- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
16 πράγματα που δεν ήξερες για τις καρύδες (και ξαφνικά σου ‘ρθε η «όρεξη» να μάθεις)
Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κάποια στιγμή να πέσεις κι εσύ «στην ανάγκη τους»!
1. Απορία: Η καρύδα είναι ξηρός καρπός ή φρούτο; Αν και το όνομά της παραπέμπει στους ξηρούς καρπούς (nuts - coconuts), η καρύδα είναι φρούτo! Και μάλιστα έχει τον χαρακτηρισμό «ο βασιλιάς των φρούτων» και κατατάσσεται στην κατηγορία των κερασιών, των δαμάσκηνων, των ροδάκινων, φρούτων δηλαδή που κρύβουν τον «καρπό» τους στον πυρήνα τους.
2. Στα σανσκριτικά, το φοινικόδεντρο λεγόταν «kalpa vriksha», δηλαδή «δέντρο που προσφέρει όλα τα απαραίτητα για τη ζωή». Και αυτό επειδή κάθε μέρος, κάθε τμήμα της καρύδας έχει μια σημαντική χρησιμότητα. Στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας, στην Ινδία και τις Φιλιππίνες, το φοινικόδεντρο θεωρείται «το δέντρο της ζωής». Οι περίπου 1.500 έρευνες που τεκμηριώνουν τα οφέλη του ελαίου της καρύδας στην υγεία, το δικαιολογούν.
3. Οι καρύδες φροντίζουν την υγεία του ανθρώπου εδώ και 55 εκατομμύρια χρόνια. Μπορεί σήμερα να σκέφτηκαν οι μοντέρνοι άνθρωποι να κλείσουν τις ευεργετικές της ιδιότητες σε ένα μπουκάλι, η αλήθεια όμως είναι πως από την πρώτη στιγμή που η καρύδα έπεσε στο έδαφος −κάπου στον Ισημερινό− οι ντόπιοι τη χρησιμοποίησαν ως «ελιξίριο».
4. Η καρύδα θεωρείται πλήρης τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Η ψίχα της είναι πλούσια σε χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο, ενώ περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, και πυριδοξίνη.
5. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται για ένα προϊόν με τόσα λιπαρά όπως το έλαιο καρύδας, αυτό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και κάνει καλό στη δίαιτά σου, ενώ σου χαρίζει άμεσα ενέργεια.
6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το έλαιο καρύδας έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια σε επικίνδυνα μικρόβια και μύκητες.
7. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 καθώς επιδρά θετικά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.
8. Προστατεύει την καρδιά. Τα λιπαρά του ελαίου καρύδας μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα της «καλή χοληστερόλης», φροντίζοντας την υγεία της καρδιάς.
9. Αντιμετωπίζει τις λιγούρες για «ζάχαρη». Αν σου τελείωσε η σοκολάτα και έχεις μόνο λάδι καρύδας στο ντουλάπι... φάε μια κουταλιά.
10. Μειώνει τις φλεγμονές χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του λαυρικού οξέως που περιέχει (το λαυρικό οξύ υπάρχει μόνο στο μητρικό γάλα!).
11. Το έλαιο καρύδας βοηθάει στην πέψη και ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές και συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ο χυμός της καρύδας περιέχει ένζυμα όπως η όξινη φωσφατάση, η καταλάση, η αφυδρογονάση κ.ά. τα οποία βοηθούν την πέψη και τον μεταβολισμό.
12. Προστατεύει τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μνήμη.
13. Προστατεύει τα δόντια από τη φθορά και δρα κατά των ασθενειών των ούλων.
14. Προστατεύει την επιδερμίδα από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και κάνει το δέρμα να δείχνει λαμπερό και νεανικό.
15. Ιδανικό για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε ψηλές θερμοκρασίες. Το έλαιο καρύδας δεν οξειδώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες (όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο).
16. Το νερό καρύδας ενισχύει το ανοσοποιητικό και απομακρύνει βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού και ιούς που προκαλούν κρυολόγημα ή σοβαρότερες μολυσματικές ασθένειες, ενώ αυξάνει την ενέργεια και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Για την ιστορία:
- Υπάρχουν τουλάχιστον 1.300 είδη καρύδας. Τα φοινικόδεντρα παράγουν καρύδες έως και 13 φορές το χρόνο και χρειάζονται περίπου 11 με 12 μήνες για να ωριμάσει μια καρύδα.
- Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στον πόλεμο του Βιετνάμ, το νερό της καρύδας αντικατέστησε τον «ορό» στα στρατιωτικά νοσοκομεία λόγω έλλειψης αντίστοιχου ιατροφαρμακευτικού υλικού.
- Σε κάποιες από τις χώρες που καλλιεργείται, όπως στη Σουμάτρα, οι αγρότες εκπαιδεύουν πιθηκάκια για να τους μαζεύουν την παραγωγή.
- Οι πωλήσεις καρύδας και παραγώγων της σημείωσαν «έκρηξη» τα τελευταία πέντε χρόνια. Η παγκόσμια «φρενίτιδα» για τα παράγωγα της καρύδας που σχετίζονται με την υγεία ξέσπασε εν μια νυκτί. Από το 2008 στο 2012, η παραγωγή νερού καρύδας πενταπλασιάστηκε, η ζάχαρη καρύδας τριπλασιάστηκε, ενώ οι πωλήσεις λαδιού καρύδας εκτοξεύτηκαν κατά 800 τοις εκατό. (Η ζάχαρη καρύδας παράγεται από τα λουλούδια του δένδρου και χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό, φυσικό γλυκαντικό εδώ και χιλιάδες χρόνια στη νοτιοανατολική Ασία. Έχει τη «γλύκα» της μαύρης ζάχαρης και δεν ανεβάζει τις τιμές σακχάρου στο αίμα, καθώς ανήκει στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη).
- Το νερό καρύδας μόνο αντιπροσωπεύει σήμερα μια αγορά 400+ εκατομμυρίων δολαρίων. Από το 2009, οι τρεις κορυφαίες ετικέτες είδαν αύξηση πωλήσεων στην Αμερική της τάξεως του 600 τοις εκατό, ξεπερνώντας τα 400 εκατομμύρια. Ποσό σχεδόν ίδιο με αυτό που ξοδεύουν οι Αμερικανοί σε πατατάκια.
- Ένα στα τέσσερα νέα φαγώσιμα προϊόντα και αναψυκτικά έχουν ως βάση την καρύδα. Η χρήση της καρύδας ως «βάση» αντιστοιχεί στο 25% των νέων προϊόντων τα τελευταία δύο χρόνια. Παγωτά, σνακς, τσάι και αναψυκτικά με «κάτι από καρύδα» κάνουν την εμφάνισή τους στις τοπικές αγορές «υγιεινών» τροφών.
- Το κέλυφος της καρύδας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα συνθετικά υφάσματα. Πριν από μερικά χρόνια, μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας ανακάλυψαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν το σκληρό εξωτερικό περίβλημα της καρύδας –αυτό που εμείς θα πετούσαμε– για να φτιάξουν μια ανθεκτική επιφάνεια που θα μπορούσε να «ντύσει» το εσωτερικό ενός πορτπαγκάζ αυτοκινήτου, για παράδειγμα. Καθώς σαν υλικό είναι φθηνό, φυσικό και μη-τοξικό, αν αναπτυχθεί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο επόμενος «πολυεστέρας», δηλαδή, μια νέα βιομηχανία πολλών δις.
- Μπορεί η παγκόσμια τρέλα για τις «superfood» καρύδες να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι καλλιεργητές καρύδας όμως είναι οι τελευταίοι που επωφελούνται, ζώντας κυριολεκτικά στη φτώχεια. Μέχρι να φτάσει στα χέρια σου ένα μπουκάλι νερό καρύδας, για παράδειγμα, τουλάχιστον 8 διαφορετικές ομάδες ανθρώπων έχουν εμπλακεί με αυτό, και όλοι με σκοπό το κέρδος. Στοιχεία έδειξαν πως το 75% των κερδών από τη «βιομηχανία» της καρύδας μοιράζεται μόνο στους 4 πρώτες ενασχολούμενους: ιδιοκτήτες γης, επόπτες παραγωγής, έμπορους και επεξεργαστές της πρώτης ύλης.
- Το σοκαριστικό ποσοστό του 99,5% της παραγωγής προϊόντων καρύδας στην αγορά προέρχεται από τον φτωχότερο αγροτικό τομέα του πλανήτη. Παγκοσμίως, οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια καρύδας έχουν ετήσιο εισόδημα μόλις 400 δολάρια. Και αυτά δεν προορίζονται για έναν άνθρωπο μόνο, αλλά για μια ολόκληρη οικογένεια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.