια που ο Παναγιώτης είναι ο πρώτος που έφερε αυτά τα προϊόντα στην Ελλάδα.
«Όλα τα προϊόντα μας προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες χωρίς την προσθήκη φυτοφαρμάκων», λέει ο Παναγιώτης και συνεχίζει: «Ο λόγος που άνοιξα το Cannabisos Seeds είναι γιατί θέλω να καταπολεμήσω στην προκατάληψη της κάνναβης. Έχοντας επωφεληθεί ο ίδιος από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού, θέλω με τη σειρά μου να βοηθήσω ανθρώπους με θέματα υγείας».
Και τώρα ερχόμαστε στο επίμαχο ζήτημα. Υπάρχουν πολλές έρευνες που μιλάνε για τις ευεργετικές επιπτώσεις των φαρμακευτικών ουσιών της κάνναβης, αλλά καμία που να καταλήγει σε αρνητικά συμπεράσματα. Ακόμα και η περίπτωση εθισμού είναι πολύ μικρότερη από τον εθισμό στο τσιγάρο ή το αλκοόλ. Στο πόρισμα για την ιατρική χρήση της κάνναβης που κατατέθηκε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό στις 22/02/2017, η Ομάδα Εργασίας με επικεφαλή την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου αναφέρει:
«Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (σ.σ. ένα βιολογικό σύστημα που περιέχεται στο σώμα μας, ικανό να αλληλεπιδρά με τις δραστικές χημικές ενώσεις της κάνναβης) αποτελεί ένα ρυθμιστικό σύστημα λιπιδίων αποτελούμενο από: α) συγκεκριμένους υποδοχείς κανναβινοειδών, β) τα ενδογενή προσδέματα (τα ενδογενή κανναβινοειδή ή ενδοκανναβινοειδή) και γ) ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη βιοσύνθεση και την απενεργοποίησή τους (…) Η εκτεταμένη έρευνα τα τελευταία χρόνια του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος μπορεί δυνητικά να συμβάλει στη θεραπευτική νόσων λόγω της εμπλοκής του σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η ενεργοποίηση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος φαίνεται να σχετίζεται θετικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τον πόνο, τον καρκίνο, το γλαύκωμα, τη μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, τη σχιζοφρένεια, διαταραχές του γαστρεντερικού, την όρεξη και την επιληψία».
Υ.Γ. Η κάνναβη χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι πρώτες αναφορές σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης εντοπίζονται στο 8500 π.Χ, σε κινεζικά κείμενα, ενώ οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού περιγράφονται για πρώτη φορά σε περσικό κείμενο του 600 π.Χ. Περιγραφές για τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης έχουν επίσης κάνει και αρκετοί αρχαίοι έλληνες συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, ο Πλούταρχος, και ο Γαληνός.
Cannabisos Seeds: Κωλέττη 4, Εξάρχεια, 210 381029, Fb: Cannabisos
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.