Για πάπια καβουρμά και αρνάκι στη γάστρα στην ταβέρνα του Βογιατζή
Η Καραγκούνικη κουζίνα αναβιώνει στην Καρδιτσομαγούλα, λίγο έξω από την Καρδίτσα
Η ταβέρνα του Βογιατζή στην Καρδιτσομαγούλα συνεχίζει την παράδοση της καραγκούνικης κουζίνας
Μα είναι δυνατόν να έχουν την δική τους κουζίνα οι πληθυσμοί των Καραγκούνηδων, που τους συναντάμε στα χωριά της Καρδίτσας, των Τρικάλων και των Φαρσάλων της Λάρισας; Και ποιοι είναι οι Καραγκούνηδες και πού στηρίζουν την κουζίνα τους; Οι πληθυσμοί αυτοί, γεωργικοί και κτηνοτροφικοί κατά βάση, ζούσαν βουτηγμένοι στο έλος του θεσσαλικού κάμπου πριν αποστραγγιστούν οι γαίες τους, και τα σπίτια τους ήταν φτιαγμένα από υλικά του βάλτου, ενώ για καύσιμο χρησιμοποιούσαν τις σβουνιές των ζώων. Το προσωνύμιο Καραγκούνης τους το έδωσαν οι Οθωμανοί κατακτητές στις αρχές του 18ου αιώνα, αντικαθιστώντας μ’ αυτό το μέχρι τότε γεωγραφικό και εθνικό όνομα Θεσσαλός.
Ζώντας στο ύπαιθρο και υπό αντίξοες συνθήκες οι Καραγκούνηδες διακρίνονταν για τη δύναμή τους και τα γερά κορμιά τους που άντεχαν τις ταλαιπωρίες, για τη μεγάλη υπομονή τους, αλλά και για τη φιλοξενία τους, αφού άνοιγαν με τη μεγαλύτερη ευκολία τα σπίτια τους και την καρδιά τους στους ξένους που θα περνούσαν από τον τόπο τους. Φιλοξενία και πλουσιοπάροχο φαΐ αντάμωναν με την πίστη τους στη θρησκεία και χαίρονταν να απλώνουν στο τραπέζι τα φαγητά τους που όλα γίνονταν από τα δικά τους κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα.
Στην ταβέρνα του Βογιατζή συνεχίζεται η παράδοση της Καραγκούνικης κουζίνας
Ο Δημήτρης Βογιατζής και η γυναίκα του Σταυρούλα συνεχίζουν την Καραγκούνικη κουζίνα και είναι οι αρχηγοί μιας παράδοσης που δεν έσβησε και την οποία τηρούν με ευλάβεια και πίστη στις αρχές της. Στην παραδοσιακή τους ταβέρνα στην Καρδιτσομαγούλα, σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ από την πόλη της Καρδίτσας συνεχίζουν να σερβίρουν πιάτα που αγαπήθηκαν από τους προγόνους τους και σήμερα «περνάνε» στους νεότερους.
Η ταβέρνα λειτουργεί από το 1955, είναι γνωστή στο πανελλήνιο, την εμπιστεύονται ταξιδιώτες από την Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι εκεί δεν άλλαξε τίποτα και πως η λήθη δεν ακούμπησε την ταβέρνα του Βογιατζή. Ναι, η κουζίνα του Βογιατζή είναι συνδεδεμένη με το παρελθόν και δεν ντρέπεται γι’ αυτό. Εμβληματικό πιάτο, η πάπια καβουρμάς, της οποίας η ονομασία δεν έχει καμιά σχέση με τον θρακιώτικο καβουρμά που συνηθίζουμε στη Βόρεια Ελλάδα. Η πάπια βράζεται και μετά ελαφροτηγανίζεται. Με το ζωμό της αυτό, και μαζί με αλεύρι και βούτυρο, φτιάχνεται ένας πυκνός χυλός (πιο πολύ σαν πατσάς) που σηκώνει γερή ποσότητα σκόρδου και ξιδιού. Αυτός είναι ο καβουρμάς. Μπορεί να φαγωθεί μόνος του ή σαν σάλτσα πάνω στην πάπια με συνοδεία σκορδοστούμπι. Έτσι σερβίρεται στον Βογιατζή κι αποτελεί αξιοπερίεργο για τους μη καραγκούνηδες πελάτες.
Πάπια καβουρμάς, αρνάκι στη γάστρα, παραδοσιακές πίτες
Όμως ο Δημήτρης και η σύζυγός του μαγειρεύουν κι άλλες λιχουδιές. Αρνάκι με πατάτες στη γάστρα, μοσχαράκι σε τυλιχτή μελιτζάνα, κουνέλι κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες, παραδοσιακές πίτες, κότσι με δαμάσκηνα και κυδώνια, ζυγούρι με πλιγούρι, μοσχαρίσια ουρά κοκκινιστή με κριθαράκι, αλλά και αρνάκι με σπανάκι. Οι γάστρες και το στήσιμό τους είναι ολόκληρο πανηγύρι κι ο Βογιατζής επιμένει σε αυτές με εμμονή και τις θεωρεί ανώτερες από τις σούβλες. Στήνονται σ’ ένα χώρο δίπλα στη κουζίνα, ανάβουν τα κάρβουνα στη βάση τους και στην τρίποδη πυροστιά τοποθετούν το ταψί με το φαγητό, σκεπασμένο με έναν βαρύ μεταλλικό κώνο πάνω στον οποίο μπαίνουν κάρβουνα και ζεστές στάχτες. Εκεί ψήνεται το φαγητό για ώρες, αργά και σταθερά, κρατώντας ζουμιά και γεύση και σερβίρεται λουκούμι.
Κι εκεί που είσαι βουτηγμένος στις πιατέλες από τις γάστρες έρχεται μια πιατέλα στην οποία δεν μπορείς να αντισταθείς. Είναι γεμάτη από λαχταριστά και ζουμερά αρνίσια παϊδάκια από τον κάμπο της Καρδίτσας, καλοψημένα με ζουμερό ψαχνό και το θεάρεστο λιπάκι τους να τραγανίζει στο στόμα. Τη σερβίρει με χαμόγελο ο ίδιος ο εστιάτορας, αλλά και ο χιουμορίστας σερβιτόρος του που με την τοπική του προφορά, αραδιάζει τα υπέροχα πιάτα μπροστά μας.
Ταβέρνα Βογιατζής, Καρδιτσομαγούλα, Καρδίτσα, 2441025467, 6974677415
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το φιλόξενο σπίτι στις Τζιτζιφιές είναι βασικά «νεομπακάλικο» κι όταν θέλει γίνεται και μεζεδοπωλείο
Εδώ και 18 χρόνια το μαγαζί του Κώστα Βαλσάμη κλέβει καρδιές με την ποιότητα, τις γεύσεις και την ιδιαίτερα φιλική του διάθεση
Για καφέ, για brunch, για dinner και τέλεια cocktails
Nachos, burritos, quesadillas, enchiladas, tacos και frozen Margaritas!
Από την Αντίπαρο και την Αθήνα στην Ιταλία, μια pinsa δρόμος
Σταθερή επιλογή για όσους αναζητούν τον απόλυτο συνδυασμό καλής μπίρας και ποιοτικού φαγητού
Στο μενού θα βρεις δύο μόνο burgers αλλά, εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζονται και περισσότερα
Κυκλαδίτικος αέρας φύσηξε στα βόρεια προάστια
Θυμάστε εκείνο το καλοκαίρι που επισκεφθήκατε τη Νάξο και που φάγατε σε μια ταβέρνα που σας έμεινε αξέχαστη; Αυτό είναι ο Μαζωμός.
Η κουζίνα κινείται στη λογική του comfort fine dine, με πολλά μεσογειακά στοιχεία, έντονες γεύσεις και ιδιαίτερες τεχνικές
Η ατμόσφαιρα είναι ιδανική για βραδινές εξόδους με φίλους, after work συναντήσεις και lunch breaks
Η ιδέα είναι περίπου ένα club που έχει και (ωραίο) φαγητό
Ένα νέο και εντελώς cool στέκι μόλις εμφανίστηκε στο Κουκάκι
Δύο σεφ, μία κουζίνα, μία βραδιά
Συστήνουμε ένθερμα τα λαχταριστά ντολμαδάκια και το υποδειγματικό πιλάφι
Ένα μεζεδοπωλείο στη Θεσσαλονίκη με άλλους ρυθμούς και γεύσεις
Βρίσκεται στα άδυτα μιας disco και για να μπεις πληκτρολογείς κωδικό στην είσοδο
Premium γεύσεις με έμπνευση από την ελληνική παράδοση, εμπλουτισμένες με κάποια twist απ’ όλο τον κόσμο
Υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μαμφρέδα και την τεχνική του σεφ Μιχάλη Σμιάρη, η πρώτη ύλη αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό και zero-waste φιλοσοφία
Ψάρια, θαλασσινά και εκπληκτικοί ψαρομεζέδες, όλα τους φτιαγμένα με μεράκι και τέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.