Αυτοκινηση

Mazda MX-5: «Fine dining επί ασφάλτου!»

Έχει πολλαπλές φορές βραβευτεί ως το απόλυτο Fun to Drive όχημα

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 871
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mazda MX-5

Mazda MX-5: Η δυναμική, οι αναβαθμίσεις και οι τρεις εκδόσεις του σπάνιου σπορ αυτοκινήτου

Tο MX-5 κυκλοφόρησε σε μια εποχή που τα μικρά roadster είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά, συνθήκη που άφησε τη Mazda ως τον πνευματικό διάδοχο μιας σειράς σπάνιων σπορ αυτοκινήτων. Το MX-5 παρουσιάστηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 1989 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Σικάγο και η απήχηση του νέου σπορ αυτοκινήτου στο κοινό ήταν άμεση. Άμεση και καθολική!

Θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος «παράδοξο» το γεγονός ότι μετά από 35 ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία η αυτοκίνηση έχει αλλάξει συθέμελα, η νέα γενιά MX-5 συνεχίζει να είναι ακόμα αδιαμφισβήτητα δημοφιλής στις ημέρες μας. Και αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε αυτό το φαινόμενο –γιατί περί φαινομένου πρόκειται– τότε θα δούμε ότι αυτό οφείλεται σε μία σταθερή «συνταγή», την οποία η Mazda, σαν καλός σεφ, φρόντισε να μην «αποδομήσει» με νεωτερισμούς και λοιπά φτιασίδια που εν κατακλείδι ελάχιστα έχουν αφομοιωθεί από διαφορετικές γενιές αγοραστών.

Και να εξηγηθούμε εδώ. Να καταλάβουμε γιατί το Mazda MX-5 είναι αυτό που είναι και ποια είναι η δυναμική του. Αυτοί που το αγόραζαν το 1989, οι 20άρηδες ή 25άρηδες της εποχής, σήμερα είναι 60 ετών… Και το ότι ακόμα και σήμερα συναντάς σε όλον τον κόσμο ιδιοκτήτες MX-5 σε αυτή την ηλικία λέει πολλά. Κυρίως στη νέα γενιά του σήμερα που σαν να οσφραίνεται ότι εδώ υπάρχει σερβιρισμένο ένα υπέροχο πιάτο. Μιλάμε δηλαδή για fine dining της ασφάλτου! Και οι μεν ώριμοι κρατάνε τα παλιά τους συλλεκτικά MX-5 ή τα ανανεώνουν με πιο νέα μοντέλα, οι δε των νέων γενεών αντιλαμβάνονται τη διαχρονικότητα της αξίας του να είσαι κάτοχος ενός τέτοιου αυτοκινήτου.

Το απόλυτο Fun to Drive αυτοκίνητο ξαναχτυπάει!

Το Mazda MX-5, το best-selling roadster στον κόσμο, αναβαθμίζει τα επίπεδα εξοπλισμού του για να προσφέρει περισσότερες επιλογές στο «ταγμένο» κοινό του! Έχει πολλαπλές φορές βραβευτεί ως το απόλυτο Fun to Drive όχημα και θεωρείται η επιλογή των οδηγών που αναζητούν την ανόθευτη οδηγική απόλαυση. Το ανανεωμένο Mazda MX-5 2023 προσφέρει νέες χρωματικές επιλογές καθώς και αναβαθμίσεις εξοπλισμού σε όλες τις εκδόσεις. Συγκεκριμένα, ένα νέο εξωτερικό χρώμα, το Zircon Sand, προστίθεται στην παλέτα των 7 χρωματικών αποχρώσεων που προσφέρεται το Mazda MX-5. Aνάλογα με την έκδοση επιλογής το Soft Top μοντέλο προσφέρεται σε τρεις αποχρώσεις: μαύρη, καφέ ή μπλε.

Οι βασικές προσφερόμενες εκδόσεις είναι τρεις: η Prime-Line, η Exclusive-Line και η κορυφαία έκδοση Homura. Οι Exclusive-Line και Homura εκτός από τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης i-Activsense, προσφέρονται και με το προαιρετικό πακέτο εξοπλισμού Driver Assistance που περιλαμβάνει ότι πιο σύγχρονο στον τομέα της ασφάλειας.

Mazda MX-5

Το κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού Homura εμπλουτίζεται με πολλά σπορ χαρακτηριστικά, όπως καθίσματα Recaro και μαύρα καλύμματα καθρεπτών. Η έκδοση Homura με κινητήρα Skyactiv-G 2.0 184 ίππων είναι επιπλέον εξοπλισμένη με σύστημα πέδησης Brembo, αμορτισέρ Bilstein και σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου BBS, ενώ η έκδοση Homura με κινητήρα Skyactiv-G 1.5 132 ίππων περιλαμβάνει ζάντες από κράμα RAYS.

Δύο νέες ειδικές εκδόσεις με μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς προστίθενται στο μοντέλου του 2023, η Kazari και η Kizuna. Σε επίπεδο κινητηρίων συνόλων, το Mazda MX-5 προσφέρεται με κινητήρες Skyactiv-G 1.5 132 ίππων και Skyactiv-G 2.0 184 ίππων με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Με την αναβάθμιση του 2023, ο κινητήρας Skyactiv-G 2.0 184 ίππων  είναι πλέον διαθέσιμος στην Ελλάδα και με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, αποκλειστικά για τις ειδικές εκδόσεις Kizuna και Kazari.

Mazda MX-5

Η λατρεία του εμβληματικού Mazda MX-5 συνεχίζεται μέχρι και σήμερα μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες και 1,1 εκατομμύριο πωλήσεις. Το πολυαγαπημένο πισωκίνητο roadster, που ανάμεσα στις άλλες διακρίσεις έχει κερδίσει και το βραβείο World Car Design of the Year, εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών αλλά παρέμεινε πάντα πιστό στη βασική αξία της μάρκας, την Jinba Ittai, που θέτει τον οδηγό και το αυτοκίνητο σε τέλεια αρμονία. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά λέει και ένα από τα σλόγκαν της μάρκας, «όταν οδηγείς Mazda, δεν οδηγείς ποτέ μόνος. Αυτοκίνητο και οδηγός σε τέλεια αρμονία. Όπως το άλογο και ο καβαλάρης. Κάτι που αποκαλείται Jinba Ittai». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ