Resto

Μαργιώρα: Φαγητό, κρασί, cocktail και πολιτισμός συνδυάζονται τέλεια σ' ένα αρχοντικό των Κυκλάδων

Νόστιμο μενού, ωραία cocktails, αλλά και ένα ολόκληρο φεστιβάλ στην πίσω αυλή!

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Flatbread με αυγό ποσέ
Flatbread με αυγό ποσέ © Ηλιάνα Αλεξάνδρου

Η Μαργιώρα, στην Κύθνο, είναι ένα νόστιμο εστιατόριο, wine και cocktail bar που φέτος διοργανώνει το 1ο Μαργιώρα Backyard Festival, ένα φεστιβάλ με πολύπλευρες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι κατάλευκοι τοίχοι των Κυκλάδων, τα πράσινα πατζούρια στα παράθυρα, τα τραπεζάκια που απλώνονται στην ασβεστωμένη αυλή. Την ίδια αυλή όπου κάποτε η Μαργιώρα πότιζε τους βασιλικούς της. Η Μαργιώρα (Μαρία) Βλαστάρη ήταν μία ισχυρή γυναίκα που έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα, μία εμβληματική παρουσία στη μικρή κοινωνία της Κύθνου. Ίσως το όνομά της να μην έφτανε ποτέ ως τα αυτιά μας αν ο Φώντας Διαλεισμάς, ο δισέγγονός της, δεν αποφάσιζε να ανακαινίσει το σπίτι της προγιαγιάς του. Μαζί με τον συνέταιρό του, τον Μιχάλη Δανεσσή, μετέτρεψαν το επιβλητικό αρχοντικό του 1866 σε ένα υπέροχο εστιατόριο που είναι ταυτόχρονα wine και cocktail bar, όπως και shop. Φυσικά και του έδωσε το όνομα της προγιαγιάς του: «Μαργιώρα».

Μαργιώρα, Κύθνος
© Κωνσταντίνος Σοφικίτης

Η Μαργιώρα στην είσοδο της Χώρας με τις δυο τις αυλές της και τα νόστιμα πιάτα της είναι από μόνη της ένας καλός λόγος για να βρεθείς στο νησί της Κύθνου. Το μενού έχει επιμεληθεί η ομάδα των Serial Eaters (Άρης Ρούσσος και Γιάννης Μελιώτης) δίνοντας έμφαση στις ξεχωριστές πρώτες ύλες. Έτσι, από τις 9.30 έως τις 14.00, θα δοκιμάσεις ένα λαχταριστό πρωινό με κυκλαδίτικα προϊόντα. Δοκίμασε οπωσδήποτε τις γλυκές τηγανίτες με μέλι Κύθνου, βιολογικό ταχίνι και τραγανό φυστικοβούτυρο, τον ζουμερό καγιανά με τρίμμα Κύθνου, λούζα Τήνου, ντοματίνια confit και προζυμένιο ψωμί, αλλά και τα αυγά μάτια πάνω σε τραγανό ψωμί, κρέμα γραβιέρας Νάξου και ψητές ντομάτες.

Άρης Σκλαβενίτης- Άρης Ρούσσος- Πάνος Κανατσούλης
Άρης Σκλαβενίτης- Άρης Ρούσσος- Πάνος Κανατσούλης- Γιάννης Μελιώτης
Σαλάτα παντζάρι
Σαλάτα παντζάρι © Ηλιάνα Αλεξάνδρου

Από τις 19.00 και μετά, θα επιστρέψεις ξανά για ένα πιο δημιουργικό δείπνο, που κι αυτό ακολουθεί την εντοπιότητα και την εποχικότητα των υλικών. Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίσαμε η σαλάτα πατζάρι με κρέμα μαστιχοτύρι, πορτοκάλι, σπαράγγια και φράουλες, το κριθαρότο με γαρίδες, σαλάμι Λευκάδος και ζωμό καραβίδας, το διαφορετικό «Μπριάμ» που εδώ σερβίρεται μαζί με φύλλο ρυζιού, μους φέτας και ψητή πιπεριά και φυσικά το θεϊκό γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο, πορτοκάλι και παγωτό αρμπαρόριζα -έπος!

Κριθαρότο γαρίδας
Κριθαρότο γαρίδας © Ηλιάνα Αλεξάνδρου
Γαλακτομπούρεκο
Γαλακτομπούρεκο © Ηλιάνα Αλεξάνδρου

Το βράδυ είναι η σωστή στιγμή και για να απολαύσεις ένα ωραίο ποτήρι κρασί από τον ελληνικό ή διεθνή αμπελώνα, από τις ετικέτες που έχει διαλέξει ειδικά για τη Μαργιώρα ο Άρης Σκλαβενίτης, ο καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2023. Θα βρεις μία μεγάλη, εξαιρετικά προσεγμένη λίστα με ετικέτες ελληνικών αλλά και διεθνών κρασιών, αλλά αν προτιμάς ένα δροσερό cocktail η bar team της Μαργιώρας με την εποπτεία του Πάνου Κανατσούλη έχει φροντίσει για αυτό. Μία υπέροχα καλοκαιρινή λίστα με signature cocktails σε περιμένει μέχρι τις 02.30 τα ξημερώματα που κλείνει το bar. Πριν φύγεις, θα ρίξεις μία ματιά και στο μικρό shop για να ανακαλύψεις εκλεκτά τρόφιμα μικρών ελλήνων παραγωγών, αλλά και artisanal πράγματα για το σπίτι (όπως υπέροχα κεραμικά νέων ελλήνων καλλιτεχνών), την ιδανική τσάντα για την παραλία ή ρούχα του brand ανδρικής μόδας Dante που δημιούργησε μία ξεχωριστή συλλογή καλοκαιρινών ρούχων, εμπνευσμένη από την κατσικούλα, το έμβλημα της Μαργιώρας.

Κοκτέιλ
© Ηλιάνα Αλεξάνδρου

Παρόλα αυτά, η νόστιμη κουζίνα, τα υπέροχα κρασιά και τα ενδιαφέροντα cocktails δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι για να έρθεις ως εδώ, ειδικά φέτος που η ομάδα της Μαργιώρας φυλάει μία τρομερή έκπληξη στην πίσω της αυλή…  Το 1ο Μαργιώρα Backyard Festival είναι γεμάτο με συναυλίες (από τον Φώτη Σιώτα και τον Μανώλη Φάμελο μέχρι την Πέννυ Μπαλτατζή κι άλλους), κινηματογραφικές προβολές σε συνεργασία με την πλατφόρμα του Cinobo, κωμωδίες (από τον Στέλιο Ανατολίτη), ενώ υπάρχει ακόμη και ένα ειδικό αφιέρωμα στις Κυκλάδες μέσα από τη ματιά 4 ελλήνων κινηματογραφιστών, αλλά και μία ειδική προβολή, αφιερωμένη στα 30 χρόνια αρχαιολογικών ερευνών στο νησί της Κύθνου. Όλα αυτά τα ωραία συμβαίνουν στην πίσω αυλή της Μαργιώρας, εδώ όπου ο street artist Soteur έχει βάλει τη δική του πινελιά, δίνοντας έναν πολύχρωμο, αναπάντεχο χαρακτήρα. 

Με αυτά και με αυτά, το καλοκαίρι στην Κύθνο προβλέπεται άκρως ενδιαφέρον. Οπότε δες παρακάτω το πρόγραμμα του φεστιβάλ και κλείσε εισιτήριο για όλο το φεστιβάλ εδώ!

Πολιτιστικές δράσεις στη Μαργιώρα

Μαργιώρα, Κύθνος

Πρόγραμμα πολιτιστικών:

ΣΙΝΕΜΑ*

10 Ταινίες σε συνεργασία με το Cinobo τις Κυριακές του Ιουνίου, του Ιουλίου και μετά από τέλη Αυγούστου

ALCARRAS | ΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΚΑΡΡΑΣ

PEOPLE UPSTAIRS

BOILING POINT

FAREWELL MEMORY OF THE LAND

DOWN BY LAW

BASTARDS

JOSEP

NIGHT ON EARTH

PARIS

LOVE LETTER

*Εισιτήρια εδώ.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 

Τετάρτη 19 & Πέμπτη 20 Ιουλίου

Ενότητα “Του νησιού”

Δευτέρα 24/7: "Αθηνά εκ του μηδενός” και “Κάλυμνος”

Τρίτη 25/7: “Ο Γιώργος του Κέδρου”

Τετάρτη 26/7: “Εξπρές Σκοπελίτης”

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σάββατο 29/7: Usurum

Τετάρτη 9/8: Φώτης Σιώτας

Παρασκευή 18/8: Μανώλης Φάμελος

Τρίτη 22 & Τετάρτη 23/8: Πέννυ Μπαλτατζή

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΘΝΟ

Παρασκευή 14/7: Πρώτη προβολή του ντοκυμαντέρ του Γιάννη Σπηλιόπουλου με θέμα τα 30 χρόνια αρχαιολογικών ανασκαφών στην Κύθνο

STAND-UP COMEDY

Παρασκευή 25/8: Στέλιος Ανατολίτης - τίτλος παράστασης: “Κανονική δουλειά”

Μαργιώρα Backyard Festival

Info: 22810 31809, margiora.gr, FB: Margiora, IG: margiora.kythnos 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ