Αυτοκινηση

Μηχανοκίνητη βόλτα στην Αθήνα με ιστορικές Harley Davidson και βέσπες

Στάσεις στα Σεπόλια, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού και στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μηχανοκίνητη βόλτα με harley
Μηχανοκίνητη βόλτα με harley © ΙΔΟΡΟ

Ο Σύλλογος Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες «ΙΔΟΡΟ» διοργάνωσε μηχανοκίνητη βόλτα στην Αθήνα, με ιστορικές Harley Davidson και βέσπες.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Δερμάτινα τζάκετ Harley Davidson τριγύρω με κουλ στάμπες -ένας σκύλος φοράει ωστόσο τo πιο glamour και κλέβει την παράσταση-, ντιζαϊνάτα κράνη με νεκροκεφαλές, θρυλικές Harley Davidson των HOG Athena Chapter και retro βέσπες της Αθηναϊκής Λέσχης Vespa - Athens Vespa Club, τραβούν αμέσως την προσοχή στην πλατεία Κοτζιά. Λίγο πιο κάτω οι αμαζόνες Μοto Femmes Hellas, η μοτολέσχη Pourangers από τη Σαλαμίνα και η ΑΜΟΤΟΛΕΑ Αμαλιάδα ετοιμάζονται για την μηχανοκίνητη κυριακάτικη βόλτα που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες «ΙΔΟΡΟ», ο οποίος ιδρύθηκε πριν 1,5 χρόνο με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Ολυμπιονίκη και παγκόσμιας Πρωταθλήτριας του Άλματος εις Τριπλούν, Όλγας Βασδέκη. Αθλητές των Ολυμπιονικών Αγωνίσματων επιλέγουν τη μηχανή της αρεσκείας τους για τη μηχανοκίνητη βόλτα τους με στάσεις σε εμβληματικά μέρη στην Αθήνα ενώ εμένα μου κάνει κλικ το μαύρο μοντέλο Harley Davidson του 1994 με κινητήρα του 2011 -μια από τις δύο πιο παλιές στην ιστορική διαδρομή- του Προκόπη ή Προξ όπως τον αποκαλούν οι χαρλεάδες εδώ. Φοράω το μοναδικό κράνος με τα κόκκινα κέρατα όσο ο Προξ βάζει στο τέρμα AC/DC, ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης δίνει το έναυσμα και ξεκινάμε να γράφουμε τα δικά μας χιλιόμετρα παρέα με φίλους συνοδοιπόρους.

Μηχανοκίνητη βόλτα με harley
Μηχανοκίνητη βόλτα με harley © ΙΔΟΡΟ
Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa
Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa © ΙΔΟΡΟ

Μέχρι να φτάσουμε στον πρώτο σταθμό, συζητάμε με τον Προξ για τις βόλτες με Harley και τη ζωή του. Είναι 60 χρονών, πολύ ροκ και κουλ τύπος, ευγενικός, έχει τατουάζ στα χέρια του, ασημένια δαχτυλίδια, σκουλαρίκι στο αυτί, φυσιογνωμία που δύσκολα ξεχνάς. Γνήσιος Περιστεριώτης όπως λέει, ζούσε για πολλά χρόνια και εργαζόταν ως νταλικέρης στη Γερμανία. «Η Harley για μένα είναι ανεξαρτησία, δύναμη, αγάπη για περιπέτεια, ζωή αλλά και αλληλεγγύη. Όταν γύρισα από τη Γερμανία, μιας και εκεί δεν υπήρχε χρόνος να ασχοληθώ με τη μεγάλη μου αγάπη, άρχισα ξανά εντατικά τα ταξίδια με τη μηχανή, έπαιρνα τη Harley και πήγαινα σε κάθε άκρη του δρόμου. Στους HOG Athena Chapter είμαι από το 2018 αλλά η ιστορία τους είναι μεγάλη. Γνωριζόμαστε με το μικρό μας, μοιραζόμαστε ένα κοινό πάθος, έχουμε γίνει μια μεγάλη οικογένεια και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον στα ταξίδια. Στην ομάδα μας σήμερα θα συναντήσεις και 10 γυναίκες, δυναμικές, που οδηγούν απίστευτα. Η Σοφία, που βλέπεις δεξιά, έχει ένα χρόνο που ήρθε και απολαμβάνει τα ταξίδια. Κάθε χρόνο κάνουμε περίπου 30 εκδρομές με πρώτο πάντα σταθμό το Ναύπλιο (κάθε Φεβρουάριο), σαν φόρο τιμής στους παλιούς χαρλεάδες που συνήθιζαν να πηγαίνουν εκεί. Στα μπαρ όπου και να πηγαίναμε μας ήξεραν με το μικρό μας. Στα ταξίδια εγώ βέβαια κοιτάω στα μέρη που επιλέγουμε πρώτα το καλό φαγητό, μετά το μέρος που θα κοιμηθούμε και τέλος τη διαδρομή (γελάει). Τελευταίο μας tour ήταν στην Αράχωβα ενώ δεν θα ξεχάσω ποτέ το μηχανοκίνητο ταξίδι στην Τουρκία. Το 1986, θυμάμαι, είχα ένα ατύχημα πολύ σοβαρό, τα είδα όλα κυριολεκτικά, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να παρατήσω τη μηχανή. Μια φορά έφτασα το κοντέρ στο τέρμα 270χλμ, ήταν μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ, την επόμενη μέρα κιόλας αποφάσισα ότι θα την πουλήσω. Έτσι κι έκανα. Η Ηarley σου δίνει μια ελευθερία που δεν την αλλάζω. Σε κάθε μέρος που πάμε ο κόσμος πάντα μας φωτογραφίζει και μας βιντεοσκοπεί, αγαπάει την κίνηση, τους βλέπεις να χαμογελούν αυθόρμητα και αυτό είναι τόσο ωραίο πάνω στη μηχανή για μας. Γι' αυτό μαρέσει να συμμετέχω σε τέτοιες διαδρομές».

O Προκόπης με την harley του
O Προκόπης με την harley του © Μαριάννα Μανωλοπούλου
Σκύλος
© ΙΔΟΡΟ
Μηχανοκίνητη βόλτα με harley
© ΙΔΟΡΟ

Πρώτος σταθμός τα Σεπόλια και τα γήπεδα όπου ανδρώθηκε αθλητικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Eκεί όπου ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου (ΟΠΑΝΔΑ), με τη συνεργασία και τη στήριξη της Disney, «μεταμόρφωσαν» τα δύο γήπεδα των Σεπολίων στα οποία φιλοξενήθηκαν και τα κινηματογραφικά γυρίσματα της ταινίας με θέμα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του «Greek Freak», ένας πατέρας με την κόρη του παίζουν μπάσκετ. Στο γήπεδο όπου ο Έλληνας μπασκετμπολίστας έβαλε τα πρώτα του καλάθια, τώρα οι χαρλεάδες, Pourangers, βεσπάδες σκοράρουν στη μπασκέτα πάνω στο mural του street artist Same84 με τον πρωταθλητή του ΝΒΑ. Μετά τον Γενάρη μάλιστα γίνεται λόγος για project αθλητικού τουρισμού στον χώρο ενώ το συγκεκριμένο γήπεδο μελλοντικά θα πάρει το όνομα του αγαπημένου μπασκεμπολίστα.

Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa και harley
© ΙΔΟΡΟ
Όλγα Βασδέκη
Όλγα Βασδέκη © ΙΔΟΡΟ

Επόμενη στάση dare to ride στον περίπατο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με φόντο την Ακρόπολη. Εκεί που χτυπά η καρδιά της πόλης η περιήγηση περιλάμβανε την ιστορία του λόφου του Αρείου Πάγου.

Μηχανοκίνητη βόλτα με harley
© ΙΔΟΡΟ
Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa και harley
Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa και harley © ΙΔΟΡΟ
Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa και harley
Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa και harley © ΙΔΟΡΟ
Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa και harley
Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa και harley © Μαριάννα Μανωλοπούλου

«Πάμε στην Εθνική Πινακοθήκη». Η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, διακεκριμένη ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, αναφέρθηκε στην υπαίθρια γλυπτική του περιβάλλοντα χώρου που εκτίθενται σημαντικά έργα από τις συλλογές μοντέρνας γλυπτικής της Εθνικής Πινακοθήκης. Στην είσοδο του μουσείου, τους επισκέπτες υποδέχεται ο «Άνθρωπος που βαδίζει πάνω σε κολόνα», εμβληματικό έργο του αποκαλούμενου «πατέρα» της μοντέρνας γλυπτικής Ωγκύστ Ροντέν, που φιλοτεχνήθηκε το 1900, έτος ίδρυσης της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ ακολούθησε η ξενάγηση στις «Ομπρέλες», έργο του Ζογγολόπουλου, καθώς και στα έργα «Τάκις» του Παναγιώτη Βασιλάκη, «Μαχητής» του Ιωάννη Αβραμίδη, «Σπείρα» του Κώστα Βαρώτσου, «Μορφή» του Χρήστου Καπράλου, «Πουλί Ι» της Φρόσως Μιχαλέα αλλά και «1211 Α» του Γιώργου Νικολαΐδη.

Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa και harley
© ΙΔΟΡΟ
Μηχανοκίνητη βόλτα με harley
© ΙΔΟΡΟ

Next stop το Γήπεδο του Παναθηναϊκού. O «στρατηγός», ή αλλιώς Μίμης Δομάζος, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής που του αρέσει να διηγείται ιστορίες από τα παλιά, έδειξε τους εσωτερικούς χώρους του γηπέδου, παρουσίασε την ιστορία του, μίλησε για τις αξέχαστες ποδοσφαιρικές του στιγμές, τους αγώνες που τον έχουν σημαδέψει, τους συμπαίκτες του, τα παλιά αποδυτήρια του Παναθηναϊκού αλλά και τη φετινή ομάδα. «Εμείς τότε παίζαμε μέχρι να σβήσουν οι προβολείς. Το γήπεδο δεν είχε καμία σχέση με το τωρινό, μόνος μου έμπαινα στο κέντρο και το "όργωνα", δεν ήταν καθόλου εύκολο για τα πόδια μας. Θυμάμαι τη χαρακτηριστική φράση “Αν δεν μπορείτε να παίξετε σε τέτοιο γήπεδο, αλλάξτε επάγγελμα”. Υπάρχουν πολλά ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός ωστόσο νομίζω φέτος μπορεί να πάρει και το πρωτάθλημα και το κύπελλο, είναι η καλύτερη ομάδα αυτή τη στιγμή, παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο από τις άλλες αλλά, όπως σας είπα, ο καλύτερος πάντα φαίνεται, ο καθρέφτης του είναι το γήπεδο. Μέχρι τώρα τα έχει πάει πολύ καλά και η συνέχειά του πιστεύω θα είναι ξεχωριστή» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Μίμης Δομάζος
Μίμης Δομάζος © ΙΔΟΡΟ
Μίμης Δομάζος
Μίμης Δομάζος © ΙΔΟΡΟ

Τερματικός σταθμός ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος. Στον επονομαζόμενο και Σύλλογο των Ολυμπιονικών που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και αποτελεί μία από τις βασικότερες κοιτίδες αθλητισμού, ακολούθησε η τελετή βραβεύσεων και ο Σύλλογος ΙΔΟΡΟ παρουσίασε το νέο πρόγραμμα για την Οδική Ασφάλεια, με την ονομασία «Ορθοπεταλιές Ζωής με Ασφάλεια».

Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa και harley
© ΙΔΟΡΟ
Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa
Μηχανοκίνητη βόλτα με vespa © ΙΔΟΡΟ

«Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες»: Λίγα λόγια για τον Σύλλογο

Ο Σύλλογος «Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες» δημιουργήθηκε με αφορμή την αγάπη της κας Βασδέκη για το ιστορικό αυτοκίνητο και την επιθυμία της να αναδειχθεί η ομορφιά του στο ευρύ κοινό, μέσα από τις ομορφιές και την ιστορικότητα των τόπων της Ελλάδας. Συμμεριζόμενοι το όραμά της και έχοντας παρόμοιες αγάπες και για άλλου είδους ιστορικά οχήματα, οι συνοδοιπόροι της Όλγας Βασδέκη στον Σύλλογο Ι.Δ.Ο.ΡΟ, ενέταξαν υπό την στέγη του την δραστηριοποίηση και με οποιοδήποτε άλλο όχημα, μοτοσυκλέτα, ποδήλατο, πατίνι κλπ μέσα από δράσεις, events και ενέργειες κοινωνικής ευθύνης. Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου αποτελούν λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, Ολυμπιονίκες όπως η Νίκη Μπακογιάννη, η Μαρίνα Βασαρμίδου, η Γεωργία Κουμνάκη και η Πόπη Ουζούνη, η χάλκινη Παραολυμπιονίκης Δήμητρα Κοροκίδα, η πρωταθλήτρια ποδηλασίας Αθηνά Χατζηστύλη, καθώς και μέλη Λεσχών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών, κ.ά. Βασικοί στόχοι του συλλόγου είναι η ανάδειξη των ιστορικών οχημάτων στο ευρύ κοινό, μέσα από τις ομορφιές και την ιστορικότητα των τόπων της Ελλάδας, η εμπλοκή περισσότερων γυναικών, η εκπαίδευση στην οδική συμπεριφορά και η προαγωγή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης και η ανάπτυξη ειδικών μορφών μηχανοκίνητου και αθλητικού τουρισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ