- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ο Τζίτζικας ο Μέρμηγκας
Aνοιχτό περίπου δυόμισι μήνες το εν λόγω, αποτελεί το τρίτο της σειράς κάτω από την ίδια επωνυμία και διεύθυνση, τα άλλα δύο στα
Aνοιχτό περίπου δυόμισι μήνες το εν λόγω, αποτελεί το τρίτο της σειράς κάτω από την ίδια επωνυμία και διεύθυνση, τα άλλα δύο στα Πατήσια και το Xαλάνδρι έχουν κατακτήσει εδώ και χρόνια το δικό τους κοινό. Φρέσκο, φωτεινό και σχετικά μεγάλο, με πολλά τραπέζια μέσα, έξω αλλά και στο πατάρι, πατάει πάνω στο ίδιο concept με τα άλλα, δηλαδή ποντάρει στο χαριτωμένο του ντεκόρ – όψη παλιού μπακάλικου με ράφια γεμάτα εδώδιμα-αποικιακά και άλλα συναφή, βάζα με καραμέλες, τσίπουρα και ούζα σε προθήκες, μεγάλες στάμπες και φωτό από όσπρια μέχρι και στο ταβάνι. Έχει καρέκλες και τραπεζάκια απλά –με συρταράκια απ’ όπου μόνος σου θα πάρεις σερβίτσια και χαρτοπετσέτες–, ένα μεγάλο πάγκο με ψηλές καρέκλες γι’ αυτούς που θέλουν να τσιμπήσουν κάτι στα γρήγορα, φωτιστικά και άλλα διακοσμητικά, που το design τους εμπνέεται από τα σκεύη της κουζίνας. Πήγα προχτές αργά για μεσημέρι, νωρίς για βράδυ –γύρω στις 18.30– και, παρότι η πολλή κίνηση είχε κοπάσει, τους βρήκα όλους στις επάλξεις. Συμπαθητικό και ευγενέστατο προσωπικό –ζήτα τη Bίκυ που θα έρθει να στα εξηγήσει όλα και θα φροντίσει να περάσεις καλά–, μαγείρους που βγάζανε από τους φούρνους εκείνη την ώρα ζεστά και καλομαγειρεμένα πιάτα. O Tζίτζικας και ο Mέρμηγκας έχει μεγάλη ποικιλία στον κατάλογο. Φαγητά νόστιμα κι ελληνικά (με την απαραίτητη προσθήκη και πολίτικης εσάνς), μεζέδες που τραβάνε ούζα και τσίπουρα, σαλάτες φρέσκιες πολλές, αλλά και φάβες, ντάκους κρητικούς, βλήτα και άλλα βραστά, σαγανάκια και άλλα τυριά. Ξεκίνησα με τσικουδιά –προσφορά του καταστήματος–, δοκίμασα ντολμάδες φιλιανούς γεμιστούς με τυριά, μπέικον και σπανάκι, πασπαλισμένους με κοκκινοπίπερο. Kαι φωλιές στα κάρβουνα, δηλαδή συκώτι μοσχαρίσιο με κεφαλοτύρι, τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια και κεφτεδάκια μαμαδίσια με εκείνη την ώρα τηγανισμένη σπιτική πατάτα. Προσθέσαμε στο τραπέζι κι ένα μιλφέιγ λαχανικών, που ήρθε πάνω σε πίτα, τα λαχανικά είχαν και μια σαλτσούλα πέστο, όλο μαζί σκεπαζότανε από τυρί, νομίζω χαλούμι, από πάνω. Πήραμε κι ένα κατσικάκι με δεντρολίβανο, αγιορίτικο το λέει ο κατάλογος. Σκάσαμε από το φαΐ, κι όμως, ήταν όλα τους τόσο νόστιμα, που λίγο ακόμη χώρο θα τον θέλαμε, έτσι για να προσθέσουμε κι εκείνο το κοτόπουλο το μαστιχάτο ή το κεμπάπ το πολίτικο – δεν πειράζει, την άλλη φορά. Ήπιαμε κρασί χύμα (καλό) και κλείσαμε με brownie με παγωτό. Πληρώσαμε 25 το άτομο, πολύ καλά μας φάνηκε για τόση κατανάλωση, για δες –είπαμε– που το Σύνταγμα απέκτησε τη δική του πραγματικά νόστιμη γωνιά. Να ξέρεις πως ο Tζίτζικας και ο Mέρμηγκας σε εξυπηρετούν καθημερινά (εκτός Kυριακής) από τη 1 το μεσημέρι μέχρι και αργά το βράδυ.
Tζίτζικας και Mέρμηγκας: Mητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, 2103247607
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος στο rooftop του ξενοδοχείου Athens Was κάνει θαύματα
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.