- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Via Maris: το εστιατόριο που φέρνει την κουζίνα της Μέσης Ανατολής στη γειτονιά του Ψυρρή
Πιάτα για να μοιραστείς, φοβερά cocktails και το καλύτερο χούμους της πόλης
Via Maris: στου Ψυρρή υπάρχει ένα εστιατόριο όπου μπορείς να ανακαλύψες τη νοστιμιάς της Μέσης Ανατολής
Είναι ένα μικρό, κομψό εστιατόριο. Μωσαϊκό και λινά τραπεζομάντιλα. Στην αυλή στο βάθος κρέμονται γιρλάντες με φωτάκια, δίπλα στα τραπέζια στέκουν παγωνιέρες, ακίνητοι φρουροί ενός γεύματος που δεν έχει αρχίσει ακόμα. Το εστιατόριο το λένε Via Maris. Στα λατινικά σημαίνει «ο δρόμος της θάλασσας». Πρόκειται για μια αρχαία παράκτια διαδρομή που ένωνε την Αίγυπτο και το Μαρόκο με τη Μέση Ανατολή, το σημερινό Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και τη Συρία. Ένας δρόμος για να μετακινούνται τα μπαχάρια, οι άνθρωποι και οι ιδέες.
Στην είσοδο με υποδέχεται ο Jonatan Geisler. Είναι ο ιδιοκτήτης. Κουνάει τη βελόνα σε ένα μικρό πικάπ, ακούγεται η φωνή της Αρλέτας: «Ακόμα κι αν φύγεις για τον γύρο του κόσμου, θα ’σαι πάντα δικός μου, θα ’μαστε πάντα μαζί…». «Είναι το αγαπημένο μου ελληνικό τραγούδι», λέει ο Jonatan στα αγγλικά. «Καταλαβαίνεις τι λέει;» τον ρωτάω. Καταλαβαίνει.
Via Maris: ένα όμορφο εστιατόριο στην ήσυχη πλευρά του Ψυρρή
O Jonatan σπούδασε γραφιστική. Και όσο σπούδαζε, δούλεψε στην εστίαση για να πληρώνει τα έξοδά του. Στη πορεία όμως κατάλαβε ότι αυτό του άρεσε πάρα πολύ – τόσο ώστε να γίνει η κύρια δουλειά του. Άνοιξε, λοιπόν, αυτό εδώ το εστιατόριο στου Ψυρρή, «ένα όμορφο στέκι όπου οι άνθρωποι μπορούν να μαζευτούν, να μιλήσουν, να μοιραστούν καλό φαγητό και να απολαύσουν την παρέα ο ένας του άλλου. Απευθύνομαι στους Έλληνες, όχι τόσο στους τουρίστες, γιατί αυτοί την επόμενη μέρα θα φύγουν. Οι Έλληνες θα είναι πάντα εδώ. Επέλεξα αυτό το σημείο γιατί μου άρεσε ο χώρος κι αυτό το μικρό δρομάκι – η συνοικία του Ψυρρή είναι μια ζούγκλα, αλλά εδώ είναι κάτι άλλο», λέει ο ίδιος.
Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής
Το Via Maris σερβίρει κουζίνα της Μέσης Ανατολής κι αυτό μεταφράζεται σε μπαχαρικά. Πολλά μπαχαρικά. Μυρωδάτα, πολύχρωμα, γήινα, εξωτικά μπαχαρικά. Για αρχή, στο τραπέζι σου θα έρθει ένα λιλιπούτειο βάζο με ένα μπουκέτο μυρωδικών: κλαράκια από φρέσκο μαϊντανό, βασιλικό, μέντα, κόλιανδρο και ρόκα. Μαζί, η σερβιτόρα σού παραδίδει και το… manual. Διαβάζω: «Χρησιμοποιήστε τα μυρωδικά όπως τα μπαχαρικά – κόψτε, προσθέστε, γαρνίρετε ή αρωματίστε. Βάλτε τα στο φαγητό, στο ποτό σας ή απλώς παίξτε και δοκιμάστε». Κι αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας στον συνδυασμό γεύσεων, θα βρείτε επίσης έναν οδηγό με το τι μυρωδικό ταιριάζει σε κάθε πιάτο του μενού. Τι όμορφη (και δημιουργική!) ιδέα για να φέρεις ένα πιάτο ακριβώς στα μέτρα σου!
Το πρώτο πράγμα που δοκιμάζω είναι μια εκπληκτική προζυμένια φοκάτσια με μαυροκούκι (τη φτιάχνουν εδώ), συνοδευόμενη από ένα ντιπάκι με duqqa (μείγμα μπαχαρικών), ελαιόλαδο και πάστα λεμονιού που δεν χορταίνω! Σειρά έχει το σασίμι ψαριού (εγώ πέτυχα τσιπούρα), καπνιστό σπαράγγι, φρέσκο τζίντζερ και urfa aguachile, μια καυτερή σαλτσούλα που του ταιριάζει γάντι. Ένα πιάτο που θα δεις στο μενού και πιθανότατα άδικα θα προσπεράσεις είναι το καρότο με γιαούρτι και duqqa. Όμως, τα μπαχαρικά σ’ αυτό το πιάτο το απογειώνουν σε τέτοιο βαθμό, που «δεν καταλαβαίνεις ότι τρως καρότο, νομίζεις ότι τρως λουκάνικο!» όπως σημειώνει η (απαιτητική) παρέα μου. Τα χτένια με κρέμα κουνουπιδιού και ζυμωμένο μύρτιλο είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο, αλλά η κορύφωση για μένα έρχεται με τα τορτελίνι με ανθότυρο, ελαιόλαδο, ζωμό γαρίδας και μικρές, πεντάφρεσκες γαριδούλες – σοβαρά, μην το παραλείψετε.
Αρχηγός στην κουζίνα του Via Maris είναι ο σεφ Σάββας Καρίπογλου. Ο Σάββας, αφού δούλεψε για χρόνια δίπλα στον καταξιωμένο Κερκυραίο σεφ Αριστοτέλη Μέγκουλα, έφυγε για το εξωτερικό (Σόφια, Πορτογαλία) κι ύστερα γύρισε στην Ελλάδα για να δουλέψει σε μεγάλα ξενοδοχεία. Τον ρωτάω αν είναι δύσκολο για έναν Έλληνα να μαγειρεύει με τα τόσο πολλά μπαχάρια της Μέσης Ανατολής. Πώς καταλήγει στα δικά του μείγματα μπαχαρικών; «Τρώγοντας πολύ!» μου απαντά και συνεχίζει: «αλλά μου αρέσει και πολύ η γαστρονομική κουλτούρα αυτών των χωρών».
Cocktails, βερμούτ και μερικά events που αξίζουν την προσοχή σου
Για να συνοδέψεις το γεύμα σου, θα βρεις πολλά κρασιά, ακόμη περισσότερα βερμούτ μια που το Via Maris είναι και βερμουτερία, και κάποια πολύ ενδιαφέροντα cocktails που θα σου φτιάξει ο ταλαντούχος bartender Βασίλης Κλειτσάκης. Η spicy margarita μου με harissa (σ.σ.: στον κατάλογο θα τη βρείτε ως «One Hot Minute») ήταν υπέροχη.
Δίνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Jonatan και ετοιμάζομαι να φύγω, όταν εκείνος μου λέει: «Πρέπει να ξανάρθεις! Κάποιο Σάββατο ή Κυριακή –είναι οι μέρες που φτιάχνουμε το χούμους– και είναι το καλύτερο χούμους της πόλης. Γίνεται με ταχίνι από το Ισραήλ και το τρως χρησιμοποιώντας μια φέτα ξερού κρεμμυδιού ως κουτάλι, όπως κάνουν εκεί. Αλήθεια πρέπει να το δοκιμάσεις». Θέλω πολύ! Επίσης ο Jonatan μου αποκαλύπτει και κάτι ακόμα: κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα πραγματοποιούνται τα Pinchos Nights, events με μικρά, νόστιμα πιατάκια, πάντα στη λογική του Via Maris, όπου κάθε φορά ένας διαφορετικός καλλιτέχνης τυπώνει live τα έργα του και τα χαρίζει στους παρευρισκόμενους. Μα τι νόστιμα πράγματα συμβαίνουν εδώ…
Μίκωνος 10, Ψυρρή, 2110080529
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 18:00-23:30, Δευτέρα κλειστά
Fb: Via Maris Athens, Insta: @viamarisathens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.