- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσιζκέικ: Μια συνταγή από βρώσιμα μελάνια τροφίμων με τρισδιάστατη εκτύπωση
Ένα τρισδιάστατο σύστημα εκτύπωσης που μπορεί να κατασκευάζει τσιζκέικ από βρώσιμα μελάνια τροφίμων, με υλικά όπως φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα φράουλα, παρουσιάζεται ως επίδειξη μιας ψηφιακής μαγειρικής προσέγγισης στο περιοδικό «Science of Food».
Η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων βρίσκεται επί του παρόντος στα σπάργανα αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί σε δημοτικότητα λόγω της δυνατότητας εξατομίκευσης, της ευκολίας και άλλων πλεονεκτημάτων της. Η τεχνολογία εκτύπωσης φαγητών υπάρχει για περισσότερα από 15 χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί σε ένα μικρό αριθμό ωμών συστατικών. Για τη συγκεκριμένη δημοσίευση οι ερευνητές ξέφυγαν από αυτό τον περιορισμό τυπώνοντας ένα πιάτο επτά συστατικών, που μαγειρεύεται επί τόπου με τη χρήση λέιζερ.
Για να δείξουν τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων, ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να εκτυπώσουν διάφορα σχέδια τσιζκέικ, αποτελούμενα από επτά βασικά συστατικά: κράκερς, φυστικοβούτυρο, άλειμμα σοκολάτας, πουρέ μπανάνας, μαρμελάδα φράουλα, χυμό κερασιού και παγωτό. Διαπίστωσαν ότι το πιο επιτυχημένο σχέδιο ακολούθησε παρόμοιες αρχές με τις αρχιτεκτονικές κτιρίων και περιελάμβανε τη χρήση κράκερ ως βασικό συστατικό για κάθε στρώμα του κέικ, ενώ το φυστικοβούτυρο και το άλειμμα σοκολάτας χρησιμοποιήθηκαν ως υποστηρικτικά στρώματα για να συγκρατούν τα πιο μαλακά συστατικά.
Οι συγγραφείς προτείνουν ότι το μαγείρεμα με λέιζερ και η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων μπορεί να επιτρέψουν στους σεφ να εντοπίζουν γεύσεις και υφές σε κλίμακα χιλιοστού για να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες τροφίμων. Αυτές οι τεχνικές ενδέχεται να παρουσιάζουν θρεπτικές, βολικές και οικονομικές ευκαιρίες μαγειρέματος, καθώς χρησιμοποιούν στοχευμένο φως υψηλής ενέργειας για προσαρμοσμένη θέρμανση υψηλής ανάλυσης. Επιπλέον, σημειώνουν ότι μετά την πανδημία Covid-19 δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων και τα τρόφιμα αυτά που παρασκευάζονται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.
Όπως σημειώνει ο κ. Μπλάτινγκερ, «δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων, μετά την πανδημία του Covid-19, το φαγητό που προετοιμάζεται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με το φαγητό και μετάδοσης άλλων ασθενειών. Αυτό φαίνεται ως επικερδές για όλους μας».
Ωστόσο, ο καθηγητής Κρίστεν Κούπερ, από το Πανεπιστήμιο Πέις, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, αναφέρει ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη χαμηλή θρεπτική αξία των επεξεργασμένων τροφίμων. Η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων θα εξακολουθεί να αποδίδει επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά ίσως η επένδυση θα είναι, για μερικούς ανθρώπους, καλύτερος έλεγχος και εξατομίκευση της διατροφής. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για να γίνει το φαγητό πιο ελκυστικό σε άτομα με διαταραχές κατάποσης, μιμούμενη τα σχήματα των πραγματικών τροφών με τα πολτοποιημένα τρόφιμα που αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται- και είναι εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ». Επίσης, άτομα με άλλους διατροφικούς περιορισμούς θα μπορούσαν να βρουν αυτές τις εξατομικευμένες τεχνικές πολύ χρήσιμες και βολικές στον προγραμματισμό γευμάτων. Και καθώς χρησιμοποιείται στοχευμένο φως υψηλής ενέργειας για το μαγείρεμα, θα μπορούσε η διαδικασία μαγειρέματος να γίνει πιο οικονομική και βιώσιμη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To νέο μεζεδοπωλείο έρχεται να κάνει τη διαφορά στο γαστρονομικό τοπίο των Κυκλάδων
40 μεζέδες στην τοπική τους διάλεκτο και η μετάφρασή τους
Το Koutsou & Co μόλις άνοιξε στο νησί χωρίς μενού, αλλά με έμπνευση την κάθε μέρα
Το καινούργιο σαντουιτσάδικο έχει τον σεφ Γιώργο Ηλιού στην έμπνευση και τα ελληνικά προϊόντα στη γέμιση
Από την πλατεία Κολωνακίου στην hot πιάτσα της Αρχελάου
Παλιά και κλασική ταβέρνα με όλα της ωραία
Γράφει ιστορία εδώ και χρόνια και έχει κρυφό άσσο στο μανίκι τα τηγανητά αχτύπητα κολοκυθάκια του
Σε τέσσερα διαφορετικά γαστρονομικά «κεφάλαια»-σημεία, όλα τους με μπεστ σέλερ αποτέλεσμα
Η γεύση του περιγράφεται ως ένας συνδυασμός βανίλιας, καρύδας και γιασεμιού
Nέος οδηγός αξιολόγησης οινοποιείων που ξεκινά από τη Βουργουνδία
Θα τον βρεις πάνω στο κύμα να σερβίρει θαλασσινές μακαρονάδες-ποίημα!
Η νέα πρόταση των Οινοποιείων Μπουτάρη που επανασυστήνει το Μοσχοφίλερο
Ο δημιουργός του Django μοιράζεται την ιστορία του gelato του από τη Σύρο έως το Κουκάκι
Η Mykonos Chocolate είναι η πρώτη σοκολάτα του νησιού και παράγεται εξ ολοκλήρου εδώ
Οι παλιές νοικοκυρές δεν φεύγουν ποτέ. Ζουν πάνω στα ράφια, μέσα στις κατσαρόλες, κληρονομιά ζωντανή, να μαρτυρά για πάντα τα έργα και τις ημέρες τους και πόσο σκόρδο έβαζαν στο κοκκινιστό
Στα Βίλια Αττικής γεννήθηκε μια νέα craft μπίρα με το όνομα της Έλλης Λαμπέτη
Ένα μαγαζί-πρεσβεία του τόπου του στο Παγκράτι
Αυλή με θέα στο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους και στο πιάτο τσιγαριαστό με 15 άγρια χόρτα
Ολοκαίνουργιο, ατμοσφαιρικό, απόλυτα υπέροχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.