Αυτοκινηση

7 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνεις μέσα στο αυτοκίνητο

Οι «άνετοι» χώροι του είναι μια βολική προέκταση του σπιτιού. Μήπως όμως δεν είναι τόσο καλή ιδέα;

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτοκίνητο
© Mick Haupt / Unsplash

Αυτοκίνητο: Αντικείμενα που δεν πρέπει να ξεχνάς στο εσωτερικό του

Οι «άνετοι» χώροι του αυτοκινήτου θα μπορούσαν να είναι μια βολική προέκταση του σπιτιού, της ντουλάπας σου, της αποθήκης, του παταριού, του τροφοντούλαπου. Το πορτ-μπαγκάζ, τα πίσω καθίσματα, τα κρυφά και εργονομικά ντουλαπάκια παρέχουν σίγουρα τον έξτρα χώρο που χρειάζεσαι για να ξεχνάς τάχα, συστηματικά, κάτι (πόσο βολικό, αλήθεια) ή για να ικανοποιείς την προνοητική σου φύση. Μήπως όμως δεν είναι τόσο καλή ιδέα;

Αυτοκίνητο: Πράγματα που δεν πρέπει να αφήνεις μέσα 

Πλαστικά μπουκάλια νερό
Ένα μπουκαλάκι νερό, δεν αντιλέγω, είναι πάντα χρήσιμο και συνετό να έχεις μαζί σου. Τρεις εξάδες εμφιαλωμένου νερού στοιβαγμένες στο πορτ-μπαγκάζ, για όταν και αν προκύψει ανάγκη, δεν είναι και τόσο έξυπνη ιδέα. Όταν το πλαστικό εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που αναπτύσσονται μέσα στο αυτοκίνητο ιδίως κατά τις ζεστές και ηλιόλουστες μέρες, μπορεί να διασπαστεί, προκαλώντας έκχυση χημικών ουσιών στο νερό που περιέχει. Επιπλέον, αυτό το ζεστό νερό δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να το πίνεις. Καλύτερα να έχεις στην τσάντα σου ένα επαναχρησιμοποιούμενο και ασφαλές ανοξείδωτο μπουκάλι που διατηρεί το υγρό και στη θερμοκρασία που θέλεις.

Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Αν και δελεαστικό, ειδικά αν δεν έχεις άφθονο αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι, μην στοιβάζεις τρόφιμα σε κουτί ή κονσέρβα στο πορτ-μπαγκάζ. Έχουν μεν μακρά διάρκεια ζωής, αλλά σε ένα χώρο που είναι αδύνατον να διατηρηθούν σταθερές θερμοκρασίες και επιπλέον αποτελεί φιλικό περιβάλλον για διαφόρων λογιών «παράσιτα» που επηρεάζουν και ανεπιθύμητες οσμές, καυσαέρια και αναθυμιάσεις, ακόμη και αυτά τα τρόφιμα, τα επιμελώς συσκευασμένα και μακράς διαρκείας, μπορούν εύκολα και σε επικίνδυνο βαθμό να αλλοιωθούν. Αν επιμένεις να κρατάς κονσερβοποιημένα τρόφιμα στο πορτ-μπαγκάζ, φρόντισε τουλάχιστον να τα έχεις οργανωμένα και τακτοποιημένα μέσα σε ειδικά κουτιά από σκληρά, μονωμένα υλικά που κλείνουν καλά, και ανανέωνε το στοκ σου τακτικά με φρέσκιες παρτίδες.

Ηλεκτρονικές συσκευές
Ακόμα και κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο, ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο δρόμο μπορεί να αναπτύξει στο εσωτερικό του μεγάλη θερμοκρασία. Μην «κρύβεις» μέσα στο πορτ-μπαγκάζ το λαπ-τοπ ή ένα ipad ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό σου γκάτζετ, επειδή τη δεδομένη στιγμή δεν θα το χρησιμοποιήσεις ή επειδή το χρησιμοποιείς καθημερινά αλλά δεν θέλεις να το κουβαλάς συνέχεια σπίτι-αυτοκίνητο-δουλειά και πίσω. Αυτό που σίγουρα καταφέρνεις είναι να μειώνεις αργά αλλά σταθερά τη διάρκεια ζωής των ακριβών αυτών συσκευών σου. Άσε που υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να στα κλέψουν…

Δοχεία με προωθητικό αέριο
Από το αγαπημένο σου προϊόν για το φρεσκάρισμα του χτενίσματος που έχεις πάντα σε μια τσάντα με τα απολύτως απαραίτητα για μια γρήγορη «ανανέωση» της εικόνας σου, μέχρι οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό δοχείο αεροζόλ που ενδεχομένως κάποια στιγμή χρειάστηκες και έκτοτε μένει ξεχασμένο στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, θα σου πω πως αυτό είναι το τελευταίο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται. Η υψηλή θερμοκρασία στο κλειστό αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει μια έκρηξη των δοχείων αυτών που, αν μη τι άλλο χειρότερο, θα καταστρέψουν το εσωτερικό του.  

«Για χάρισμα»
Μια εκκαθάριση στις ντουλάπες, τη βιβλιοθήκη, το γραφείο, το πατάρι έδωσε ανάσα στο σπίτι αλλά «φόρτωσε» με κούτες και μεγάλες σακούλες το πορτ-μπαγκάζ με προορισμό τον άγνωστο παραλήπτη που τα έχει ανάγκη. Κάποια στιγμή είπες, θα τα πάω στο τάδε σημείο. Και τα πηγαινοφέρνεις έκτοτε με το αυτοκίνητο και περνούν οι μέρες και οι βδομάδες και κανείς εν τέλει δεν ωφελείται από τις καλές σου προθέσεις. Βάλε στο πορτ-μπαγκάζ ό,τι είχες σκοπό να δωρίσεις, την ημέρα που έχεις προγραμματίσει να τα πας εκεί που πρέπει. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να μείνουν αιώνια στη σκοτεινή κινούμενη αποθήκη μέχρι τη μέρα που απλά θα τα πετάξεις μόνο και μόνο για να τα ξεφορτωθείς. 

Η αλληλογραφία σου
Παρόλο που δεν ακούγεται τόσο σημαντικό, οι χώροι του αυτοκινήτου δεν είναι κατάλληλοι να φυλάς την αλληλογραφία σου. Και πόσες φορές δεν την έχεις πάρει βγαίνοντας από το σπίτι και πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητο, αλλά πρέπει να την φέρνεις στο σπίτι στο τέλος της μέρας. Σημαντικά έγγραφα ή λογαριασμοί μπορούν εύκολα να χαθούν ή να ξεχαστούν μέσα στο αυτοκίνητο. Η θέση της αλληλογραφίας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη, μέσα στο σπίτι, και σε σημείο που τα μάτια σου (και το μυαλό σου) σκοντάφτουν καθημερινά.

Τα ρούχα που φορούσες στο γυμναστήριο τις προάλλες
Μπορεί να το κάνεις συστηματικά, μπορεί να βιαζόσουν να επιστρέψεις σπίτι ή λόγω της κούρασης της ημέρας, αφήνεις στο αυτοκίνητο την τσάντα με το ιδρωμένο outfit του γυμναστηρίου. Μια δεύτερη, πιο ψύχραιμη σκέψη θα σε πείσει να μην το επαναλάβεις. Εκτός από τις όχι και τόσο ευχάριστες μυρωδιές, ανθεκτικά βακτήρια αναπτύσσονται στα νωπά ρούχα και στο εσωτερικό της τσάντα σου στην οποία μεθαύριο θα βάλεις τα καθαρά για την επόμενη προπόνηση. Ο ιδρώτας, επιπλέον, που μένει στα ρούχα δημιουργεί λεκέδες που δύσκολα αφαιρούνται.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ