- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το Πολύγωνο έχει αυλή χωριού αλλά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης
Νόστιμα μεζεδάκια και brunch στη σκιά του Αττικού Άλσους
Το Καφέ-Μεζεδοπωλείο Πολύγωνο στο Αττικό Άλσος είναι ένα σύγχρονο καφενείο με νόστιμους μεζέδες
Στα μέσα του Σεπτέμβρη όλοι (ή σχεδόν όλοι) οι Αθηναίοι έχουν πια επιστρέψει στην πόλη τους. Με μαυρισμένα κορμιά και μια πρώιμη φθινοπωρινή μελαγχολία. Μας λείπουν ήδη οι εξοχές, οι ανέμελες ώρες, τα νόστιμα απογεύματα των μικρών χωριών… Ευτυχώς, η Αθήνα φυλά ακόμα μερικές κρυφές γωνιές που σώζουν τη μέρα κι έστω για λίγο σε κάνουν να ξεχνιέσαι. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Καφέ-Μεζεδοπωλείο Πολύγωνο.
Στη σκιά του Αττικού Άλσους αποτελεί στέκι της περιοχής εδώ και δεκαετίες. Οι πιο παλιοί θαμώνες ακόμα θυμούνται την εποχή που οι νύχτες κυλούσαν με ούζο, μεζέδες και χαρτοπαίγνιο. Σήμερα, τη σκυτάλη έχει παραλάβει ο εγγονός του αλλοτινού ιδιοκτήτη οδηγώντας το παλιό καφενείο στη σύγχρονη μορφή του: την κουζίνα ανέλαβε επαγγελματίας σεφ, η επίπλωση άλλαξε, και στον εξωτερικό χώρο φύτρωσε μια υπέροχη, δροσερή αυλή.
Σε αυτή την αυλή βρέθηκα για πρώτη φορά ένα καυτό καλοκαιρινό απομεσήμερο, που η υπόλοιπη πόλη… άχνιζε, αλλά εδώ ψηλά φυσούσε ένα ευχάριστο, δροσερό αεράκι που κουνούσε τα φύλλα των δέντρων κι έκανε τα λουλούδια του κήπου να μοσχοβολούν. Τριγύρω επικρατούσε η χαρακτηριστική ησυχία των μεσημεριών, εκείνη που μόνο στα ελληνικά χωριά συναντάς. Παρήγγειλα μοσχαρίσια μπιφτέκια ψημένα στα κάρβουνα (που ήρθαν μαζί με φρεσκότατες τηγανιτές πατάτες κομμένες στο χέρι) και ένα παραδοσιακό κρητικό ντάκο με φρεσκοτριμμένη ντομάτα -που μοσχοβολούσε στην εποχή της-, ξινομυζήθρα, κάπαρη και μαϊντανό. Στην πρώτη μπουκιά η αίσθηση ότι βρίσκομαι χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα μετατράπηκε σε βεβαιότητα. Κι ας με χώριζαν μόλις 2χλμ από το κέντρο της πόλης!
Τις ακόλουθες μέρες ανακάλυψα και τις υπόλοιπες νοστιμιές του καταλόγου: το τρομερό χειροποίητο κοντοσούβλι, το φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου που ψήνεται στον φούρνο μέσα σε πήλινο γαστράκι μαζί με γραβιέρα και μουστάρδα, το ζουμερό χωριάτικο λουκάνικο με πράσο στα κάρβουνα, την τηγανιτή φέτα Ελασσόνας που τυλίγεται σε φύλλο κρούστας και πασπαλίζεται με μέλι και σουσάμι, τις βελούδινες αλοιφές (όλες τους παρασκευάζονται εδώ καθημερινά) και τα ξακουστά πλέον κεφτεδάκια που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Ο σεφ Παναγιώτης Ντουντούμης μαγειρεύει νόστιμα όλα όσα λατρεύουμε να τρώμε, και αν σε αυτό το γεγονός προσθέσουμε την προσήλωση της οικογένειας που έχει το Πολύγωνο να αγοράζει τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες (το κρέας είναι νωπό και έρχεται από τη Θεσσαλία, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι από το οπωροπωλείο της γειτονιάς, οι πατάτες πάντα φρέσκες, καθαρίζονται και κόβονται καθημερινά) έχουμε ένα μεζεδοπωλείο που αξίζει να γίνει καθημερινό στέκι.
Extra tip: Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από τις 17.00 και μετά, ενώ τα Σαββατοκύριακα εμπλουτίζονται και με brunch (να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα αυγά ποσέ με κρέμα αβοκάντο και ντοματίνια πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, τα αφράτα pancakes αλλά και το club sandwich με γαλόπουλα). Τα πρωινά, πάλι, αποκτούν τη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου, υπέροχου καφέ (il Mondo) τον οποίο μπορείς να απολαύσεις μαζί με φίλους ή μόνος δουλεύοντας ή διαβάζοντας (στην καταπράσινη αυλή υπάρχουν στρατηγικά τοποθετημένες πρίζες για το laptop σου). Αν πάλι δεν είσαι του καφέ, ευκαιρία να δοκιμάσεις τα φοβερά super drinks.
Υ.Γ. Η αυλή θα λειτουργήσει και το χειμώνα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα θέρμανσης.
Πολύγωνο: Μητροπέτροβα 22, Πολύγωνο, 6972840912, Facebook: @CafeMezedopoleioPolygono, Instagram: @cafemezedopoleiopolygono
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.