Λεύκα: Η ιστορική ταβέρνα των Εξαρχείων

Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεύκα
Λεύκα
Λεύκα

Μαυρομιχάλη και Βουλγαροκτόνου γωνία, μέσα σε ένα δάσος από πολυκατοικίες, βρίσκεται ένα ξέφωτο, ένας κήπος με κληματαριές, πλατάνους, λεβάντες και δεντρολίβανα, καθώς και ένα μικρό κεραμιδοσκέπαστο οίκημα, η φημισμένη ταβέρνα της Λεύκας. Η ιστορία της ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ένα μικρό μπακάλικο, ανάμεσα σ’ ένα μικρό μανάβικο και ένα καρβουνιάρικο, σερβίρει κρασάκι και κάνα μεζέ του ποδαριού.

Το 1927 ο κυρ-Ανδρέας από την Άνδρο φτιάχνει ένα κανονικό ταβερνάκι και του δίνει το όνομα της πατρίδας του, Άνδρος. Το 1937 παραλαμβάνει την ταβέρνα ο Ζαρλάς και τη μετονομάζει σε Λεύκα, χάρη στη λεύκα που ορθονώταν στη μέση της αυλής. Ο κυρ-Κώστας Ζαρλάς και η γυναίκα του, Αθανασία, δημιουργούν τον μύθο της ταβέρνας μέχρι το 1972, όταν την αναλαμβάνει ο Βασίλης Μπέσιος και έπειτα ο γιος του, Κώστας.

Τα τελευταία 2 χρόνια άλλαξε διεύθυνση. Τα βαρέλια αντικαταστάθηκαν από πλατάνια, λεμονιές, λεύκες, μουριές και πολύ πράσινο, δίνοντας έμφαση στον κήπο και στη δροσιά που παρέχει.

Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια.

Στα φαγητά παντρεύονται οι κλασικές επιλογές μιας ταβέρνας, όπως μπριζολάκια σχάρας και πανσετάκια, με τα ορεκτικά τους, όπως φρέσκες πατάτες τηγανητές, κεφτεδάκια και ντολμαδάκια χειροποίητα με αμπελόφυλλα, μαζί με επιλογές vegan, όπως φάβα, ντάκο κρητικός χωρίς φέτα και σαλάτες, σαν την ταμπουλέ και την πατζαροσαλάτα.

Παράλληλα, λειτουργεί και μπαρ που σερβίρει ποτά, aperitivo και κρασιά, για να συνοδεύσετε τους μεζέδες ή το γεύμα σας. Ανοιχτά καθημερινά από τις 17.00, Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές από τις 13.00.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου