- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Lagom: Pasta στο χέρι, φοβερά νόστιμη
Oι τίμιες μακαρονάδες του Χρήστου Γλωσσίδη στη Νέα Σμύρνη
Ο Χρήστος Γλωσσίδης άνοιξε το Lagom στη Ν. Σμύρνη και χορταίνει τους περαστικούς με νόστιμες μακαρονάδες
Lagom είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Σουηδοί για να περιγράψουν την «ακριβώς σωστή ποσότητα». Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο, αλλά το ιδανικό. Κάτι σαν το αρχαιοελληνικό «παν μέτρον άριστον». Δεν πρόκειται απλώς για μια λέξη ή φράση αλλά για μια ολόκληρη στάση ζωής, για μια καθημερινότητα που ισορροπεί, ανακουφισμένη από οτιδήποτε περιττό κι ανούσιο. Περίπου σαν μια μακαρονάδα με ακριβώς τις σωστές ποσότητας guancialale και πεκορίνο...
Χάρη στο Lagom οι περαστικοί στην πλατεία της Νέας Σμύρνης έχουν τη δυνατότητα εδώ και μερικούς μήνες να απολαμβάνουν λαχταριστές μακαρονάδες στο χέρι (και μάλιστα σε οικολογικές συσκευασίες). Η pasta σε μορφή street food δεν είναι κάτι καινούργιο για την Αθήνα, είναι όμως από τις λίγες φορές που υλοποιείται τόσο καλά. Το μυστικό; Καλές πρώτες ύλες, ζυμαρικά που έρχονται απευθείας από ένα μικρό εργαστήριο λίγο έξω από τη Ρώμη και το χέρι ενός εξαιρετικού μάγειρα, μια που πίσω από την απαστράπτουσα ανοιχτή κουζίνα βρίσκουμε τον Χρήστο Γλωσσίδη.
Τον Χρήστο τον γνωρίσαμε μέσα από το Master Chef, αλλά ήταν ήδη ένας καλός μάγειρας πολύ πριν φτάσει στο πλατό του Star. Έκανε τον γύρο του από τις κουζίνες λαμπρών εστιατορίων (εντός κι εκτός ελληνικής επικράτειας), θήτευσε δίπλα σε σπουδαίους σεφ και εξειδικεύτηκε στην ασιατική κουζίνα. Για αυτό και αναρωτιέμαι γιατί άραγε στο πρώτο δικό του εστιατόριο χάραξε ρότα προς Ιταλία. Μου εξηγεί: «Διάλεξα αυτή την κουζίνα γιατί είναι κάτι που αρέσει σε όλους. Ήθελα να μαγειρεύω απλό φαγητό, νόστιμο και φτηνό, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι το street food: προσιτό σε όλους. Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να μαγειρεύουμε μόνο για αυτούς που έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε σε ένα ακριβό εστιατόριο».
Το πιο ακριβό πιάτο στο μενού του Χρήστου έχει €5,80. Τιμή κάτι παραπάνω από τίμια, ειδικά από τη στιγμή που στην άλλη μεριά της ζυγαριάς ακουμπάς τη γεύση. Δοκίμασα το Pasta Pesto (€5,20), δηλαδή πένες με ένα δροσερό και γενναιόδωρο πέστο βασιλικού που μοσχοβόλαγε, μία τρομερή Carbonara (€5,20) με πλούσια σάλτσα, και το –αγαπημένο μου– Beef Ragu Pasta (€5,80) με ζυμαρικό calamarata, pulled beef, σος ντομάτας και τυρί gruyere, που συγκέντρωνε όλη τη μαμαδίστικη ζεστασιά του κόσμου. Εκτός από τις συνολικά 8 προτάσεις σε αχνιστές μακαρονάδες, στον κατάλογο θα βρεις επίσης ωραίες σαλάτες, μερικά cocktails, αναψυκτικά και μπίρες, όπως επίσης και κάποιο γλυκό ημέρας που συνήθως είναι cannoli (γεμιστό με κρέμα λεμονιού ή σοκολάτα) ή τιραμισού.
Ρωτάω τον Χρήστο ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχει ακούσει για το φαγητό του: «Ακούω συχνά καλά σχόλια για τις μακαρονάδες, αλλά αυτό που μου αρέσει πιο πολύ να ακούω είναι τη φράση “μπράβο σας που δεν κοροϊδεύετε τον κόσμο”. Όλοι εδώ είμαστε μια οικογένεια και σεβόμαστε αυτό που κάνουμε, δεν θα σερβίραμε ποτέ κάτι που δεν αρέσει και σε εμάς τους ίδιους».
Lagom: 25ης Μαρτίου 25, Πλατεία Νέας Σμύρνης, Facebook: Lagom “The Pasta Place”, Instagram: lagom_pasta, Σε λίγες μέρες αναμένεται να ανοίξει και δεύτερο κατάστημα στο Περιστέρι.
Παραγγελίες online μέσω e-food και Wolt, και τηλεφωνικά στο 210-9353403
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Κορωνησία που δεν είναι νησί, ούτε στεριά, ούτε λίμνη, ούτε ακριβώς θάλασσα
Ο σεφ Αντώνης Μουστάκης έχει δημιουργήσει ένα contemporary μενού που συνδυάζει σύγχρονες γεύσεις και παραδοσιακές πινελιές
Πρόκειται για ένα από τα γνησιότερα concept brunch shops, μπορεί και σε όλη την Ελλάδα
Εδώ όπου η παράδοση συναντά τις νέες γευστικές τάσεις
Κομψότητα και νοστιμιά στο κέντρο της πόλης
Το αντισυμβατικό wine bistro της Θεσσαλονίκης
Χειροποίητα panini και απολαυστικά spritz στην πλατεία Αριστοτέλους
Εδώ η μαγειρική διαδικασία είναι ιερή
Η κουζίνα θα σας προτείνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή παράδοση με διεθνείς επιρροές, με έμφαση πάντα στη γεύση και με βάση την εποχικότητα και την επιλογή άριστων πρώτων υλών.
Κλείστε θέση στο πάσο και παρακολουθήστε πώς παρασκευάζονται πιάτα
Το εμβληματικό εστιατόριο επιστρέφει μεταμορφωμένο
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Από τις πιο αυθεντικές σελίδες στο καλοκαιρινό, ροδίτικο οδοιπορικό σου
Η Νίκη Σπανού έχει καταφέρει να κάνει το Μεϊντάνι της αρχηγείο, στρατηγείο και κατσαρόλα αναφοράς για όποιον αναζητά τη βεριτάμπλ γεύση της παράδοσης στη Ζαγορά
Σου σερβίρει με τη βούλα την πιο αυθεντική γεύση της Λήμνου
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Εδώ που η κατσαρόλα δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ για να μπει στη φωτιά
Το νέο στέκι της πόλης για νόστιμο φαγητό και χαλαρά cocktails
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.