- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η παραδοσιακή ορεινή ταβέρνα «Κοττάνη» του Τζεμίλ Χαλήλογλου στο τελευταίο πομακοχώρι της Ξάνθης
Την τιμούν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια
Ο Τζεμίλ Χαλήλογλου μετέτρεψε το σπίτι του παππού του στην ορεινή Ξάνθη σε μια ξακουστή ταβέρνα και μουσείο μαζί
Ο Τζεμίλ Χαλήλογλου, αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια σε καταστήματα εστίασης της Ξάνθης, πήρε τη απόφαση να επιστρέψει στο χωριό του, την Κοττάνη, το τελευταίο πομακοχώρι του νομού Ξάνθης (που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα), να ανακαινίσει το σπίτι του παππού του ηλικίας 200 ετών και να το μετατρέψει σε ταβέρνα και λαογραφικό μουσείο! Στο ισόγειο του πλινθόκτιστου κτίσματος λειτουργεί η ταβέρνα που φέρει την σφραγίδα της τοπικής παράδοσης των Πομάκων, με τα τεντζερέδια, τα οικογενειακά κειμήλια, τα χειροποίητα χαλιά και τις κουρελούδες να στολίζουν τους τοίχους. Το τζάκι έδωσε μια απρόσμενη ζεστασιά στο χώρο, μπροστά βρίσκεται η ανοιχτή κουζίνα και δίπλα ο πάγκος με τα διάφορα καλούδια και τις πίτες που έφτιαξε η χρυσοχέρα Μουσγιέν. Μπροστά από την κουζίνα υπάρχει μια ξύλινη σκάλα που οδηγεί στο πατάρι, εδώ ο ακούραστος Τζεμίλ διατήρησε το χώρο όπως τον βρήκε από τους προγόνους του, τον εμπλούτισε με χρηστικά αντικείμενα αλλοτινών εποχών, χειροποίητα χαλιά και τοπικές φορεσιές (φτιαγμένες από κατσικίσιο μαλλί) και έφτιαξε ένα αξιοπρόσεκτο λαογραφικό μουσείο που αναπαριστά ένα παραδοσιακό πομάκικο σπίτι. Με την μασίνα στη μέση, τον σοφρά, τα κιλίμια στον τοίχο και τις βελέτζες στο πάτωμα, τα σινιά και το «φανάρι» της κουζίνας, το ψυγείο του πάγου κ.ά.
Ό,τι πιάτο κι αν δοκιμάσετε θα σας προσφέρει απίστευτη μαγειρική ζεστασιά, γιατί στην κουζίνα οι εξαιρετικές ντόπιες πρώτες ύλες κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο ανάλογα με την εποχή. Τον χειμώνα θα βρείτε κυνήγι, όπως αγριογούρουνο και λαγό, ενώ να σημειώσουμε πως ο Τζεμίλ φτιάχνει το καλύτερο ever κατσικάκι στη περιοχή της Θράκης αφού σιγοψήνεται για πολλές ώρες στο νερόμυλο που έχει στην αυλή του. Η γυναίκα του, η Μουσγιέν, φτιάχνει δύο ειδών ψωμιά, σιταρένιο και καλαμποκίσιο, αλλά και νοστιμότατες πομάκικες πίτες (πατατόπιτα, χορτόπιτα) με τις οποίες σας καλωσορίζει στη ταβέρνα. Το κρέας κυριαρχεί στο μενού, κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, ντελικάτα και ζουμερά παϊδάκια, πικάντικα λουκάνικα, αιχμηρό γιαουρτλού κεμπάπ, ασυναγώνιστο σις κεμπάπ, γλυκοφάγωτα συκωτάκια, μερακλίδικα γλυκάδια και αμελέτητα στο τηγάνι. Το παζλ των γεύσεων συμπληρώνουν τα σπιτικά τουρσιά, η ψητή μελιτζάνα με φέτα στο πήλινο, τα βραστά ραδίκια και τα φασόλια πιάζ.
Πώς θα πάτε στην ταβέρνα «Κοττάνη» του Τζεμίλ Χαλήλογλου στην Ξάνθη
Ξεκινώντας από την Ξάνθη, θα πάρετε τον δρόμο προς τη Σταυρούπολη (παλιά επαρχιακή οδός Ξάνθης-Δράμας), στο 8ο χιλιόμετρο θα βρεθείτε στη διασταύρωση που οδηγεί προς τον Εχίνο και θα στρίψετε δεξιά, θα συνεχίσετε για τα χωριά Μέδουσα, Άνω και Κάτω Θέρμες. Τέσσερα χιλιόμετρα πριν φτάσετε στη ταβέρνα του Τζεμίλ η άσφαλτος τελειώνει και γίνεται χωματόδρομος με ένα μικρό βαθμό δυσκολίας. Τον χειμώνα η ταβέρνα λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και τις αργίες, 2544023520, 6945-009855)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.