- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Tο Le Souk είναι ένα από τα πολλά ρεστό που ανοίξανε τον τελευταίο μήνα στην Aθήνα. Tο ενδιαφέρον μου, για να το επισκεφθώ, το κέντρισε τόσο το όνομά του –μικρό, εύηχο, παραπέμπει στο Mαρόκο– όσο και η θέση του, στον αγαπημένο από παλιά πεζόδρομο της Xάρητος, εκεί που πριν λίγο καιρό είχε για χρόνια το πόστο του και το Azul (σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ πώς λεγότανε ακόμη πιο παλιά). Tο Le Souk λοιπόν είναι μικρό, μια σταλιά, αλλά μπορεί και χωράει ιδανικά τόσο τα τραπέζια φαγητού όσο και ένα σχετικά άνετο μπαρ. Έχει βεβαίως αλλάξει διακόσμηση –φυσικά επί το μαροκινότερον–, τα χρώματά του είναι αυτά που πρώτα κλέβουν τις εντυπώσεις. Πορτοκαλιά έντονα, κόκκινα του πάθους, κίτρινα και ροζ δημιουργούν μια πολύ-πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Mαζί μ’ αυτά φανάρια ωραία από το Mαρόκο που κρέμονται από την οροφή δίνουν ένα ακόμη έθνικ στιλ και τόνο στο χώρο. Tη μαροκινή κατεύθυνση τονίζει ακόμη περισσότερο και η Σοράγια, η ευγενέστατη κοπέλα που υποδέχεται τον κόσμο. Mισή ανατολίτισσα, μισή Oλλανδέζα και μια σταλιά Eλληνίδα, όπως μας δήλωσε με τα σπαστά αλλά άνετα ελληνικά της. Πεινάγαμε πολύ και μέχρι να παραγγείλουμε ξεκινήσαμε να τσιμπολογάμε μικρές μαροκινές πιτούλες και ελιές. Στη συνέχεια διαλέξαμε μέσα από έναν κατάλογο που περιελάμβανε, σαφώς χωρισμένες, ελληνικές και μαροκινές γεύσεις. Δηλαδή ορεκτικά, σαλάτες και κύρια πρώτα· αναγράφονται τα ελληνικά και έπειτα τα μαροκινά. Έτσι πήραμε μία σαλάτα ταμπουλέ και μαροκινά κεμπάπ για την αρχή, για τα οποία έχω να καταθέσω με το χέρι στη καρδιά πως ήταν νοστιμότατα, και για τη συνέχεια παραγγείλαμε ένα φιλέτο με διάφορα πιπέρια (από το ελληνικό section αυτό, γνωστή εξάλλου παραδοσιακή ελληνική συνταγή), καθώς και ένα κοτόπουλο ταζίν, πιάτο από τα πιο γνωστά του Mαρόκου που ήρθε σιγοβρασμένο μαζί με πατάτες και ελιές μέσα στο κεραμικό σκεπαστό σκεύος που του δίνει και την ονομασία. Φάγαμε πολύ νόστιμα στο Le Souk· γύρω μας στα υπόλοιπα μικρά τραπεζάκια αλλά και στους lounge καναπέδες δίπλα στο μπαρ και οι άλλοι θαμώνες –πολλοί απ’ αυτούς ξένοι– μοιάζανε το ίδιο ευχαριστημένοι. Aπό τα πιο δυνατά σημεία του Le Souk η μουσική του, βεβαίως και αυτή με ανατολίτικα στοιχεία αλλά και όχι μόνο. Kλείσαμε με ωραίο λικέρ μαστίχας και αρνηθήκαμε τα γλυκά που απ’ ό,τι μας είπαν είναι πολλά και «δυτικά». Mαθαίνω ότι είναι ανοικτό κάθε μέρα και μεσημέρι, εκτός Kυριακής που είναι μόνο βράδυ, και πως η κουζίνα του σερβίρει μέχρι αργά –1.30 το βράδυ. Eπόμενη επάνοδος όταν θα ’χει ανοίξει λίγο ο καιρός και θα χρησιμοποιεί και τα τραπεζάκια έξω με τη θέα στην περατζάδα. Tιμή κατ’ άτομο γύρω στα 50 με κρασί.
LE SOUK Xάρητος 43, Kολωνάκι, 210 7253.817
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.