- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Gargaretta: Το νέο all day bistrot στη γειτονιά της Ακρόπολης
Ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, για πρωινό ή brunch με κοσμογυρισμένο μενού
Πήγαμε στη Gargaretta, το νέο all day bistrot με νόστιμα πιάτα, λαχταριστά tapas και jazz μουσικές στη Ροβέρτου Γκάλλι στην Ακρόπολη
Για τους περισσότερους από εμάς η –λίγο αστεία και κάπως παιχνιδιάρα– λέξη Gargaretta δεν λέει τίποτα. Για τους παλιούς κατοίκους στους πρόποδες της Ακρόπολης, όμως, αυτή η λέξη μεταφέρει αναμνήσεις. Καταρχήν, αυτοί ξέρουν πως η λέξη Gargaretta δεν είναι λέξη. Είναι όνομα. Αιώνες πριν, στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα, τότε που η Αθήνα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα μικρό χωριό, ζούσε εδώ μια ιταλική οικογένεια γαιοκτημόνων. Είχαν στην κατοχή τους όλη την περιοχή, έτσι, ο χρόνος φρόντισε το επίθετό τους να ταυτιστεί με τον τόπο. Η Gargaretta είναι μία από τις παλαιότερες και μικρότερες (η έκτασή της δεν ξεπερνά τα δύο τετράγωνα – ουσιαστικά πρόκειται για μια γειτονιά μέσα σε γειτονιά) συνοικίες της πόλης, αν και το όνομά της κόντεψε να χαθεί. Μέχρι που την αναβίωσή του πέτυχε ένα νέο all day bistrot.
Η Gargaretta άνοιξε το καλοκαίρι κι αν σε αυτό το διάστημα έτυχε να περάσεις από τη Ροβέρτου Γκάλλι τότε θα την έχεις σίγουρα προσέξει, μια που η αρχιτέκτονας Έλενα Σταυροπούλου δημιούργησε έναν πραγματικά μοναδικό χώρο. Σε όλη τη δεξιά πλευρά, εκεί που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας τοίχος, αντικρίζεις μια γυάλινη επιφάνεια που προσφέρει άπλετο φυσικό φως, αλλά και την αίσθηση ότι βρίσκεσαι διαρκώς έξω. Μετά, είναι όλες αυτές οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: η πλεγμένη στο χέρι οροφή, ο απαλός φωτισμός, η ζεστασιά των αποχρώσεων και τα ράφια που γεμίζουν με ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Τα τυριά, τα αλλαντικά, τα chutneys, οι μαρμελάδες, ο τραχανάς, τα παξιμάδια, τα κουλουράκια καθώς και τα υπέροχα κρασιά που θα συναντήσεις στον κατάλογο είναι όλα διαθέσιμα και προς πώληση.
Αυτή είναι λοιπόν η φιλόξενη Gargaretta. Και σε περιμένει από τις πρώτες ώρες της ημέρας για πρωινό ή brunch αλλά και για ωραίο καφέ (Gran Caffè Italian) που ιδανικά συνδυάζεται με cookies, financiers, cakes και bagels. Εγώ όμως έπεσα στα δίχτυα της ένα ωραίο απόγευμα και συνάντησα το βραδινό, κοσμογυρισμένο μενού της κουζίνας με νοστιμότατα πιάτα και λαχταριστά tapas. Από αυτά ξεχώρισα μια διαφορετική πρόταση σε fish & chips όπου ο μπακαλιάρος έρχεται τυλιγμένος στην τηγανητή πατάτα μαζί με μια υπέροχη μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, τις λαχταριστές μπουκιές καβουρμά Θράκης μέσα σε τραγανό ψωμί παρέα με μαγιονέζα γλυκοπατάτας και αυγό, και το ceviche από χτένια με κρέμα σελινόριζα και σάλτσα verde (ή αλλιώς «πράσινη» στα ισπανικά, μια που είναι φτιαγμένη από πράσινες ντομάτες). Τα γλυκά, εξίσου σαγηνευτικά, με το paris brest με ψητό brie, chutney βερίκοκο και καβουρδισμένα αμύγδαλα να διεκδικεί την πλήρη προσοχή σου. Ο Μανώλης Μαυριγιαννάκης και ο Μάριος Πιρπιρίδης που επιμελήθηκαν το μενού, έβαλαν πράγματι τα δυνατά τους.
Εν ολίγοις η Gargaretta είναι μια καλή ιδέα αν θες να περάσεις ένα πρωινό στη γειτονιά της, να πιεις ένα ωραίο κρασί τσιμπολογώντας δυσεύρετα τυριά και αλλαντικά ή να δοκιμάσεις νόστιμα πιάτα αφήνοντας τις νότες της jazz να σου χαϊδεύουν τα αυτιά. Και όλα αυτά όσο η ατμόσφαιρα της παλιάς αθηναϊκής συνοικίας αφηγείται τις αξέχαστες ιστορίες της.
Ροβέρτου Γκάλλι 1, Ακρόπολη, 2109228713, www.gargaretta.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια αυθεντική zero-waste γευστική εμπειρία σε περιμένει στο Κοκκάρι
Η Κυψέλη έχει το δικό της μεξικάνικο
Χωρίς ταμπέλα, το βρίσκεις επειδή απλά κάποιος σε έφερε εδώ
Ψαράκια πεντάφρεσκα σε κλασικές κυρίως συνταγές, μαζί και κάποιοι νεωτερισμοί
Ο Νίκος Καραθάνος δημιουργεί πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στη γνώριμη γεύση της ελληνικής οικογένειας και τη σύγχρονη γαστρονομική έκφραση
Μια διαφορετική εκδοχή της αθηναϊκής εμπειρίας: πιο φωτεινή, πιο χαλαρή και σίγουρα πιο ψηλά
Μια μικρή, καλοκαιρινή απόδραση από την καθημερινότητα
Η εμπειρία στο Point A κινείται ανάμεσα στο εστιατόριο και το bar, δύο διαφορετικές ατμόσφαιρες που λειτουργούν συμπληρωματικά
Μία υπέροχη γαστρονομική εμπειρία σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά σημεία της πόλης
Σύγχρονη γαστρονομία, κρασιά, cocktails και μουσική πάνω στο κύμα
Mεγάλη ποικιλία από ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, δημιουργικές συνταγές και πιάτα ημέρας
Μεγάλη ποικιλία από ψάρια όπως συναγρίδες, στείρες, ροφούς, φαγκρί ή τσαούσι και άλλα πολλά
Για καφέ, brunch, φαγητό και ποτό, από το πρωί έως αργά το βράδυ
Ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία για όσους αναζητούν αυθεντικές γεύσεις και ζεστή φιλοξενία
Το μενού είναι σχεδιασμένο γύρω από συνδυασμούς φαγητού και κρασιού, με στόχο την αρμονία στο τραπέζι και την ανάδειξη των ποικιλιών
Ένα χαρούμενο, οικείο και ακομπλεξάριστο στέκι με fun προσωπικότητα
Ένα all day spot που ήρθε να δώσει ποπ διάθεση, χρώμα και νέα ενέργεια στην καθημερινότητα της γειτονιάς
Μαμαδίστικο φαγητό σε φουντωτή αυλή
Ανοιχτά από τις 10 το πρωί για καφέ και χορταστικό πρωινό μέχρι αργά το βράδυ για φίνα μεζεδάκια
Από νωρίς το πρωί, η Γοργόνα μάς υποδέχεται με ελληνικό πρωινό και καλό καφέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.