- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η μαγική αυλή της τραττορίας του Ονούφριου
Μια βόλτα στην όμορφη ιταλιάνικη αυλή της τραττορίας Italia D’Onofrio απολαμβάνοντας χειροποίητη πάστα
Στην Trattoria D’ Onofrio στο Παγκράτι ο σεφ Ονούφριος Ιωακειμίδης μαγειρεύει τις συνταγές της Ιταλίδας γιαγιάς του
Το πρώτο πράγμα που συναντάς μπαίνοντας στην Trattoria D’ Onofrio στην οδό Ηρώνδα στο Παγκράτι είναι την ανοιχτή κουζίνα. Τον Ονούφριο Ιωακειμίδη όρθιο να διευθύνει τηγάνια και υλικά, να μαγειρεύει και να σερβίρει τη δική του ανάμνηση σε πιάτα με ζωγραφικές φιγούρες. Αν προχωρήσεις δεξιά, θα βρεις τον χώρο που προ καραντίνας είχε δημιουργήσει για να κάνει workshops μαγειρικής για παιδιά. Μπορεί να δεις και τον Στάθη, τον μικρό του γιο, εκτός κι αν είναι Δευτέρα που θα είναι οικογενειακώς σε μια παραλία με αέρα για να κάνουν σερφ.
Θα ανέβεις τη φανταστική σκάλα για να σου αποκαλυφθεί σε κάθε του σπιθαμή η ομορφιά του δημιουργικού του πνεύματος: ροτόντες και μοναστηριακά τραπέζια συνθέτουν ένα σπίτι ιταλιάνικο. Στους τοίχους βινύλια, καρτ ποστάλ και κορνίζες, vintage ρεκλάμες και φωτογραφίες. Όμως η έκπληξη είναι άλλη: μια μικρή αυλή κρεμασμένη στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού στο Παγκράτι φέρνει ανάσα δροσιάς ωφέλιμη και ευεργετική. Ένα σιντριβάνι παρηγορεί τις έννοιες σου, τις συμμερίζεται και τις αποδιώχνει. Οι χάρτες στους τοίχους που είναι βαμμένοι σε έντονα χρώματα, τα πλακάκια και η απλωμένη «μπουγάδα», όλα φωνάζουν: Ιταλία. Της γειτονιάς, της οικειότητας.
Οι ζωγραφικές παραστάσεις που ο ίδιος ετοίμασε συντροφεύουν το δείπνο σου: θα φας βιτέλο τονάτο με τη σπιρτάδα του λεμονιού να δένει όμορφα το αγαπημένο αυτό πιάτο. Θα δοκιμάσεις χειροποίητα ζυμαρικά, με σάλτσες από την καρδιά του βγαλμένες, από τις αναμνήσεις της νόνας του και την έρευνά του, τα ταξίδια του. Οι φρέσκιες σαλάτες θα συμπληρώσουν την αλληλουχία των γεύσεων. Θα το νιώσεις από την πρώτη στιγμή: είναι σαν να είσαι καλεσμένος στο σπίτι του.
Θα συνεχίσεις με: χειροποίητη πάστα με αχλάδι, gorgonzola και guanciale, καρμπονάρα του ονείρου, μαύρες ταλιατέλες με frutti di mare, αματριτσιάνα, πουτανέσκα, νιόκι, παντσερότι. Κάθε μέρα και μια έκπληξη για να αποτυπώσει γευστικά την αλλαγή των εποχών, των υλικών και της διάθεσης. Από το πρώτο Italia στον Κρόκο της Τήνου, όπου κι εκεί, στην εμφανή του κουζίνα καλωσόριζε και μαγείρευε με τηγάνια πολλά κι αγάπη περισσότερη, στο μινιόν Italia, ακριβώς δίπλα από εκεί που βρίσκεται τώρα η τραττορία, δεν σταματά στιγμή να προσέχει λεπτομέρειες, να προσθέτει διακοσμητικά στοιχεία. Αλλά κι ακόμη πιο πίσω, στη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε, που διατηρεί τις παιδικές αναμνήσεις του από τη Ναπολιτάνα γιαγιά και τη γλυκυτάτη μαμά. Με την καρδιά και με τα χέρια μετατρέπει κάθε μαγαζί σε χώρους τόσο προσωπικούς και κάθε πιάτο σ’ ένα ταξίδι στην Ιταλία χωρίς να το κουνήσεις ρούπι από τη φανταστική αυλή του.
Τrattoria Italia D’Onofrio
Ηρώνδα 6, Παγκράτι, 210 7252003
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.