Αυτοκινηση

Βιώνοντας στην πράξη τα οφέλη του καινοτόμου Astypalea Project

Βρεθήκαμε στην Αστυπάλαια καλεσμένοι της Kosmocar και απολαύσαμε όλα όσα γίνονται στο νησί εδώ και τρία χρόνια που θα αλλάξουν την ενεργειακή του ταυτότητα και κινητικότητα

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Astypalaia Project

Αστυπάλαια - Έξυπνο και βιώσιμο νησί: Το project που υλοποιείται από την Ελληνική Δημοκρατία, τον Όμιλο Volkswagen και την υποστήριξη της Kosmocar

Τι είναι
Το πρωτοποριακό έργο «Αστυπάλαια - Έξυπνο και βιώσιμο νησί», που διανύει τώρα τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του, στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε μοντέλο πράσινης μετακίνησης και κυκλικής οικονομίας, τόσο σε επίπεδο μεταφορών όσο και παραγωγή ενέργειας.

Astypalaia Project

Στον πυλώνα της έξυπνης μετακίνησης, η λειτουργία της υπηρεσίας κοινής χρήσης οχημάτων «astyGO» σε συνδυασμό με την υπηρεσία μεταφοράς «ASTYBUS» - με συντονισμό της Kosmocar και αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων - ολοκληρώνει το καινοτόμο οικοσύστημα έξυπνων και οικολογικών μεταφορών στο νησί της Αστυπάλαιας.

Έτσι, όλες οι μεταφορικές ανάγκες στο νησί μπορούν να πραγματοποιηθούν με εύκολο και απλό τρόπο μέσω της καινοτόμου εφαρμογής «astyMOVE» ενσωματώνοντας με πρωτοποριακό τρόπο όλες τις υπηρεσίες στο smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου της Αστυπάλαιας.

Το project
Το έργο «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», που υλοποιείται από κοινού από την Ελληνική Δημοκρατία και τον Όμιλο Volkswagen, με την έμπρακτη υποστήριξη της Kosmocar, του Δήμου Αστυπάλαιας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει ως στόχο να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση του ολοκληρωτικού μετασχηματισμού του υπάρχοντος συστήματος.

Astypalaia Project

Μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, η Αστυπάλαια πρόκειται να γίνει ένα νησί με υψηλό βαθμό βιώσιμης κινητικότητας και ενέργειας – με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνες υπηρεσίες κινητικότητας και ένα πράσινο υβριδικό σύστημα ισχύος.

Σε αυτό το σημαντικό έργο συμμετέχουν 16 οργανισμοί ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα από 4 ευρωπαϊκές χώρες.

Info
Πάει καιρός που ο Όμιλος Volkswagen και ο Δήμος Αστυπάλαιας στην Ελλάδα ανακοίνωσαν ένα κοινό έργο για την ηλεκτροδότηση όλων των μεταφορών του νησιού το μακρινό 2020. Περίπου τρία χρόνια αργότερα, το έργο φαίνεται σχεδόν ολοκληρωμένο σε αυτό που η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θεωρεί ένα πεδίο δοκιμής για κινητικότητα μηδενικών εκπομπών.

Η Volkswagen, η Volkswagen Commercial, η Ducati και η Seat MΟ συνέβαλαν στην ανάπτυξη της δημόσιας υποδομής φόρτισης του νησιού και στην ηλεκτροδότηση του στόλου των αστυνομικών αυτοκινήτων, των ασθενοφόρων, των λεωφορείων αεροδρομίου και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Astypalaia Project

Σήμερα
Ο αριθμός των EV του Ομίλου VW στο δημοφιλές τουριστικό νησί έχει αυξηθεί σε 84, από κανένα πριν. Το ηλεκτρικό μικρό λεωφορείο Buzz λειτουργεί με την πινακίδα ASTYBUS και έχει ήδη ολοκληρώσει περισσότερα από 200.000 χιλιόμετρα μεταφέροντας επιβάτες. Οι πελάτες μπορούν επίσης να νοικιάσουν το ηλεκτρικό hatchback ID.3, το ηλεκτρικό σκούτερ Seat MÓ και τα ηλεκτρονικά ποδήλατα Ducati χρησιμοποιώντας την εφαρμογή astyMOVE.

Τα περισσότερα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί πρόσφατα στο νησί είναι EV και το 25% των κατοίκων χρησιμοποιεί την υπηρεσία μεταφοράς ASTYBUS.

Τα μελλοντικά έργα για τον Όμιλο VW και την τοπική διοίκηση περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι υπάρχουσες μικρής κλίμακας ηλιακές μονάδες παρέχουν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στον ηλεκτρικό στόλο σε κάποια δυναμικότητα. Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο 3,5 μεγαβάτ, που πρόκειται να ανοίξει το 2024, αναμένεται να καλύψει όλες τις ανάγκες ηλεκτροκίνησης του μικρού νησιού και έως και το 60 τοις εκατό των γενικών ενεργειακών αναγκών του.

Astypalaia Project

Το πάρκο θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα καθώς το νησί χρησιμοποιεί σήμερα γεννήτριες ντίζελ για να καλύψει τις ενεργειακές του απαιτήσεις. Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ντίζελ εκπέμπουν έως και 5.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Ο Maik Stephan, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης στο VW Group, παρουσίασε το όραμά του για την ηλεκτροκίνηση:

«Τις επόμενες δύο δεκαετίες θα δούμε πολλές από τις αλλαγές που συνθέτουν το έργο της Αστυπάλαιας και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αλλαγή της διάθεσης του κόσμου από τον αρχικό σκεπτικισμό σε μεγάλη αποδοχή. Αυτό δείχνει ότι ο γρήγορος μετασχηματισμός είναι δυνατός εάν οι εταιρείες, οι πολιτικοί και η κοινωνία συνεργαστούν».

Astypalaia Project

Η αποδοχή
Η παρουσίαση του προγράμματος της Αστυπάλαιας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ταξιδιωτικής Αγοράς, τράβηξε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας ως ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα βιώσιμου μετασχηματισμού, ενώ αναδείχθηκε η Ελλάδα ως βιώσιμος τουριστικός προορισμός. Τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου εφαρμογής του συγκοινωνιακού οικοσυστήματος, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, απέδειξαν την καθολική αποδοχή των υπηρεσιών, τόσο από τους επισκέπτες του νησιού όσο και κυρίως από τους μόνιμους κατοίκους, αναδεικνύοντας στην πράξη την ανάγκη βελτίωσης του τρόπου του ταξιδιού στην Αστυπάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή «astyMOVE» αριθμεί ήδη 1.900 εγκεκριμένους και ενεργούς χρήστες με περισσότερες από 7.000 λήψεις.

Astypalaia Project

Ειδικότερα, τα ηλεκτρικά οχήματα της υπηρεσίας «ASTYBUS», που λειτουργεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Κ2», διένυσαν 138.900 χλμ. σε 4 μήνες πραγματοποιώντας ταυτόχρονα 21.798 ταξίδια. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το 22% των μόνιμων κατοίκων της Αστυπάλαιας χρησιμοποίησε το «ASTYBUS», γεγονός που αναδεικνύει την αποδοχή του από την τοπική κοινωνία μέσα στους πρώτους 4 μήνες της αίτησης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 500 ταξίδια με τα ηλεκτρικά οχήματα της υπηρεσίας «astyGO» με 1,2 χρήστες την ημέρα ανά όχημα να τα «μοιράζονται», κάνοντας πραγματικότητα το μοντέλο διαμοιρασμού οχημάτων στην Αστυπάλαια.

Συνολικά, οι χρήστες του οικοσυστήματος «astyMOVE» ταξίδεψαν περισσότερα από 150.000 km με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen, τα οποία θα ισοδυναμούσαν με φόρτιση 18 τόνων CO2 εάν πραγματοποιούνταν με αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (μέσος όρος 120 g / km).

Astypalaia Project

Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς της Αστυπάλαιας έχουν εξέχοντα ρόλο στην επιτυχία του έργου. Όλες αυτές οι ριζικές αλλαγές στο νησί απαιτούν τη συνεργασία και τη συμφωνία τους. Το νησί λαμβάνει παγκόσμια προβολή και γίνεται νησί πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, φορείς του δημόσιου τομέα θα συνδράμουν στην υλοποίηση όλων των απαραίτητων τοπικών έργων και δράσεων.

Ο στόχος
Η πρωτοβουλία αυτή συνάδει με το όραμα του Ομίλου Volkswagen να γίνει ένας κλιματικά ουδέτερος οργανισμός έως το 2050 αλλά και με το σχέδιο της Ελλάδας να είναι μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα που αναλαμβάνει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Astypalaia Project

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ