23 εστιατόρια που μεταμορφώνουν την καθημερινότητα σε μια μικρή γιορτή

Βασίλαινας: Η γαστρονομική κληρονομιά της πόλης

Η κουζίνα του Βασίλαινα προτείνει μια ηθική, zero waste ψαροφαγία και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να δοκιμάσει ευφάνταστες παρασκευές

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλαινας
Βασίλαινας
Βασίλαινας
Βασίλαινας

«Συλλογιζόμουνα εχθές, αφορμή ο Έλιοτ. Τον γνώρισα μια Παρασκευή βράδυ του τέλος Σεπτέμβρη. Δειπνούσαμε μαζί στου Βασίλαινα στον Πειραιά. Rex, Maurice Cardiff, Κατσίμπαλης. Καθώς ο Βασίλαινας σερβίρει αμίλητος δοκιμάζοντας την αντοχή του πελάτη…», έγραφε ο Σεφέρης στο «Ημερολόγιο» Δευτέρα 14 Οκτώβρη 1946, περιγράφοντας όσα συνέβαιναν στη σάλα και στην κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου από το 1920.  Έναν αιώνα και μερικά χρόνια, το σημαντικό εστιατορικό brand συνεχίζει να σερβίρει μια μεστή ελληνική κουζίνα, μακριά από εφήμερες τάσεις και περαστικές μόδες. Ο Θανάσης Βασίλαινας, εκτός από θαυμάσιος οικοδεσπότης, στέκεται εδώ, καπετάνιος στο πηδάλιο της γευστικής διεργασίας, με τον ταλαντούχο σεφ Κυριάκο Χασάπογλου, ανανεώνοντας το μενού του εστιατορίου σε καθημερινή βάση, αξιοποιώντας την εποχικότητα και την ψαριά της ημέρας, από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Τα περίφημα μενού γευσιγνωσίας, που σερβίρονται από το 1920 στο εστιατόριο, έχουν ενσωματώσει στη φιλοσοφία τους τη head to tail ψαροφαγία, που πρώτο καθιέρωσε το εστιατόριο. Η κουζίνα του Βασίλαινα, η οποία έχει συνδεθεί άρρηκτα στη συνείδηση των Αθηναίων με την αστική κληρονομιά της πόλης, προτείνει μια ηθική, zero waste ψαροφαγία και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να δοκιμάσει ευφάνταστες παρασκευές, όπως γάβρο ντολμαδάκι με sushi rice, πατέ από κοιλιές ψαριών, κότσι μαγιάτικου καραμελωμένο με πικάντικα κοκκινιστά χόρτα, κεμπάπ από τόνο Hünkar Beğendi, αλλά και τη signature σκορπίνα γιουβετσάκι. Δεν μπορεί βέβαια κανείς να προσπεράσει την καλύτερη ever ταραμοσαλάτα και την αιωνόβια ψαρόσουπα με κεφάλι σφυρίδας και πετρόψαρα. Οι γυάλινες walk in κάβες δεσπόζουν στις αίθουσες του εστιατορίου, φιλοξενώντας πάνω από 170 ετικέτες κρασιών του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα, ικανοποιώντας όλα τα γούστα, ενώ οι sommelier μπορούν να σας προτείνουν τους κατάλληλους συνδυασμούς με το φαγητό σας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου