- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το ιστορικό Καφενείο επέστρεψε στη Λουκιανού ήσυχο, όμορφο, νόστιμο – όπως παλιά
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Το Καφενείο: το δημοφιλες στέκι της Λουκιανού άνοιξε ξανά με νόστιμη ελληνική κουζίνα
Το Καφενείο άνοιξε για πρώτη φορά το 1987 και, σχεδόν αμέσως, έγινε στάση καθημερινή για τους περαστικούς και όσους κινούνταν για δουλειές ή βόλτες στο Κολωνάκι. Κάτοικοι της γειτονιάς αλλά και πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, εδώ έδιναν το ραντεβού τους. Πάνω από μια πιατέλα με γαρδουμπάκια φούρνου φούντωναν οι συζητήσεις, υψώνονταν ή χαμήλωναν (ανάλογα με το «καυτό» θέμα) οι φωνές, με τα γκαρσόνια -πάντα διακριτικά και αεικίνητα- να πηγαινοέρχονται για να φέρουν κάτι ακόμη στο τραπέζι. Με άλλα λόγια το Καφενείο υπήρξε καφενείο αληθινό, με όλη τη σημασία της λέξης. Και αυτή ακριβώς την αίσθηση θέλει να ζωντανέψει ξανά η ομάδα που ανέλαβε την αναβίωσή του.
Το Καφενείο: Ένα αστικό εστιατόριο γεννιέται ξανά
Σε ιδιοκτησία των Γιάννη Μωράκη, Γιώργου Μελισσάρη και Thomas Grubac το θρυλικό Καφενείο άνοιξε ξανά την όμορφη ξύλινη πόρτα του πριν λίγες μέρες. Και, προς μεγάλη ανακούφιση των αλλοτινών θαμώνων του, εκ πρώτης όψεως τίποτα δεν έχει αλλάξει – τουλάχιστον όχι ριζικά. Οι σκούρες ξύλινες καρέκλες «καλού» καφενείου, τα λευκά τραπεζομάντιλα, ακόμη και η ξύλινη επένδυση των τοίχων είναι όλα εδώ, μαζί με τις γκραβούρες μιας παλιάς Αθήνας αλλά και με νέους, όμορφους και πολύ ταιριαστούς νέους πίνακες. Ακόμη και η επιγραφή στέκει ίδια και απαράλλαχτη στο κατώφλι: «Το Καφενείο», χρυσά γράμματα πάνω σε καλογυαλισμένο μάρμαρο. Ένα αστικό εστιατόριο, απλό, προσιτό, νόστιμο.
Τι θα δοκιμάσεις στο Καφενείο της Λουκιανού;
Την κουζίνα του Καφενείου ανέλαβε η σεφ Κυριακή Φωτοπούλου, γνωστή από τη θητεία της στο Κτήμα Σιγάλα και στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, αλλά και στο wine bar By The Glass. Η σεφ βασίζεται στην εποχικότητα, στις ποιοτικές πρώτες ύλες και στις συνταγές της ελληνικής, οικογενειακής κουζίνας για να φτιάξει ένα μενού που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη ελληνική μαγειρική. Το αποτέλεσμα είναι πιάτα οικεία και καθημερινά.
Παντζάρια που ψήνονται στα κάρβουνα, κεφτεδάκια που τσιτσιρίζουν στο τηγάνι, ένα μοσχαράκι με μανέστρα, σωστό λουκούμι, μελωμένους γίγαντες. Αλλά και «παντρεμένη σαρδέλα», τσιγαριαστό αρνάκι με σφακιανό χυλοπιτάκι, μπακλαβά με φιστίκι και γιαούρτι με μέλι για το τέλος. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που ήδη έχουν ξεχωρίσει σ´αυτόν τον κατάλογο με την ελληνική ψυχή. Όλα μπορείς να τα συνοδέψεις με μια ετικέτα από την πολύ καλή, μεγάλη και σε καλές τιμές λίστα κρασιών.
Το Καφενείο λειτουργεί από το μεσημέρι έως το βράδυ -φυσικά στρώνει και εκείνα τα περιζήτητα από παλιά τραπέζια του έξω στο πεζοδρόμιο-, και μας περιμένει να φάμε κάτι ανεπιτήδευτα νόστιμο, με ένα κρασί να τελειώσουμε τη μέρα. Όμορφα και απλά.
Λουκιανού 26, Κολωνάκι, 210 7239600, Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 12.00-23.30, Κυριακή κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.