- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στα «βρόμικα» της πόλης
Με λένε Μπάμπη και δουλεύω 21 χρόνια στην καντίνα – από τότε που άνοιξε
«Σε είδα ξανά, ήσουν στα μαύρα ντυμένη/ Πλατεία Μαβίλη τέσσερις παρά/ Μαζί με ένα ψώνιο κι οι δύο χαμένοι/ Τρώγατε σάντουιτς, θολή ματιά...».
«Σε ένιωσα μέσα μου παντού». Μουσική και τραγούδι Γιώργος Δημητριάδης, στίχοι Κώστας Λειβαδάς.
Με λένε Μπάμπη και δουλεύω 21 χρόνια στην καντίνα – από τότε που άνοιξε. Μεγάλο σχολείο η νύχτα, δουλεύουμε ταυτόχρονα 5 άτομα για να βγάλουμε πέρα τη ζήτηση, ιδιαίτερα τα Παρασκευοσαββατοκύριακα. Το μοιραζόμαστε σε βάρδιες. Ανοίγουμε στις 8 το βράδυ και πάμε μέχρι τις 6.30-7.00 το πρωί. Πουλάμε πολλά hot dogs με ψητό και βραστό λουκάνικο, σάντουιτς, σουβλάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, κρέπες αλμυρές και γλυκές. Τα σουξέ μας είναι το ψητό λουκάνικο –γνωστό και σαν βρόμικο– με ψωμί, κρεμμύδια, μουστάρδα κ.λπ.
Οι πελάτες συνήθως είναι φτιαγμένοι από αλκοόλ, αυτό, όσο να ’ναι, προκαλεί λίγο εκνευρισμό, αλλά, μωρέ, τους καταφέρνουμε, δεν έχουμε προβλήματα. Όλη η Αθήνα περνάει από δω, πού να τους θυμάμαι όλους; Ο Διονυσίου, η Δήμου, ο Λειβαδάς, η Αθηνά Οικονομάκου, ο Μάνος Παπαγιάννης, πολύ καλά παιδιά όλοι. Το 90% είναι μόνιμοι πελάτες, μερικοί τρώνε και δύο φορές σε μια βραδιά, μία στις 9.30 και μετά, κατά τις 5 το πρωί… τσουπ, ξανάρχονται. Όταν έχει δουλειά δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε κουβέντα, όταν αραιώνει πιάνουμε και καμιά συζήτηση με τους πελάτες. Ευτυχώς που έχουμε ρεπό και βάρδιες, έτσι προλαβαίνουμε κι εμείς να διασκεδάσουμε καμιά φορά. Αν είναι καλά τα λεφτά; Εντάξει, καλά είναι… σχετικά. Εγώ έχω ρεπό Δευτέρα και Τρίτη, τότε διασκεδάζω. Δεν κάνω άλλη δουλειά, επαγγελματικά το κάνω αυτό.
Μέχρι να ψηθεί το λουκάνικο, κάνουμε και λίγο καμάκι. Εντάξει, όταν μας παίρνει. Τόσα χρόνια που ’μαι εδώ έχω παρακολουθήσει πολλές ερωτικές ιστορίες στην πλατεία. Κάθε μέρα βλέπουμε και πολλούς τσακωμούς ερωτικούς ή «φτιαξίματα». Τις καθημερινές, που υπάρχει λίγη λάσκα, ακούμε και εξομολογήσεις από τους πελάτες. Αλλάζουμε και δύο κουβέντες για τις ζωές τους. Το πιο περίεργο που μου ’χει τύχει είναι όταν μια φορά βρήκαμε ένα πορτοφόλι και είχε μέσα 2.400 ευρώ. Βρήκαμε σε ποιον ανήκει, ήταν μια κυρία, της τηλεφωνήσαμε, και τι γύρισε και μας είπε αντί να πει ευχαριστώ; Ότι είχε μέσα 2.700! Τρελαίνεσαι ή δεν τρελαίνεσαι;
*Γράφει ο Μπάμπης, υπάλληλος στην καντίνα της πλατείας Μαβίλη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.