Αυτοκινηση

Ράλι Μεξικού: Επιστροφή μετά από 3 χρόνια

Οι Φινλανδοί αντίπαλοι, Kalle Rovanpera και Esapekka Lappi σημείωσαν τους ίδιους χρόνους στο Shakedown και ο Εσθονός Ott Tanak έκανε τον ταχύτερο χρόνο στις 2 Ειδικές Διαδρομές της Πέμπτης

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράλλυ Μεξικού
© RBCP/ WRC Teams

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι επιστρέφει στο Μεξικό για πρώτη φορά από το 2020

Την Πέμπτη, 16 Μαρτίου, ξεκίνησε το Ράλι Μεξικού με το δοκιμαστικό Shakedown και με δύο εμβληματικές Ειδικές Διαδρομές μέσα από τις πρώην σήραγγες εξόρυξης του Guanajuato. Η πόλη Λεόν, η οποία είναι η 5η μεγαλύτερη πόλη του Μεξικού, θα φιλοξενήσει τον τρίτο αγώνα του πρωταθλήματος για το 2023. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ επιστρέφει στο Μεξικό για πρώτη φορά από το 2020 (ήταν ο τελευταίος αγώνας που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη της πανδημίας) και o Εσθονός Ott Tänak της M-Sport Ford με το Ford Puma, ο οποίος πήρε το προβάδισμα του πρωταθλήματος με τη νίκη του στη Σουηδία στον τελευταίο αγώνα, γνωρίζει ότι το γεγονός ότι θα «ανοίγει» τον αγώνα την Παρασκευή, την πρώτη πλήρη ημέρα, θα έχει κόστος, καθότι στον χωμάτινο αυτό αγώνα, οι Ειδικές Διαδρομές «καθαρίζουν» με κάθε πέρασμα, και έτσι ο πρώτος διαγωνιζόμενος θα είναι αυτός που θα πρέπει να κάνει «σκούπα».

Ράλλυ Μεξικού
© RBCP/ WRC Teams

Ο Tanak δήλωσε ότι «Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ήταν η πρώτη μου φορά στο χώμαμε το Puma Rally 1 και ήταν πολύ σημαντικό να ανακαλύψω όσο το δυνατόν περισσότερα. Η ομάδα εργάζεται σκληρά για να συνεχίσει να βελτιώνεται, αλλά για να καταλάβουμε πραγματικά πού βρισκόμαστε τώρα, πρέπει πρώτα να κάνουμε ένα χωμάτινο ράλι», πρόσθεσε. Ενώ ο Tanak ελπίζει για βροχή για να βελτιώσει τις πιθανότητές του στο χώμα, η διοργάνωση προβλέπει μια ηλιόλουστη μέρα και θερμοκρασίες να κυμαίνονται στους 30°C.

Ράλλυ Μεξικού
© RBCP/ WRC Teams

Ούτε ο Kalle Rovanperä (Toyota Yaris) ούτε ο Thierry Neuville (Hyundaii20) θα ωφεληθούν όντας δεύτερος και τρίτος στη σειρά εκκίνησης αντίστοιχα. Εκείνος που θα ωφεληθεί όμως είναι ο ομόσταυλος του Rovanperä, Sébastien Ogier, έξι φορές νικητής του Μεξικού, ο οποίος ξεκινάει πέμπτος. Ο οκτώ φορές πρωταθλητής επιστρέφει για πρώτη φορά μετά τη νίκη του στο Μόντε Κάρλο τον Ιανουάριο. «Όταν έμαθα ότι το Μεξικό επέστρεφε στο ημερολόγιο, έπρεπε να το σημειώσω ως έναν αγώνα που θα ήταν ωραίο να ξανακάνω. Εκεί ξεκίνησαν όλα για μένα στο WRC, καθώς στην πραγματικότητα έκανα το ντεμπούτο μου το 2008», είπε ο Γάλλος.

Ράλλυ Μεξικού
© RBCP/ WRC Teams

Ο αγώνας αυτός έχει αρκετές προκλήσεις καθότι τα πληρώματα θα διαγωνίζονται σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από 2.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου οι κινητήρες παραδοσιακά παλεύουν να «αναπνεύσουν» στον πιο αραιό αέρα και χάνουν το 20% της ισχύος τους. Ωστόσο, οι υβριδικές προδιαγραφές των αυτοκινήτων Rally 1 φέρνουν μια ώθηση που τροφοδοτείται από μπαταρία λιγότερο επηρεασμένη από τον λεπτότερο αέρα, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει αυτόν τον αγώνα το ταχύτερο Guanajuato Rally México που έχουμε δει ποτέ.

Ράλλυ Μεξικού
© RBCP/ WRC Teams

Οι Φινλανδοί αντίπαλοι, Kalle Rovanpera και Esapekka Lappi (Toyota Yaris) σημείωσαν τους ίδιους χρόνους στο Shakedown, Llano Grande μήκους 5,52 χιλιομέτρων, και ο Εσθονός Ott Tanak έκανε τον ταχύτερο χρόνο και στις 2 Ειδικές Διαδρομές της Πέμπτης, και θα ξεκινήσει την Παρασκευή με ένα προβάδισμα 1,7 δευτερολέπτων. 2ος στην κατάταξη είναι ο Rovanpera, και 3ος ο Lappi.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ