Αυτοκινηση

Διακοπεύοντας και βολτάροντας με ασφάλεια το καλοκαίρι

Όλα όσα δεν γνωρίζαμε ή είχαμε ξεχάσει για την ασφάλεια στα καλοκαιρινά μας roadtrips

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 871
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διακοπεύοντας & βολτάροντας με ασφάλεια το καλοκαίρι

Χρήσιμες και ουσιαστικές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση και μετακίνηση το καλοκαίρι

H ασφαλής οδήγηση αρχίζει και τελειώνει με τον οδηγό. Θέσφατο! Όπου και να οδηγούμε, ό,τι εποχή και να οδηγούμε και όποια ώρα και να βρισκόμαστε στο τιμόνι, καλό είναι να διαισθανόμαστε ότι η μηχανική λειτουργία της οδήγησης είναι μόνιμα υπεύθυνη. Απαιτεί συγκέντρωση και διαρκή προσοχή!
Ωστόσο, για άνετη και ασφαλή οδήγηση τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να λαμβάνετε πάντα υπόψη τη φυσική σας κατάσταση. Χρειάζεται να είστε σε εγρήγορση και με καλά αντανακλαστικά.
Μην οδηγείτε ποτέ, ιδιαίτερα αν έχετε πιει αλκοόλ, έχετε πάρει φάρμακο με συνταγή ή χωρίς το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, είστε υπό την επήρεια οποιουδήποτε ναρκωτικού, είστε πολύ κουρασμένοι ή συναισθηματικά ταραγμένοι. Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που μπορούν να σας κάνουν απρόσεκτους.
Διακοπεύοντας & βολτάροντας με ασφάλεια το καλοκαίρι
Αυτοκινητόδρομοι
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τουρίστες και παραθεριστές ανεβάζουν το σύνηθες ποσοστό της κίνησης που αντιμετωπίζουμε στις καθημερινές διαδρομές μας. Τα δε Σαββατοκύριακα, οι δρόμοι είναι επίσης πιο φορτωμένοι από ό,τι συνήθως, με τους ανθρώπους που ταξιδεύουν σε εξοχικές κατοικίες, παραλίες, ή απλώς μετακινούνται για να αλλάξουν περιβάλλον και να απολαύσουν ένα γεύμα ή έναν καφέ.
Παράκληση, προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι. Οδηγήστε με ασφαλή ταχύτητα και να είστε ευγενικοί με τους άλλους οδηγούς.  Να θυμόσαστε ότι η υπερβολική ταχύτητα, τα προσπεράσματα στο αντίθετο ρεύμα, αλλά και τα νευρικά σλάλομ ανάμεσα σε άλλα αυτοκίνητα για να κερδίσετε λίγα λεπτά της ώρας, μόνο εκνευρισμό μπορούν να δημιουργήσουν με τελική κατάληξη ένα ατύχημα. Εάν δε σας πάρει βράδυ σε αυτοκινητόδρομο, σταματήστε στον πρώτο ασφαλή χώρο πάρκινγκ και κοιμηθείτε μισή ώρα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αναζωογονητικό είναι αυτό για τη συνέχει του ταξιδιού σας. Αλλά ακόμα και την ημέρα.
Εάν έχετε να κάνετε μακρινό ταξίδι για να φτάσετε στον προορισμό σας, φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας πλένοντας το πρόσωπό σας και παίρνοντας έναν καφέ ή ένα παγωτό. Θα αισθανθείτε ανανεωμένοι και πιο έτοιμοι για τη συνέχεια.
Διακοπεύοντας & βολτάροντας με ασφάλεια το καλοκαίρι
Κλιματισμός
Καθοριστικός παράγοντας το καλοκαίρι! Τι κάνουμε όμως με το Air Condition; Υπάρχουν τεχνικές που καλό είναι να τις ακολουθήσουμε. Όταν έχουμε το αυτοκίνητό μας παρκαρισμένο για ώρες στον ήλιο και μπαίνουμε μέσα, τότε δεν ανάβουμε στο φουλ τον κλιματισμό για να δροσίσει. Καίμε βενζίνη χωρίς λόγο, ενώ θα έπρεπε για 3-4 λεπτά να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα, να φύγει η κλειστή ζέστη, να ανανεωθεί λίγο το περιβάλλον, ακόμα κι αν είναι ζεστή η ημέρα, και κατόπιν να ξεκινήσουμε τo air condition, στη μεσαία σκάλα, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στον περιβάλλοντα χώρο να προσαρμοστεί.
Το μόνο που χρειάζεται, είναι να έχουμε υπομονή! Πάντως, μην ανάβετε το air condition όταν δεν είναι απαραίτητο. Ειδικά στο ταξίδι, μπορείς να κατεβάσεις λίγο τα πίσω παράθυρα και να εξαερίζεις το αυτοκίνητό σου οικονομικά αφού χωρίς A/C γλιτώνεις 5% στην κατανάλωση.
Μην ξεχνάτε, επίσης, το καλοκαίρι στις μεγάλες ταχύτητες συμφέρει περισσότερο η οδήγηση με κλιματισμό παρά με ανοικτά παράθυρα. Τα ανοικτά παράθυρα λειτουργούν σαν «αλεξίπτωτα» (λόγω της δυναμικής πίεσης που αναπτύσσεται στα πλάγια του οχήματος) και υποχρεώνουν τον οδηγό να πατά περισσότερο γκάζι. Ο κλιματισμός είναι αποδοτικότερος στις μεγάλες ταχύτητες σε κάθε περίπτωση. Όχι όμως στο «τέρμα»… διαλέγουμε μία σκάλα που να προσαρμόζει την εσωτερική θερμοκρασία μέχρι τους 23°C και την σταθεροποιούμε.
Θυμηθείτε, επίσης, ότι η οδήγηση με ανοιχτή την ηλιοροφή αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 15%. Μάλιστα σύμφωνα με εμπειρογνώμονα της ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Seat, μια εσωτερική θερμοκρασία 35°C επιβάλλει στον οδηγό να αντιδρά 20% πιο αργά από ό,τι στους 25°C. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με την οδήγηση με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα περίπου 0,5g/l. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να διατηρούμε τον χώρο των επιβατών δροσερό και καλά αεριζόμενο.
Και μην ξεχνάτε: Προγραμματίστε, πριν την έναρξη του καλοκαιριού, να αλλάξετε στο συνεργείο σας, απαραίτητα, το φίλτρο καμπίνας.
Διακοπεύοντας & βολτάροντας με ασφάλεια το καλοκαίρι
Αναζητήστε τη σκιά
Ο ρόλος της σκιάς είναι καθοριστικός, κυρίως για την τσέπη μας. Κι αυτό γιατί αν παραλάβουμε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε σκιά θα μπούμε σε ένα περιβάλλον με τουλάχιστον λιγότερους από 15-20 βαθμούς Κελσίου σε επίπεδο ζέστης, από το να μπαίναμε σε ένα άλλο αυτοκίνητο που  βρίσκεται κάτω από το λιοπύρι. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι σημαίνει σε εξοικονόμηση ενέργειας –και προφανώς ρύπων– αφού γλιτώνετε ώρες άσκοπου κλιματισμού για να φέρετε το αυτοκίνητό σας σε κατάσταση ταξιδιού.
Αν αποδειχθείτε τυχεροί και εξασφαλίσετε σκιά, προβλέψτε την «κίνηση του ήλιου», που το καλοκαίρι είναι σχετικά πιο κάθετη, έτσι ώστε να έχει όσο περισσότερη σκιά μπορεί για περισσότερο χρόνο και ανοίξτε τα παράθυρα από έναν πόντο για να αερίζεται το εσωτερικό της καμπίνας των επιβατών.
Διακοπεύοντας & βολτάροντας με ασφάλεια το καλοκαίρι
Αποσκευές
Αποφύγετε τη μεταφορά περιττών φορτίων και τη χρήση σχαρών οροφής. Κάθε πρόσθετο εξάρτημα και βάρος που τοποθετείτε στο όχημά σας (ξεχασμένα αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ, αεροτομές, σχάρες, μπαγκαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κ.λπ.) προκαλεί αύξηση της ισχύος που απαιτείται από τον κινητήρα αύξηση της αεροδυναμικής αντίστασης και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Οδηγώντας με 120 χλμ. την ώρα και έχοντας τοποθετημένες αποσκευές στη σχάρα οροφής, η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να αυξηθεί μέχρι 39%.
Αν είναι να μεταφέρετε ποδήλατα, επιλέξτε τις ειδικές βάσεις στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και στερεώστε πολύ καλά τα ποδήλατα. Ανά διαστήματα στο ταξίδι σας, ελέγξτε τα δεσίματά τους.
Στον χώρο αποσκευών βασική προϋπόθεση είναι να τοποθετούμε τα βαριά και μεγάλα αντικείμενα στο δάπεδο του πορτμπαγκάζ. Να θυμάστε πάντα ότι περιττά βάρη στον χώρο των αποσκευών αυξάνουν την κατανάλωση. Αύξηση κατανάλωσης –και κυρίως, μείωση της ασφάλειας κατά την οδήγηση– υπάρχει και όταν το όχημα φορτωθεί ανομοιόμορφα. Και κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής: να μην περνάνε τα αντικείμενα που βάζουμε στο πορτμπαγκάζ το ύψος της πλάτης των πίσω καθισμάτων γιατί μπορεί σε ενδεχόμενο απότομο φρενάρισμα, να φύγουν μέσα στην καμπίνα με σημαντικό κίνδυνο τραυματισμού. Έτσι τα στερεώνουμε καλύτερα με ένα δίχτυ καλά ασφαλισμένο.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ