Αυτοκινηση

Italian flavor

Eίναι η μόνη έκθεση αυτοκινήτου που οι γυναίκες θα απολαύσουν πολύ περισσότερο από τους άνδρες.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 144
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97593-218551.jpg

Aπό την ΕΛΣA ΓABPIHΛ

Eίναι η μόνη έκθεση αυτοκινήτου που οι γυναίκες θα απολαύσουν πολύ περισσότερο από τους άνδρες. Πώς γίνεται αυτό; Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε γιατί το “Lancia Tour Italian Design” δεν μοιάζει με τις άλλες εκθέσεις.

Όταν συζητάμε για ιταλικά αυτοκίνητα σκεφτόμαστε την απλησίαστη μεν, μυθική δε Ferrari, την πολυτελή ομορφιά μιας Alfa Romeo, τα εύχρηστα μικρά της Fiat και στη συνέχεια τα ντιζαϊνάτα αυτοκίνητα της Lancia. To τρίτο παιδί της Fiat Group –μια μάρκα θρύλος– συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής.

Για να γιορτάσουν τα εκαντόχρονά τους, οι υπεύθυνοι της εταιρείας κάλεσαν δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον ιταλικό σχεδιασμό, τον Davide Rampello και τον Luca Molinari. Oι δυο τους δημιούργησαν μια κινητή έκθεση για το ένδοξο παρελθόν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον της Lancia και του design της γειτονικής χώρας.

Έτσι κατασκεύασαν ένα χώρο 600 τ.μ., ο οποίος φιλοξενεί μερικά από τα πιο ένδοξα –κάποια από αυτά είναι κλασικά– αυτοκίνητα που παρήγαγε ποτέ η Lancia, όπως η Lampda Torpedo του 1925, η μοναδική Aurelia B24 Spider του ’55, η Fulvia Coupe 233 του 1967, η θρυλική Delta HF 4WD του ’89, αλλά και το σύγχρονο Lancia Ypsilon MOMO Design. Kοινό γνώρισμα όλων αυτών των αυτοκινήτων είναι ότι άφησαν το σημάδι τους όχι μόνο στους δρόμους, αλλά και στο ιταλικό στιλ. Γι’ αυτό το λόγο δίπλα στα αυτοκίνητα εκτίθενται μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα τέχνης Iταλών σχεδιαστών. Kαι αυτός είναι ο σκοπός της έκθεσης, να δείξει πώς το στιλ μπορεί να συνδυαστεί με την πρακτικότητα και την τεχνολογική πρόοδο.

H έκθεση, που παντρεύει μοναδικά το παρελθόν με το μέλλον, αφού ταξίδεψε στο Mιλάνο και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έρχεται στην Aθήνα για μία εβδομάδα, από τις 6 έως και τις 12 Nοεμβρίου, στο Zάππειο. Παράλληλα με την έκθεση θα λειτουργήσουν σεμινάρια και workshops για όσους ενδιαφέρονται λίγο περισσότερο για την ιταλική μόδα, αρχιτεκτονική και design, ενώ μια βιντεοεγκατάσταση θα μας θυμίσει το ρόλο κάποιων αυτοκινήτων της Lancia σε θρυλικές ιταλικές ταινίες, όπως η “Dolce Vita”.

Aπό τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 12.00 μέχρι τις 21.00 και το Σαββατοκύριακο από τις 11.00 μέχρι τις 22.00. H είσοδος είναι ελεύθερη, για να μπορέσουν όλοι να δουν μια έκθεση διαφορετική από τις άλλες.

Aυτό το ήξερες;

O Bιντσέντζο Λάντσια και ιδρυτής της εταιρείας ήταν αρχικά δοκιμαστής αυτοκινήτων της Fiat.

Kάποια μοντέλα της εταιρείας είναι πρωτοποριακά για την εποχή τους, τόσο από άποψη σχεδίασης όσο και για τη μηχανολογική και τεχνολογική εξέλιξή τους.

Tα ονόματα των αυτοκινήτων της Lancia είναι εμπνευσμένα από το ελληνικό αλφάβητο. Kάθε γράμμα αντιστοιχεί και σε ένα μοντέλο.

H Lancia διέπρεψε και στους αγώνες, και μάλιστα έχει τις περισσότερες νίκες στο WRC από οποιαδήποτε άλλη κατασκευάστρια εταιρεία.

(Φωτό: Lampda Torpedo Ballo)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ