Από κεφτέδες γαρίδας μέχρι κοτόπουλο με μπανάνα – εδώ το απρόσμενο γίνεται κανόνας
The Five: Όταν το φαγητό γίνεται τέχνη και ισορροπία στα Χανιά
Στην καρδιά της Νέας Χώρας Χανίων, λίγα βήματα από τη θάλασσα, το The Five Restaurant είναι ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο όπου η παράδοση της ελληνικής κουζίνας συναντά τη δημιουργικότητα και το απρόσμενο – κάθε πιάτο ισορροπεί πάνω στις πέντε βασικές γεύσεις: γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό και ουμάμι. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται ο Νικόλαος Πάκος και η σύζυγός του Κλεοπάτρα Μπράιτ, μια γυναίκα με ρίζες από την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, μεγαλωμένη στο Μόντρεαλ του Καναδά. Η αγάπη της για τη γαστρονομία και το κρασί την οδήγησε στα Χανιά, όπου ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα την έκανε να επανεξετάσει τη σχέση της με τις γεύσεις και τα αρώματα. Χάνοντας την όσφρησή της για ενάμιση χρόνο, η Κλεοπάτρα έμαθε να «ακούει» το φαγητό μέσα από τη γεύση και την ισορροπία. Έτσι γεννήθηκε το The Five, με έμφαση στην απλότητα, τη φαντασία και τη χαρά της ελληνικής κουζίνας. Μαζί με τον σεφ Χρήστο Παπασταύρου και την ομάδα του, δημιουργούν πιάτα που αλλάζουν με τις εποχές αλλά παραμένουν πιστά στη φιλοσοφία του εστιατορίου. Οι κεφτέδες γαρίδας σαγανάκι με τραγανή κρούστα, σάλτσα ντομάτας και φέτα, τα μανιτάρια με φράουλα πάνω σε αφράτη φοκάτσια ή το κοτόπουλο με μπανάνα είναι μερικές από τις τσαχπίνικες δημιουργίες που αποτυπώνουν τη γευστική ιδιαιτερότητα του χώρου. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με μια επιμελημένη λίστα κρασιών από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, καθώς και επιλεγμένες μπίρες και αποστάγματα. Το The Five λειτουργεί και ως gastro-gallery, φιλοξενώντας έργα της ίδιας της Κλεοπάτρας Bright.